PRIČA KAKVU NISTE ČULI

Antonio ima Downov sindrom, obožava Livaju, igra nogomet, svira i radi najbolje koktele

23.11.2022. u 8:00/ Dragana Eterović

Antonio rado mućka koktele, ipak je završio za konobara. Želja mu je bila raditi u struci, a nakon što je osvojio srebrenu medalju na gastro natjecanju za osobe s invaliditetom 'Amorova žlica', krenule su i poslovne ponude

Antonio. Obožava Marka Livaju, igra nogomet, radi najbolje koktele, za što je dobio i nagradu. Rođen je s kromosomom viška, ali živi kao da nije.

Antonio rado mućka koktele, ipak je završio za konobara. Želja mu je bila raditi u struci, a nakon što je osvojio srebrenu medalju na gastro natjecanju za osobe s invaliditetom „Amorova žlica”, krenule su i poslovne ponude.

"Zanimanje mi je konobar, ja sam bio gotov. Počet ću prvi posao uskoro raditi što drugo reći- presretan, zadovoljan", govori osvajač medalje na natjecanju "Amorova žlica" Antonio Bošnjak

U restoranu ga dobro poznaju i baš zato su mu odlučili dati priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Antonio je izrazio veliku želju za radom i pošto nam je kao i svugdje potrebna radna snaga, odlučili smo ga zaposliti. Idući tjedan kreće raditi i vrijedan je momak", govori vlasnik restorana Joško Jelavić.

Iako su ga kroz djetinjstvo mučili zdravstveni problemi, Antonio je aktivni sportaš. Bavi se plivanjem, ali prva ljubav je ipak nogomet. Livaju voli najviše, a u Hajdukovoj ekipi za Special Power League je i kapetan.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Image
žene koje inspiriraju

Neobične manekenke: Rebekah ima bioničku ruku, Maddie Downow sindrom, a Melanie nema kosu, zube ni nokte!

Image
žene koje inspiriraju

Neobične manekenke: Rebekah ima bioničku ruku, Maddie Downow sindrom, a Melanie nema kosu, zube ni nokte!

"Moraju me slušati mene i Boru. Moramo se uvik truditi. Srce je tu, Hajduk je tu. Idemo mi to njima pokazati što smo mi", govori Antonio.

Najveći motivator na terenu mu je otac Boris, koji je i trener Hajdukove ekipe za osobe s poteškoćama u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravili smo do njih čudo, ne samo da oni budu sportaši, da oni imaju neke rezultate. To je nebitno. Prvo da su oni sretni, da su integrirani u sport. I kroz ove sve projekte i udruge baluna, uspjeli smo ih dosta zaposliti. Da oni imaju sutra samostalan život", govori otac Boris Bošnjak.

Ukućani priznaju da Antonio ima najbolje radne navike.

"Svi ostali naši prijatelji i familija od početka smo ga gledali kao da je on zdrav, da može apsolutno sve, nigdje ga nismo sprječavali da nešto napravi. Vidim doma da on to može, da mi je u stvari najbolji u kući da će sve napraviti i kad im date točan ritual ne što mogu, nego kako treba nešto napraviti oni su najbolji radnici", kazala je majka Milena Bošnjak.

"Teško mi je priznat, ali to je istina. Ali on jednostavno ima svoju rutinu, on ne pita, on radi. A mi smo sestre moramo li mi to, pa se nadamo da će reći ne moraš danas. A on je tu puno bolji od nas", kazala je sestra Anđela Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecanja su za Antonija dio života, a stalno stižu i medalje. Na posljednjem gastro nadmetanju smućkao je 120 koktela bez treme.

"Meni je bilo osobno ajme, ja sam umirala, srušit ću se, oprala me nervoza. Ali toliko je on bio opušten, profesionalan. On meni govori- smiri se sestro, to ću ja lako", dodaje sestra Anđela

Svestrani Antonio osim sporta, voli i glazbu..

"Sviram gitaru, hond, sintesajzer, harmoniku", govori Antonio koji dodaje kako nastupa na Rivi, na Božićnim predstavama i festivalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonio je rođeni zabavljač i svestrani mladić koji je pokazao je da uz ljubav i podršku za njega prepreka nema.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba