SVIJET DROGA DANAS

Bombon jeftiniji od toaletnog papira, a kokain dostupniji od domaćeg povrća: Kanalizacija otkrila navike Zagr...

23.3.2023. u 23:20/ Ana Trcol

Opet je kanalizacija otkrila zanimljivu istinu o navikama Zagrepčana. Zagreb je izgubio laskavu titulu grada u kojem se preko tjedna puši najviše marihuane, čini se da se puši manje trave otkad je gotova pandemija. Ali i kad se puši manje, i dalje smo u europskih top 20, kao i kad je u pitanju ecstasy. Potrošnja kokaina malo se smirila, ali opet se u Zagrebu troši više nego u Milanu. Proučili smo tko su europski prvaci u drogiranju i što su sve istraživači pronašli u otpadnim vodama

Analiza otpadnih voda pokazala je da su Zagrepčani nakon pandemije odlučili zdravije živjeti jer je smanjena konzumacija kokaina, kanabisa i MDMA-e. Ipak, još uvijek smo u top 20 europskih gradova po pušenju trave i uzimanju bombona.

Tako Zagreb više nije prvak u pušenju marihuane tijekom tjedna, ali još uvijek držimo visoko 16. mjesto na ljestvici. Najviše se puši u Švicarskoj, odnosno Ženevi, Nizozemskoj, to jest Amsterdamu i Španjolskoj, točnije u Barceloni. Konkretno, u Zagrebu se svaki dan u joint smota 77 grama.

Psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče, Ivan Ćelić, rekao je: "Što se tiče marihuane, kokaina i speeda, tu padamo. Na velike brojke to izgleda dobro, ali broj zahtjeva onih koji su ovisni o marihuani je sve veći i veći."

Image
OPRAVDANO ODSUTAN

Prometni redar u Splitu 'pao' s drogom. U pritvoru je, ali ne može dobiti otkaz jer država jamči za njega

Image
OPRAVDANO ODSUTAN

Prometni redar u Splitu 'pao' s drogom. U pritvoru je, ali ne može dobiti otkaz jer država jamči za njega

Kada je riječ o kokainu, najviše se šmrče u Belgiji, to jest Antwerpenu, u španjolskom gradu Tarragoni i Nizozemskoj, odnosno Amsterdamu. Nakon 10 godina rasta konzumacije, u Zagrebu se ove godine šmrkalo manje nego lani, 323 grama dnevno, s tim da je najveća zabilježena količina jedan petak, 624 grama. Svaka deseta osoba u Hrvatskoj probala je kokain, a bivši ovisnik i terapeut u Zajednici Susret, Mario Plazibat, objasnio je da se može naći svugdje.

"Struktura ovisnika je drugačija i mladima više nije primamljiva droga heroin kao 90-ih, igla, šprica, ubrizgavanje, kad danas to može dobiti u jednoj crti. Danas kada dođeš u neki klub, u neki kafić, posebno vikendom, red je ogroman na WC-u. Nitko ne ide raditi nuždu, nego si idu povući crtu", rekao je Plazibat.

Uzima se i MDMA koja je najprisutnija u Nizozemskoj, odnosno Amsterdamu, Belgiji, to jest Antwerpenu i portugalskoj prijestolnici Lisabonu. Među 20 gradova s najvećom potrošnjom je i Zagreb koji je na 17. mjestu s 22 grama po danu. Najprivlačnije kod ectasyja je njegova cijena koja se kreće od sedam do 13 eura, ali može se pronaći i za četiri eura po tableti.

"Ekstazi je nekad 1995. bio 100 kuna, danas je 20 kuna. Gram kokaina nekad je bio oko 500 kuna, danas je isto oko 500 kuna, marihuana je prije bila 50 kuna, danas je 100", kazao je Plazibat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije smo jasno mogli prepoznati ovisnika, ali danas su stvari drukčije.

Psihijatar Ćelić je pojasnio: "Ovisnik više nije neki ispijeni mršavi muškarac ili žena s ubodnim ranama na rukama i nogama, to je danas jedan ugledni gospodin, visokoobrazovan koji nosi odijelo i kravatu."

Bombon jeftiniji od toaletnog papira, a kokain dostupniji od domaćeg povrća. To je svijet droga danas.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dan svetog spajanja

Hrvati su na produženom vikendu. Provjerili smo što se može iduće spojiti i tko ima više godišnjeg od nas

Više s weba