OGLAS

U REGISTRU NJIH 1401

Zašto puštanje riječkog pedofila na slobodu može biti obeshrabrujuće za sve žrtve? 'Roditelji, pazite na djecu'

25.8.2023. u 20:00/ Ivana Ivanda Rožić

Starcu je naložena zabrana posjećivanja cijelog područja gdje živi dijete. Redovito javljanje policiji, zabrana približavanja žrtvi, ali i zabrana uspostavljanja bilo kakve izravne i neizravne veze


Nevjerojatna odluka riječkog suda. Umjesto zatvora - sloboda, iako je s 85 godina bludničio nad djetetom mlađim od 7 godina, koje mu je u srodstvu.
Riječko tužiteljstvo istražni zatvor tražilo je zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.

"Istražna sutkinja je utvrdila da su ti razlozi ostvareni i da oni zaista postoje ali je cijeneći zakonske pretpostavke prema Zakonu o kaznenom postupku, godine osumnjičenika od 85 godina, zdravstveno stanje i ostale okolnosti odbila taj prijedlog i odredila mjere opreza", govori Vlado Skorup, predsjednik Županijskog suda u Rijeci.


Starcu je tako naložena zabrana posjećivanja cijelog područja gdje živi dijete. Redovito javljanje policiji, zabrana približavanja žrtvi, ali i zabrana uspostavljanja bilo kakve izravne i neizravne veze.

Image
i zdravlje mu 'pomoglo'

Spolno zlostavljao djevojčicu, a sud ga u Rijeci sad ostavio na slobodi jer je star?!

Image
i zdravlje mu 'pomoglo'

Spolno zlostavljao djevojčicu, a sud ga u Rijeci sad ostavio na slobodi jer je star?!

Ako kazne nisu primjerene, ovakve odluke šalju poruku da je djelo beznačajno, a može i obeshrabriti drugu djecu, poručuju iz ureda pravobraniteljice.

"To je također poruka i potencijalnim počiniteljima da se neće loše provest, i na koncu poruka cijelom društvu kod ovakvih nedjela treba biti beskompromisna, snažna i brza upravo zbog žrtve, njene obitelji i zbog eventualnih budućih počinitelja", navela je Marija Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

Jer brojke nisu male. Po podacima Ministarstva pravosuđa do kraja prošle godine bilo je 1452 pravomoćno osuđena pedofila u registru, do današnjeg dana ih je 1401, jer su neki u međuvremenu izbrisani zbog rehabilitacije.

Stručnjaci oduvijek apeliraju na roditelje pazite gdje su vam djeca jer pedofili su često u krugu obitelji.


Anita Papa, predsjednica udruge Lavica tvrdi: "Ono što bi svaki roditelj trebao svom djetetu ne samo reći nego i pokazati da dijete nikad ne smije osjećati strah da mu kaže, ali bilo što. Dakle, da je nešto najgore na svijetu - dijete se mora moći povjeriti svome roditelju".

Jer, djetetu je u ovakvim situacijama, poput ove u Rijeci, pomoć nužna iz svih aspekata. Bez obzira o dobi, vrsti djela ali i počinitelju.

Odluka o 85-godišnjaku je nepravomoćna. Tužiteljstvo ima pravo na žalbu koje će vjerojatno i iskoristiti.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba