OGLAS

PITANJE PROMJENE SPOLA

200 je transrodnih osoba u RH. Razgovarali smo s dvije majke transrodnih tinejdžera, ali i psihijatrom koji misli da je to trend

13.2.2023. u 22:40/ Ivan Skorin

U Hrvatskoj je transrodnost odjednom postala važna tema. O tome se raspravljalo na tematskoj sjednici u Saboru, sjećate se ono prošli tjedan kad su predstavnici konzervativnih udruga govorili da je trans postao trend, i prozivali škole gdje "takve djece" ima puno. Rasprava je bila ideološka, ne stručna, zastupnici su se rugali kome treba govoriti on, a kome ona, a nama su u Direkt u goste stigle dvije transrodne osobe kojima je sve to bilo uvredljivo.


Dugo je trajala borba, ali gej je sad ok, imamo i saborskog zastupnika koji je izašao iz ormara, a i sud je rekao svoje.

LGBT zajednica ne izaziva više zgražanje kao nekad u Hrvatskoj, odnosno LGB ekipa je prihvaćena koliko toliko, ali onaj T na kraju. E oni nisu baš. Taj T predstavlja transrodne osobe, kao što su i djeca naših sugovornica.


"Postoji taj strah da će zbog ovakvog ajmo reći neznanstvenog pristupa i dizanja nekakve, moj osobni osjećaj, hajke na transrodne osobe, postoji ta bojazan kod mene kao roditelja da će netko nauditi mojem djetetu", govori Maja, majka transrodne osobe.

Image
Transrodne osobe jasno za Direkt

'Herman Vukušić i Markić nisu trebali biti na raspravi, kleče po trgovima, bave se PTSP-om branitelja'

Image
Transrodne osobe jasno za Direkt

'Herman Vukušić i Markić nisu trebali biti na raspravi, kleče po trgovima, bave se PTSP-om branitelja'

"Da vodi se linč na različite, to zaista. Dijete koje je transrodno to nije njegova želja da je različito, to je naprosto rođenjem tako", poručuje Ivana, majka transrodne osobe.

Transrodnih osoba koje su završile svoju tranziciju ili su trenutno u procesu – takvih je u Hrvatskoj do 2017. bilo 115 – do 2021. 205. Ne postoje noviji podaci.

"Ne može se govoriti o nikakvom trendu, a pogotovo trendu naglog porasta. 0,005% populacije, a prema literaturi bi se 0,1 do 2% očekivalo", kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin koja kaže da je kod nas puno manje transrodnih osoba nego što je to inače vani.

Točnije, tisuću puta manje nego vani. Ali postoje i drugi podaci koji se ne kose direktno s ovim prvima, a tiču se maloljetnika.


"Imamo vrlo visoki trend rasta tih dijagnoza u Hrvatskoj, posebice među djevojčicama odnosno tinejdžericama. Broj pacijenata dječje i adolescente dobi koji se javljaju na jednu od klinika KBC-a Zagreb s dijagnozom transseksualnosti porastao je od 2015. do prošle godine za 600%", tvrdi Herman Vukušić, psihijatar s KBC-a Zagreb.

Nakon što se netko odluči na promjenu spola, mora prije proći temeljite psihološke provjere, barem u teoriji, kaže Vukušić kojem pišu zabrinuti roditelji.

"Roditelji djece koja su ušla u proces pišu da su nažalost njihova djeca proglašena transrodnima na osnovu jednog susreta", kaže Vukušić.

Izvješće koje je nedavno objavio New York Times govori naglom porastu trans osoba među mladima, pogotovo se ističe rast u urbanim sredinama.


Upravo se čita

Image
KLJUČNI ISPIT ZA KRALJICE ŠOKA

Naše rukometašice danas igraju protiv Kameruna, evo kada počinje i gdje možete gledati utakmicu

"Ako je ovaj porast trans mladih skroz prirodan, zašto je regionalan? Ili ih Ohio sramoti ili ih Kalifornija stvara", kaže komičar Bill Maher.

I baš tu se nalazi glavni argument za porast. Nije hir, nego mogućnost.

"Možemo usporedbu napraviti sa žrtvama zlostavljanja, gdje napokon kad se otvaraju klinike koje se bave time i podrške ljudi se javljaju, to ne znači da imamo povećani trend zlostavljanja već ljude koji se time bave", rekla je Diana Avdić iz udruge kolekTIRV.

I to nije loše, to je dobro, majke s početka priče zahvalne su što se povećani broj stručnjaka u Hrvatskoj bavi time.


"S druge strane i da je hir, shvatit ćete kroz nekakav period uz struku i dalje ćete opet rješavati takve probleme, ali što ako nije hir i što ako to dijete počne sebi nanositi zlo jer ne može tu težinu nositi samo", zaključuje majka transrodne osobe.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
U KORAK S VREMENOM

Propovijedaju na TikToku i imaju zornica challenge. Oni su cool svećenici: 'I klanjanje prenosimo uživo'


Više s weba