OGLAS

bit će i dobrog sira

Zbog blage zime, sezona janjenja na Pagu već krenula. Kilogram će biti i 30 kn skuplji

5.1.2023. u 20:26/ Nikolina Radić

Boris Tičić ima pune ruke posla oko ovaca. Janjce drži najviše mjesec i pol dok ne 'uhvate' 10-12 kilograma, a onda ih šalje put restorana. No prve janjce imali su već za Božić


Kada krene sezona janjenja, Boris Tičić je od svitanja do sumraka uz svoje ovce. Ima pomagača, ali ima tu i puno posla.

"Sad naprimjer, dok se one okotu, ima puno mlijeka, pa se treba to pomusti jer on ne može sve to posisati, a ako to ne napraviš, onda će ona zajaloviti i onda moraš to pratiti…", govori nam Boris.


On janjce drži mjesec i pol dok ne uhvate 10 do 12 kilograma i onda ih uglavnom prodaje restoranima. Ovce su tada već na novom zadatku.

"Počet će brzo i mužnja, čekamo janjce da porastu, uzdebele, i onda se ide u proizvodnju sira", kaže Boris.

Na južnoj strani otoka, oko Novalje i Kolana, sezona počinje već početkom studenog, a sa sjeverne strane otoka nešto kasnije.

Iako je mlada janjetina uobičajena na uskrsnoj trpezi, ovdje su je na Pagu imali već za Božić jer ovdje sezona janjenja kreće već sredinom prosinca.

Image
prisilna štednja

Orasi, janjetina, piletina… RTL je istražio što si hrvatske obitelji više ne mogu priuštiti

Image
prisilna štednja

Orasi, janjetina, piletina… RTL je istražio što si hrvatske obitelji više ne mogu priuštiti

Paška janjetina postala je brend zbog specifične ishrane ovaca rijetkim, ali aromatičnim biljem od proljeća do kasne jeseni, a zbog blage zime, ove je godine sve krenulo i ranije.


Dražen Crljenko, predsjednik je Udruge uzgajivača paške ovce Roguljica, i govori nam: "Sad je janjetina i certificirana od 5 pa do 9 kila. U toj dobi se oni odvajaju, kada imaju tu težinu, upravo zbog certifikata i najkvalitetnije meso je tu negdje- 7-8 kila janjetine."

Janjci se prodaju manji nego na drugim područjima i zbog toga kako bi se što prije što krenulo u sirenje. Sir je ipak veći i duplo skuplji brend. A da se ne pita tržište, nego iskusnog pastira Borisa, janjetina bi možda bila i bolja sredinom proljeća.

"Čin je deblje, jače, u maju, kad je već zrelo meso. A kako tko voli. Neko voli mlade, a neko kad je već uzrijano meso", kaže nam Boris.

Ali paški janjci teško da će dočekati Praznik rada. Već za Uskrs, na otoku od 36.0000 ovaca neće biti više gotovo ni jednog. Lani su se prodavali po 120 kuna za kilogram čistog mesa, ove godine po 150.


Upravo se čita

Image
NBA SPEKTAKL

Jokić i Nuggetsi pokvarili večer Kevinu Durantu: Igrač Sunsa našao se na popisu elitnih igrača

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba