Menadžerice

Dalić za Direkt otkrila je li teže biti žena u politici ili žena u korporaciji

27.10.2022. u 23:04/ Rikardo Stojkovski

Bivša ministrica i potpredsjednica vlade proglašena je poslovnom ženom godine u zemlji u kojoj se na vrhu samo 3% nalaze žene

A sad - žene u biznisu. Jeste li znali da je u 1500 hrvatskih kompanija u samo njih 50, dakle svega 3%, na čelu žena. To je bila jedna od tema u kojoj se razgovaralo danas u Zagrebu, na panelu Snaga je u empatiji, koji je organizirao časopis Glorija.

Poslovnom ženom godine proglašena je Martina Dalić. S njom ali i s uspješnim ženama iz Googlea i Rimac automobila, razgovarao je Rikardo Stojkovski. Ivana Grbavac, menadžerica u Googleu: "Talentirane, pametne, marljive, snažne, ambiciozne."

Image
PREDSJEDNICA UPRAVE PODRAVKE

Martina Dalić: 'Poslovanje Podravke i Belupa nije ugroženo. Ratne operacije će godinu učiniti izazovnijom'

Image
PREDSJEDNICA UPRAVE PODRAVKE

Martina Dalić: 'Poslovanje Podravke i Belupa nije ugroženo. Ratne operacije će godinu učiniti izazovnijom'

Monika Mikac, bivša menadžerica u tvrtki Rimac automobili: "Moraju biti agresivnije, moraju se zaista zastupati za sebe, zalagati za sebe." 1500 kompanija, a samo njih 48 ima ženu na čelnom mjestu. Kako to komentirate Martina Dalić iz Podravke, proglašena poslovnom ženom godine?

"Pa mislim da je općepoznata činjenica da je sudjelovanje žena na visokim pozicijama, i u gospodarstvu i u politici pa i u drugim dijelovima društva, relativno nisko."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene jako puno ulažu u dobrobit svog tima na poslu, u inicijative koje promiču uključenost i jednakost, pokazuju da jako dobro vode timove kroz promjene i da zaista potječu well-being", kazala je Grbavac.

Mikac je to ovako opisala: "U karijeri, recimo, od 10 muškaraca u timu i 10 žena u timu, meni se dešavalo često da od 10 muškaraca, 8 bi ih došlo i tražilo povišicu. Nevezano uz to kakve su bile njihove kvalitete i jesu li zaslužili ili ne. A od 10 žena imala bih samo dvije koje dolaze i traže povišicu. I mislim da je to jedna stvar koje žene moraju promijeniti same kod sebe."

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Kako je bilo raditi u Rimcu? "Jedno iskustvo koje je nezamjenjivo, vrlo intenzivno, vrlo poučno i uzbudljivo", odgovorila je Mikac.

Dalić je na pitanje može li se reći da je to sve manje muški svijet, dodala: "Pa mislim da ne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbavac, pak: "Svijet bi trebao biti svijet jednakosti gdje svi pripadamo. Ne mora nužno biti manje muških, treba možda biti više ženskih."

Dalić su pitali i to je li teže biti žena u politici ili žena u korporaciji?

"Svako od ta dva okruženja ima svoje izazove. Mislim da je teže biti žena u politici zato što koliko god možda to našoj politici nije drago, ali ona još uvijek ima puno tradicionalnih utjecaja."

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba