KOLIKO IZDVOJITI ZA USKRSNI STOL?

Usporedili smo cijene proizvoda u Zagrebu i Münchenu. Rezultati bi vas mogli iznenaditi

thumbnail

Kakva će nam biti uskrsna košarica? Mnogima sigurno preskupa, a mi smo se zaputili u Bavarsku i provjerili je li u Njemačkoj jeftinije nego u Hrvatskoj. Usporedili smo cijene šest proizvoda u Zagrebu i Münchenu, a rezultati bi vas mogli iznenaditi

Ni Nijemci nisu imuni na poskupljenja pa će za uskrsni stol i oni morati izdvojiti više. Poslovođa dućana u Münchenu, Dino Martić, rekao je da su u nabavi cijene skočile od 20 posto, a neke čak 100 posto.

"Povodom te nabavne cijene, koliko nama dignu toliko i mi moramo u dućanima", dodao je Martić.

To su i građani dobro osjetili.

Danijela Klišanin iz Münchena je kazala: "Prije u neke trgovine odeš za 50 eura i mogla se kupiti neka solidna kurpa, ali sad više ne može. Sad nam treba možda 70 eura."

Smatraju da su i takve cijene namirnica ipak nešto manje nego u Hrvatskoj. Martić je rekao da je to zbog drukčijih PDV-a u Hrvatskoj i Njemačkoj.

"Na hranu je sedam posto, a na alkohol i pića 19 posto", pojasnio je Martićo PDV-u u Njemačkoj.

Image
GRAĐANI BIJESNI

Odojak, pile, jaja - sve otišlo gore. Cijene u odnosu na lani veće za 30 posto

Image
GRAĐANI BIJESNI

Odojak, pile, jaja - sve otišlo gore. Cijene u odnosu na lani veće za 30 posto

Velik broj Hrvata koji žive u Münchenu za uskrsne će blagdane tradicionalno ići svojim domovima. Sa sobom će ponijeti dio proizvoda s obzirom na cijene.

Prodavačice u Münchenu, Tanja Knežević i Ivana Ivanković, ispričale su da je nekad jeftinije nego u Hrvatskoj zbog čega se Hrvati nekad vraćaju kući s proizvodima. To nam je potvrdio i Silvije Perišić iz Münchena.

"Primijetili smo da su cijene u Münchenu naših proizvoda puno jeftinije nego ovdje i to nekih 20 posto", rekao je Perišić.

Tako smo sami usporedili cijenu uskrsne košarice u Njemačkoj i kod nas. Riječ je o cijenama šest proizvoda: šunke, jaja, mladog luka, rotkvice, čokoladnog zeca i čokoladnog jaja.

Cijena šunke u Hrvatskoj je oko šest i pol eura, a u Njemačkoj čak osam, uz napomenu da je riječ o uvoznoj. Zato su kod nas skuplja jaja. Cijena im je oko 2,80 eura, a u Njemačkoj dva eura. Cijena mladog luka u Hrvatskoj je oko tri i pol eura, a u Njemačkoj 2,80 eura.

Upravo se čita

Image
MUČAN ZLOČIN U ŠVEDSKOJ

Taksist silovao djevojku, a onda su ga njezina braća htjela 'naučiti pameti'. Pronađen je mrtav u polju

Rotkvice su kod nas nešto jefitinije pa im je cijena oko 60 centi, a u Njemačkoj 70. Isto toliko košta i čokoladni zec. Čokoladno jaje u Hrvatskoj je oko 1,30 eura, a u Njemačkoj euro. Kada sve zbrojimo, ispada da je uskrsna košarica kod nas skuplja sedam centi.

Marina Đorđo iz Zagreba rekla je: "Imat ću bon u poduzeću pa onda koliko bude da bude."

Vedran iz Svetog Ivana Zeline kazao je da su cijene "nabrijane", ali ga to ne brine.

"Ja si to mogu priuštiti, ali mnogi ljudi ne mogu", dodao je.

Stručnjaci potvrđuju da je uskrsna košarica iz godine u godinu sve skuplja.

"Ove godine će biti nešto veća nego što je uobičajeno, međutim kao što vidimo u velikom djelu svijeta inflacija se smiruje, cijene padaju i to će se reflektirati ovdje. Bit će skuplje, ali ne toliko koliko se očekuje", rekao je Slobodan Školnik, stručnjak za cijene u maloprodaji.

Iako je hrvatska uskrsna košarica skuplja za oko 10 centi od one u Njemačkoj, valja naglasiti da prosječna hrvatska plaća iznosi 1100 eura, a u Njemačkoj je tri puta veća.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
SLUČAJNO DOZNALA

Načelniku ukinuta zabrana približavanja ženi koju je pijan tukao. Nitko joj nije javio: 'Noge su mi se odsjekle'

Više s weba