Dogodio se zaokret

Za manjak kuhara, konobara, slastičara i hotelijera Istra ima rješenje: 'Svakodnevno podižemo ljestvicu'

29.1.2023. u 7:30/ Petra Fabian Kapov

Iako je proteklih godina bilo problema s upisima, došlo je do promjena. Interes za ova zanimanja na zadnjim se upisima udvostručio. Nastavnici kažu da su učenici zainteresirani, uporni i vrijedni. Motiviraju ih siguran posao, stipendije ministarstva, a darežljivi su i poslodavci pa tako satnica ne ide ispod 4,50 eura.

Maturantica Ana Vitasović nema dvojbi. Slastičarka želi biti od malena. Ima i plan.

"Nakon škole, pošto sam sada maturant, završiti tečajeve, raditi u drugim slastičarnicama, naučiti nove kolače radit i nove tehnike i onda otvorit svoj obrt", rekla je.

Nastavnica slastičarstva, Silvija Cah, kaže da svake godine imaju pun kapacitet te da se djeca "upisuju čak i viška, ispadaju van nažalost", dodala je.

Iako je proteklih godina bilo problema s upisima, dogodio se zaokret.

Maturantica Dorotea Majstorović za par godina vidi se u Dalmaciji kako vodi svoj hotel ili restoran.

Maturant Mario Gojani tijekom ljeta dnevno je radio osam sati, od jutra do poslijepodneva. Kazao je da bi radio ponovno.

Image
traženi, a potplaćeni

Zbog besplatnih obroka u školama, pomama za kuharima, a sindikati upozoravaju na loše plaće i loše uvjete rada

Image
traženi, a potplaćeni

Zbog besplatnih obroka u školama, pomama za kuharima, a sindikati upozoravaju na loše plaće i loše uvjete rada

Nastavnica ugostiteljskog posluživanja i praktične nastave, Tiziana Ikica Piutti, rekla je da su učenici "zainteresirani, vrijedni, trude se da sutra na tržištu mogu biti konkurentni", pojasnila je. Učenike motiviraju i stipendije ministarstva. Najboljima dvije i pol tisuće eura na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maturanticu Ramonu Sošć najviše zanima rad na recepciji.

Maturantica Izabela Ullari kazala je da ovakva situacija nije dobra i da dolazi raditi puno stranaca. "Mislim da bi se mladi trebali više zanimati za ovakve poslove", zaključila je.

Darežljiviji su i poslodavci. Ne plaćaju ispod 4,50 eura po satu.

Maturant Alex Pamić rekao je da je tako "vjerojatno zbog intenziteta rada jer posao kratkotrajno sezonski je super posao", a dugoročno gledano misli da " treba imat glavu i živaca za to definitivno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
crno na bijelo

Nijemci izračunali: Dijete mjesečno košta 763 eura, do punoljetnosti toliko da se može kupit stan u Hrvatskoj!

Stručni učitelj kuharstva, Matej Skert, istaknuo je: "Ima par kandidata koji su zagrijani u prvoj drugoj godini kao da su već na nekom rangu iskusnih kuhara."

Interes za ova zanimanja na zadnjim se upisima udvostručio. Siguran posao jedan je od motiva.

Emil Nimčević, ravnatelj strukovne škole u Rovinju, rekao je: "Naša djeca čim upišu neka od naših zanimanja evo već sutra mogu bit zaposleni u jednom od restorana ili hotela na području grada Rovinja i širom Istre."

Predsjednik CEH-a ugostitelja IŽ, Stanislav Briškoski, kazao je: "Podižemo svakodnevno ljestvicu jer ostajemo i bit ćemo top destinacija i samim time trebamo sve sve relevantne radne snage svu kvalitetnu i opremu i djelatnike koji će se time baviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će se radna snaga i dalje uvoziti, možda napokon imamo recept.

Više s weba

Pročitajte još

Image
predali se bjegunci

Pavasović Visković o pokušaju ubojstva u Splitu: 'Radić je sjedio dalje u vozilu i pružao moralnu potporu počiniteljima'

Više s weba