vlada vs. trgovci

A sad u dućane s aplikacijom za usporedbu cijena. OK, nisu sve trgovine na broju, al' što sad?

17.2.2023. u 8:00/ Ivan Skorin

Konačno ćete znati gdje otići po jeftiniji jogurt, mortadelu i detergent za suđe jer će vam biti dostupna aplikacija 'Kretanje cijena', koju nam vlada već neko vrijeme obećajte.Direkt doznaje kako sve to izgleda

Zamrznut ćemo vam cijene, ukinuti subvencije za struju, opteretiti novim porezima, staviti vas na crnu listu trgovaca – tako je Vlada prijetila trgovcima.

Ali ništa od svega toga strašnog, tresla se brda rodila se bijela lista, odnosno, Vladin katalog. Dakle, u praksi će to izgledati da jednostavno odete na tu Internet stranicu koja će se sutra predstaviti i imate popis, kiseli krastavci, kefir, banane, maslac, riža i vi samo napišete u koji od tri trgovačka lanca možete ići po najjeftiniji artikl.

Znači Tommy, Konzum i KTC su pristali objavljivati cijene, a Lidl, Kaufland, Spar, Plodine, NTL i Studenac odbrusili su ministru Filipoviću.

„Poštovani ministre, sudjelovanje trgovaca podrazumijeva prethodno zajedničko usuglašavanje metodologije te partnersku suradnju kojoj neće pridonijeti ultimatumi i neopravdana prozivanja."

Image
GOVORIO I PRIMORAC

Butković: 'Od 1. travnja se mogu mijenjati cijene struje i plina'. Vučković: 'Za štetu od vukova osigurali 340 tisuća eura'

Image
GOVORIO I PRIMORAC

Butković: 'Od 1. travnja se mogu mijenjati cijene struje i plina'. Vučković: 'Za štetu od vukova osigurali 340 tisuća eura'

Drugim riječima, tko vas šiša.

Pitali smo i savjetnika ministra gospodarstva Juricu Lovrinčevića znači li to da su se predali pred lancima i da su oni shvatili da su u boljoj poziciji, da mogu što žele, je li to poruka kupcima? "Pa ja ne mislim da smo mi pogriješili u ovom putu", odgovara Lovrinčević.

A o čemu se ustvari radi? Kad je Vlada shvatila da, logično, ne može socijalističkim metodama intervenirati u slobodno tržište, onda je odlučila to tržište nabiti na nos građanima i tako stvoriti pritisak – lako dostupnim uspoređivanjem cijena. Sve to uz nimalo sugestivne poruke o onima koji neće sudjelovati, hmm oni neće? Tko zna što oni skrivaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imat ćemo mogućnost da gledamo proizvode koji su pojeftinili, proizvode koji su poskupili i zadržali istu cijenu", pojašnjava nam Lovrinčević.

O svemu ima mišljenje i ekonomist Ljubo Jurčić koji kaže da ovaj potez neće imati učinka. Na pitanje, zašto to Vlada radi, prof. Jurčić odgovara: "Pa u želji da pokaže da se brine za svoje građane, onda je povukla taj potez. A 95% kupaca ići će do ćoška svoje ulice u krugu svog kvarta bez obzira na cijene."

A oni koji idu dalje od ćoška, ionako prije pogledaju naše kataloge, ne treba im neka nova aplikacija – tako razmišljaju oni veliki trgovci koji su odbili sudjelovati.

Pitali smo i građane gledaju li kataloge prije nego idu u shopping.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NADBISKUP GA PRAVDAO

Što se događalo u Sotinu? Župnik koji je maltretirao djevojčice ostavljen u službi jer je star?

Kažu nam: "Da da, prije pogledam, pa onda idem gdje je jeftinije"; "Malo, ne baš previše";
"Da, gledam u katalog obavezno. Pratim gdje su cijene jeftinije."

Inače ako se pitate, ne nismo pogriješili kad smo rekli da će u petak biti predstavljena nova aplikacija iako su ovo prizori s prošlotjednog predstavljanja iste te aplikacije.

Lovrinčević otkriva zašto: "Znate kako je u državnoj upravi, malo je sve sporije."

Prošli tjedan je novi program bio pun nekih tehničkih grešaka, ali sutra će, sigurni smo, sve raditi savršeno, kao i sve državne aplikacije dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma nek idu u…. materinu s time pa tu masu ljudi ne znaju, ti bokci stari kaj je internet", komentar je naših građana.

U državnom katalogu moći će se uspoređivati artikli iz 80 kategorija proizvoda, cijene će unutra upisivati sami trgovački lanci, a ako se nešto razlikuje od aplikacije do police – nema veze, nikom ništa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
naša granica je 76

Hrvati žive 10 godina kraće od Španjolaca, genetičar Radman savjetuje: 'Duboko dišite, pijuckajte vodu'

Više s weba