PRVI U ZAMBIJI

Uživo iz Zambije: Pritvoreni Hrvati ispunili su sve što je Zambija tražila! Mogli bi sutra na slobodu

17.1.2023. u 19:58/ Danas.hr

'Bili smo danas pred zatvorom, on ne izgleda nimalo lijepo, prvenstveno zbog podatka kojeg sam čula, koji me iznenadio, a to je da je kapacitet 1500 zatvorenika, a da je unutra natiskano oko pet puta više ljudi', rekla je naša reporterka

RTL je prva hrvatska televizijska ekipa koja je stigla u Zambiju kako bi pratila slučaj Kongo. Iz Ndole se javila Ivana Ivanda Rožić, koja je ondje sa snimateljem Ivanom Borojevićem.

"Zapelo je sve s papirologijom, birokracijom. I ako se činilo da već onaj prvi dan kada je sudac odredio da se osmero Hrvata mogu braniti sa slobode, činilo se da će oni odmah izaći na slobodu, ipak se sve malo zakompliciralo, ali važno je da sve što je Zambija tražila, Hrvatska je ispunila, odnosno pritvoreni Hrvati, uz pomoć Veleposlanstva, ali prvenstveno i zahvaljujući novom odvjetniku kojeg su angažirali. Kada oni izađu, a to će se vjerojatno dogoditi sutra, jer je sve riješeno, to ne znači da su oni slobodni ljudi. Neće i dalje smjeti napuštati mjesto doma, morat će se i dalje javljati na sud i redovito odlaziti na svako suđenje. Tek kada sud završi, vidjet ćemo kakva je konačna odluka", kazala je naša reporterka Ivana.

Naša ekipa je danas tijekom dana posjetila i zambijski zatvor gdje su smješteni Hrvati: "Bili smo danas pred zatvorom, on ne izgleda nimalo lijepo, prvenstveno zbog podatka kojeg sam čula, koji me iznenadio, a to je da je kapacitet 1500 zatvorenika, a da je unutra natiskano oko pet puta više ljudi. Možete zamisliti kakva situacija vlada, pogotovo ako se uzme u obzir da ovdje vladaju razne zarazne bolesti. Ono što je bilo najšokantnije kada smo vidjeli nekoliko kombija, stotinjak zatvorenika koji su bili natiskani u kombijima, oni odlaze svakodnevno iz zatvora na rad pa se istim putem vračaju u zatvor", govori Ivana.

"Ovo je drugi svijet, potpuno je to drugačije nego smo mi naviknuli, na jugu smo Afrike, u jednoj od siromašnijih zemalja svijeta. Na ulazu u zemlju mi smo se suočili s informacijama, pitanjima, tražili su nas COVID potvrda, tražili su se svi detalji, koliko ćemo ostati, gdje ćemo biti. Zbrinjavajuće je da je jako raširena korupcija, za sve što tražite očekuje se novčana nagrada. Ono što mi u Hrvatskoj zovemo mito oni ovdje kažu novčana nagrada", zaključuje naša reporterka Ivana Ivanda Rožić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
divna gesta

Anonimni donator zagrebačkim beskućnicima osigurao bogat uskrsni stol. Donirao kulen i sir

Više s weba