PILOT-PROJEKT

Zdraviji i zeleniji obroci uskoro bi trebali u zagrebačke škole. Kako će u one koje nemaju ni kuhinje ni osob...

17.3.2023. u 8:10/ Zorana Čičak Kulić

U Zagrebu kreće pilot-projekt zelene javne nabave koji bi u škole trebao dovesti proizvode lokalnih proizvođača. Zdraviji i zeleniji obroci prvo stižu u nekolicinu škola, a kako će u ostale koje nemaju kuhinje ni osoblja? Zagrebački gradonačelnik ima plan

Trešnje, jabuke, jagode, pa čak i bukovače - neke plodove još čekaju, a neki su se već našli na školskom jelovniku.

"Jeli smo jagode, bukovače, mentu, luk, a najdraži mi je bio luk jer je bio kiselkast", govori učenica OŠ Središće u Zagrebu Sonja Puzjak.

"Volim kad je to na meniju za užinu jer smo to mi uzgojili i puno je finije nego ono iz dućana", kazala je učenica OŠ Središće u Zagrebu Rita Pavušin.

Žele da proizvodnja u njihovu vrtu iz godine u godinu raste, a prehrana u školskoj kuhinji bude sve zdravija.

"Radimo voćne sokove, sirupe, kompote, štrudle i jako su djeca zadovoljna. za vrijeme užine već dobiju te proizvode koje smo sami uzgojili, nešto naravno dobijemo iz vani jer još uvijek nemamo za sve naše potrebe", govori učiteljica u OŠ Središće u Zagrebu Natalija Vuković.

Image
zavaravanje kupaca

Nema više varanja s 'domaćim' proizvodima: 'Ako je kulen od uvoznog mesa, to mora biti naznačeno na pakiranju'

Image
zavaravanje kupaca

Nema više varanja s 'domaćim' proizvodima: 'Ako je kulen od uvoznog mesa, to mora biti naznačeno na pakiranju'

Cilj pilot-projekt Zelena javna nabava je u zagrebačke škole dovesti proizvode lokalnih proizvođača od kojih će se pripremati zdravi obroci.

"Mi dajemo prednost ekološkim proizvođačima da oni mogu planirati svoju proizvodnju, oni će znati pola godine unaprijed o kojim količinama se rade da se mogu organizirati i prilagoditi svoju proizvodnju", kazala je predsjednica Radne skupine za zelenu javnu nabavu Sonja Karoglan Todorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među proizvođačima takva ideja odavno postoji. Zdenka Dodig ima sedam plastenika i nada se da će njezino voće i povrće i naći put do školskih tanjura.

"To omogućava stabilno tržište, ne morate onda razmišljati hoćete li salatu prodat ili zaorati. Potencijali su tu, sada to treba postaviti na zdrave noge, da se zna što se traži, koliko i u kojem vremenu, da se mi možemo pripremiti", govori Zdenka.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a prvi korak je odabrati najmanje 10 škola koje će sudjelovati.

"Gledat ćemo naravno da pored meda koji sada imamo s lokalnih OPG-ova, možemo nabaviti recimo rajčicu, mrkvu, te namirnice koje najčešće koristimo. Želja svih nas je da u školi izbjegavamo koristiti te pekarske proizvode uz naravno kadrovske mogućnosti koje imamo", kazao je ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu Josip Petrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
DRAMA NA AERODROMU

FOTO Pao mali sportski avion u Zračnoj luci Pula: Ima poginulih! Otkazani su svi letovi

A mogućnosti su takve da u školama nedostaje kuhara, a kuhinje nisu dovoljno opremljene. 95 % zagrebačkih učenika hrani se u školi, svi imaju besplatan, ali ne i topli obrok.

"S obzirom na to da je Vlada donijela mjere subvencije besplatnog obroka za sve učenike. Sav taj novac koji je došao od države, koji je pomogao da se snizi cijena prehrane za same roditelje ali i troškovi grada- sav taj novac će biti investiran u školske kuhinje", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kuhani, zdraviji i zeleniji školski obroci za sve učenike - velik su zalogaj za gradsku vlast.

Više s weba

Pročitajte još

Image
stvorila je umjetna inteligencija

Joe Biden pastir na farmi, Trump baca smeće: Koliko je teško napraviti lažnu fotografiju i kako njome manipulirat?

Više s weba