kraj smećokalipse?

Bi li Bandić brže riješio problem sa Čistoćom? Za Direkt govore Kalinić i Macan

25.1.2023. u 22:45/ Ivan Skorin

Grad je izašao s podacima da je prosječna plaća komunalnog radnika 990 eura, donsno 7 454 kune, a vozača kamiona čistoće 1 240 eura odnosno 9337 kuna – to su cifre nakon nedavnog povećanja, no iz Sindikata su uzvratili najniža plaća je radnika je 637 eura, odnosno 4 800, s dodacima to se popne na 770 eura odnosno 5800. Usporedbe radi u Rijeci prema podacima tamošnjeg sindikata prosjek za komunalnog radnika je 717 eura, to je prosjek, a ne najniža plaća

Treći je dan da zagrebačka Čistoća ne kupi smeće, Zagreb izgleda kao kontejner. Poslijepodne je stigla vijest da je štrajk prekinut i da je smradu kraj, ali je li treća smjena kojoj je radno vrijeme upravo počelo, stvarno počela čistiti to ćemo tek vidjeti.

Jer do maloprije su stizale informacije da su radnici ljuti, da se osjećaju izdano, i da ne planiraju raditi. Situacija je cijeli dan izgledala dramatično.

Radnici Čistoće kažu: dajte nam veće plaće, gradonačelnik odgovara: povišice ste već dobili. Oni kažu: ne odustajemo do ispunjenja zahtjeva, on kaže: štrajk je nezakonit.

Hrpa, hrpa, hrpica, više nije problem plava vrećica.

Prije nego krenemo opet o zagrebačkom smeću, jedna poruka za ostatak Hrvatske: "Dragi ostatak Hrvatske duboko se ispričavamo što vas opet gnjavimo sa našim sitnim komunalnim problemima ovdje u metropoli koje ste vi odavno uspjeli savladati".

Image
Čišćenje metropole

Što su dogovorili radnici i Čistoća koja se večeras vraća na posao? 'Nije najbolje rješenje'

Image
Čišćenje metropole

Što su dogovorili radnici i Čistoća koja se večeras vraća na posao? 'Nije najbolje rješenje'

No, savladati ih je donekle uspio eto i Zagreb. Ali sada su se pojavili novi problemi: trodnevna smećokalipsa kojoj se nije nazirao kraj.

Par sati ranije situacija je izgledala bezizlazno. Smeće se gomila, radnici ne odustaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivist gradonačelnik prošao je na prvom većem testu, smatra Krešo Macan – ma kakvi, mogao je izbjeći ovu situaciju, siguran je Pavle Kalinić – obojica uz spomen, a koga drugog nego jednog jedinog.

Pavle Kalinić, bivši pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama smatra da je Milan Bandić živ do ove situacije sigurno ne bi ni došlo.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan o potezu gradonačelnika Tomislava Tomaševića izjavio je: "Danas je dosta odlučno prvi put je izašao konkretno gradonačelnički, bandićevski. Svi gradonačelnici kad su u ovakvim situacijama moraju zvučati jednako odlučno, zprijetit i ponudit rješenje, dakle ne treba bit uvijek u rukavicama"

"Što se tiče ovoga ja sam očekivao da će oni prihvatiti te uvjete jer nisu imali izbora", rekao je Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Na pitanje o tome treba li Tomašević radnicima Čistoće dati veće plaće i može li to Kalinić odgovara: "Ne znam da li može, ali morati će s obzirom na inflaciju"

A kako je sve počelo? Godinama se vrti taj isti mit, zašto bih ja reciklirao kad ionako oni sve trpaju i bacaju na istu hrpu? I za vrijeme Bandića i sad grad sve to uspješno demantira – ali onda prije dva tjedna šok. Javna televizija objavljuje video na kojem se vidi baš to, trpanje u isti koš. Mit nije samo mit. Svi se zgražaju, uprava daje otkaz svojim radnicima, njihove kolege se spontano bune i prestaju s odvozom smeća.

Uprava vraća otkazane natrag na posao, ali taj spontani bunt prerasta u nešto nalik štrajku u kojem se traži 11 različitih stvari, najvažnije – veće plaće. I tu je ključ problema. Veće plaće redovno su tražili i učitelji i stjuardese i tete u vrtićima– no štrajk se dogovarao unaprijed, kombiniralo se, kalkuliralo. Baš zato zaključak današnjeg dogovora je prvo povratak na posao, pa onda radnici i sindikati o tom klasičnom štrajku odlučuju kad vide ponudu u petak.

"Tada će radnici odlučiti da li im je nešto prihvatljivo da li će ići u novi legitimni štrajk koji ima glavu i rep koji ima pravila igre, dakle ništa u ovom trneutku radnici poklonili upravi, nisu se ničega odrekli", kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sad, taj problem plaća. Grad je izašao s podacima da je prosječna plaća komunalnog radnika 990 eura, donsno 7 454 kune, a vozača kamiona čistoće 1 240 eura odnosno 9337 kuna – to su cifre nakon nedavnog povećanja, no iz Sindikata su uzvratili najniža plaća je radnika je 637 eura, odnosno 4 800, s dodacima to se popne na 770 eura odnosno 5800. Usporedbe radi u Rijeci prema podacima tamošnjeg sindikata prosjek za komunalnog radnika je 717 eura, to je prosjek, a ne najniža plaća.

Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće na pitanje o tome izlaze li radnici sigurno večeras na teren kaže: "Na to vam ne mogu odgovoriti, to će biti odluka radnika"

I tako je štrajk koji to nije, završio uz odluke koje to nisu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PULSKE ZABRANE

Nikola Bosilj iz Mejaša za Direkt o zabrani koncerta: 'Za one koji to brane bilo bi dobro da se zapitaju tko to tamo pjeva'

Više s weba