Nova atrakcija

Nova turistička atrakcija kod Rakovice: Otvoren je centar podzemne baštine s replikama životinja iz ledenog d...

24.1.2023. u 7:30/ Ida Hamer

Vunasti nosorog, hijena, razni insekti. U mraku podzemlja Baraćevih špilja pronađeni su brojni ostaci koji su sada ugledali svjetlo dana, pa posjetitelji mogu otkriti koje su životinje hodale našim prostorima prije 70 tisuća godina

U sklopu javne ustanove Baraćeve špilje otvoren je centar podzemne baštine s replikama životinja iz ledenog doba.

Vunasti nosorog, hijena, razni insekti. U mraku podzemlja Baraćevih špilja pronađeni su brojni ostaci koji su sada ugledali svjetlo dana, pa posjetitelji mogu otkriti koje su životinje hodale našim prostorima prije 70 tisuća godina.

"Tako je ovdje najviše pronađeno ostataka špiljskog medvjeda ali ima i ostataka od špiljskog lava, špiljske hijene, od leoparda i od vunastog nosoroga. To je što se tiče ovih izumrlih životinja, i također bile su životinje koje i danas žive ovdje", priča Kazimir Miculinić, autor postava.

Nalazi su to koje su znanstvenici pronašli u posljednjih 10 godina u Gornjoj Baraćevoj špilji, a sadržaj Centra prilagođen je za sve uzraste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi nalazi mogu se vidjeti interaktivno, pa tako pritiskom na jedan gumb, možete vidjeti lijevu stražnju šapu špiljskog medvjeda za kojeg su znanstvenici prepoznali da je bio star jer je na šapi vidljiv artritis.

"To je sve u kompletu nekakvo iskustvo i doživljaj onoga što trebaju ovdje pogledati, vidjeti i naučiti a onda kasnije i posjetiti Baraćevu špilju u kojoj su svi ti nalazi pronađeni", rekao je Marko Barišić, dizajner i projektant postava.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

"Ono što se od arheologije ističe, svakako je musterijansko oružje. To je alatka od neandertalca koju smo pronašli 2021. godine što nas svakako stavlja na svjetsku kartu nalazišta neandertalaca", govori Tihana Oštrina, ravnateljica javne ustanove Baraćeve špilje.

Centar će biti otvoren za posjetitelje cijele godine, a ovi tragovi prošlosti zasigurno će pomoći i da se rakovički kraj još snažnije otisne na turističku kartu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
skijaši put Mrkoplja

Skijalište Čelimbaša spremno je! Napadalo je metar snijega: 'Očekujemo ciku, viku, crvena lica i šušur!'

Više s weba