OGLAS

RASTU OTKUCAJI

Za vrijeme prvenstva veći broj srčanih aritmija, infarkta, ali i smrti: 'Više se pojede, više se puši'

18.6.2023. u 19:30/ Leona Šiljeg

32 akutna infarkta miokarda, 70 dijagnoza popuštanja srčane funkcije, 84 aritmije. To su bile posljedice kad je Hrvatska igrala u Rusiji. Danas samo jedan rezultat - pobjeda molimo - bez infarktne završnice


Kad Hrvati igraju nogomet srce itekako kuca.

"Tih 90 minuta dolazi poslije ovih 6 sati ovdje po danu i još 6 sati putovanja. Ako ovo izdržimo, utakmicu sigurno možemo izdržati", govori Josip Medić iz Orašja u BiH.


"Pod apaurinima, pod apaurinima ovo proživljavamo, pod apaurinima", govori Toni Turudić iz Međugorja u BiH.

Nogomet može utjecati na zdravlje. U Hrvatskoj na hitnoj zbog srca završi više žena.

"Jako teško, jako velike emocije. Sinoć bih plakala, u noći bih plakala – cijeli dan bih plakla samo da dobijemo to zlato", govori nam Karolina Babić iz Münchena.

"Teško, teško. Ali za Hrvatsku može se", odlučna je Veronika Tikvić iz Bjelovara.

Prije nas, dokazali su to Nijemci i Nizozemci u svom istraživanju. Za vrijeme prvenstva povećan je broj srčanih aritmija, infarkta, ali i smrti.


"Više se pojede te dane, više se puši te dane i tako da postoji objašnjenja, a što se tiče spolne distribucije – možda je razlog u čistom shvaćanju sporta. Možda naše pripadnice ljepšeg spola možda one to ozbiljnije shvate", kaže Zdravko Babić, pročelnik Zavoda za intezivnu kardiološku skrb u KBC-u Sestre Milosrdnice.

U KBC-u Sestre miosrdnice uspoređivala se 2018.-a godina prvenstvo u Rusiji s godinom prije i poslije. Za vrijeme utakmica statistički značajno povećanje broja slučajeva. Čak 1,15 puta veće u odnosu na period bez nogometa. Više je žena, a najistaknutiji datum bio je dva dana nakon polufinalne utakmice protiv Engleske. Očekivani broj prijema bio je 17, a zabilježeno ih gotovo dvostruko više - 31. Sportska psihologinja za večerašnje gledanje utakmice savjetuje.

"Rastu otkucaji srca, znojimo se, pliće dišemo pa onda ubrzano. Kada smo igrali protiv Nizozemske, kardiolog Babić nije stigao gledati utakmicu", objašnjava Sandra Đurijanček, sportska psihologinja.

"Pripremio sam se s prijateljem jednim da gledamo utakmicu i zovu me iz bolnice jer sam bio pripravan – jedna gospođa je doživjela infarkt. Onda kad joj je bilo bolje, kad smo joj pomogli i stavili joj stent – onda sam je upitao: Pa jeste li se toliko uzbudili u šali zbog utakmice?", govori Babić.


Upravo se čita

Image
NBA SPEKTAKL

Jokić i Nuggetsi pokvarili večer Kevinu Durantu: Igrač Sunsa našao se na popisu elitnih igrača

32 akutna infarkta miokarda, 70 dijagnoza popuštanja srčane funkcije, 84 aritmije. To su bile posljedice kad je Hrvatska igrala u Rusiji. Danas samo jedan rezultat - pobjeda molimo - bez infarktne završnice.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba