sve s QR kodom

Za desetak dana kreće novi projekt Grada Zagreba. Kod frizera, masera i pedikera na razgovor o zdravlju

26.5.2023. u 7:30/ Leona Šiljeg

Obrtnici neće dobiti financijsku naknadu, ali hoće popust na usluge koje pruža Nastavni zavod za javno zdravstvo

U planu je da obrtnici budu ambasadori zdravlja i potiču građane na preventivne preglede kako bi odaziv bio što veći.

Šišanje, pramenovi i razgovor o mamografiji. Uskoro će ih s građanima voditi educirani obrtnici, među njima i frizeri.

"Pa vrlo zanimljivo, obzirom da je bolje da pričamo o nekim ispraznim temama ili negativnim pričama, tako da dapače. To je mjesto gdje stvarno moramo biti tu, mirovati i iskoristiti vrijeme gledajući na telefon, a ovako možemo saznati neku informaciju", smatra Zagrepčanka Matea.

"Dosta žena otkrije kasno rak i onda se to ne da izliječiti. Ovo bi bila jedna preventiva u liječenju raka dojke. I posebno za muškarce rak debelog crijeva. Da se u frizerskom salonu pričati o svemu. Može se pričati o svemu. Zakaj se ne bi pričalo o zdravlju?", pita se Mahir.

Obrtnicima je poslano pozivno pismo, očekuju prijave. Građani će u salonima moći skenirati QR kod, a s njima će o zdravlju uz frizere, razgovarati kozmetičari i maseri.

Image
u osijeku

Krenuli preventivni pregledi: Pregledan prvi pacijent, kod liječnika nije bio 9 godina, za sat vremena sve bilo gotovo

Image
u osijeku

Krenuli preventivni pregledi: Pregledan prvi pacijent, kod liječnika nije bio 9 godina, za sat vremena sve bilo gotovo

Ivica Zanetti, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba govori: "Mislim da neće biti nekog otpora ni kod obrtnika koji će pružati uslugu ni kod klijenata koji će otići na taj QR kod i pogledati. Naravno da ćemo svi objeručke prihvatiti, jer mislim da je bolje spriječiti, nego liječiti – preventiva je sve".

Riječ je o dvama pregledima za muškarce i žene. Ciljana skupina za otkrivanje raka debelog crijeva je od 50 do 74 godine, a za rak dojke od 40 – 70 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako jednu osobu dobijemo da se javi u preventivni program - to je značajno i važno. U cijeloj zajednici moramo više razgovarati o zdravlju da bismo preventivne programe bolje odradili", ističe Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Obrtnici neće dobiti financijsku naknadu, ali hoće popust na usluge koje pruža Nastavni zavod za javno zdravstvo.

"Sad kad idete na frizuru pogotovo žene koje tamo provedu po 2 – 3 sata će moći porazgovarati. Mi smo pripremili edukativni materijal za naše obrtnike koji će biti kratak i oni će ga jednostavnim riječima će morati prenijeti neke osnovne poruke", ističe Kolarić.

Na razini države sistematski pregledi stajat će 60 000 eura za 1000 građana starijih od 40 koji dvije godine nisu bili kod liječnika. Primorsko-goranska županija danas je odlučila da će sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'ovo pišemo vama'

Lavina mama oštro po Vladi, bolnici, HZZO-u: 'Ovo je Lava - prvi put je odgrizla jabuku, vozila romobil'

"Mi smo spremni. 80 liječnika se javilo. 60 njih iz doma zdravlja i 20 ugovornih. Mi ćemo početi za koji mjesec dana, međutim smislenost ovoga je kao neka vježba da vidimo može li se to provoditi. Ovo ima smisla ako se obuhvate svi preventivni pregledi", kaže Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski.

S preventivnim pregledima prošli tjedan krenulo se u Osijeku. Do sada je ondje pregledano dvoje pacijenata od planiranih 200. Sutra je na redu prvi pacijent u Sisku.

Više s weba

Pročitajte još

Image
GLAVNA TEMA U ZEMLJI

Kako je slučaj Livaja podijelio Hrvatsku? Vrijeme da priča dobije epilog i da se užarena nogometna lopta konačno spusti

Više s weba