ZAJEDNIČKI STAV UGOSTITELJA

Direkt otkriva: Svim konobarima idu plaće gore za 100 eura

4.1.2023. u 23:12/ Ivan Skorin

Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 852 eura, manje od toga u Europi zarađuju samo stanovnici Mađarske, Rumunjske i Bugarske odnosno zemlje u koje nemaju euro. RTL Direkt donosi i sjajne vijesti. U cehu ugostitelja su donijeli odluku da će svim svojim djelatnicima povećati plaće za 100 eura

Franz Letica, predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK RH kaže nam da je nakon razgovora s kolegama na nivou Hrvatske odlučena velika i važna stvar. Plaće svima idu gore za 100 eura.
"Dogovorili smo jedan zajednički stav da ćemo podići plaće 100 eura svojim djelatnicima. Imamo prostora, dobro poslujemo. Znači, to će biti jedna lančana reakcija, ako ja imam prostora podići ovdje u ovom lokalu svojim djelatnicima, dakle ima i moj susjed", kaže nam Letica.

Image
Foto:
Image

Hoće li stvarno i ostali vlasnici kafića i restorana slijediti primjer šefa ceha ugostitelja to se još ne zna.

Zaštitarima plaće ne rastu

Zaštitari su poznati po minimalnim plaćama i one nažalost ne rastu.
"Pa recimo da plaće zaštitara isto ovise o tome koliko će platiti korisnici. U Sloveniji, Njemačkoj Belgiji i Austriji je drugačija priča, to je regulirano kolektivnim ugovorom", kaže Lidija Stolica, predsjednica ceha zaštitara.

U Europi najviše zarađuju Švicarci gotovo šest tisuća eura neto mjesečno, broj dva i tri na toj listi su Island i Norveška, uz 4 odnosno 3 i 900 mjesečno, Austrijanci prosječno zarađuju 2800 mjesečno, Slovenci 1220, mi 860, ovo su podaci za 2021, u međuvremenu je to nešto malo raslo, ali razlike su i dalje jednake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Na godišnjoj razini to ovako izgleda, Švicarci i Islanđani najviše zarađuju, 39 odnosno 27 tisuća eura godišnje neto, Slovenci 8 300, Hrvatska 5 800, nešto više od Poljaka i Mađara.

Image
Foto:
Image

U Hrvatskoj imamo multinacionalne kompanije koje posluju i u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji. Prodaju iste proizvode, za otprilike istu cijenu, ali tamo radnice dobiju puno više. Na pitanje kada će u Hrvatskoj ta kompanije izjednačiti ili probati izjednačiti tu cijenu rada ekonomist Damir Novotny kaže da ne zna je li mi to baš želimo.
" Jer visoke plaće ne znače nužno i visoku razinu blagostanja jer su troškovi viši", ističe Novotny.

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Image
GOST DIREKTA

Ekonomski stručnjak Nestić: ‘Plaće i mirovine će rasti, recesija će biti blaga, kratka’

Image
GOST DIREKTA

Ekonomski stručnjak Nestić: ‘Plaće i mirovine će rasti, recesija će biti blaga, kratka’

Ako se usporedi prosječna neto mjesečna primanja obitelji s dvoje djece, ta cifra u Hrvatskoj je 1865 eura ukupno je u Hrvatskoj, to su dvije plaće uz olakšice, u Sloveniji 2613, Italiji 4000, Njemačkoj 5900.

Image
Foto:
Image

"Činjenica da bi u Hrvatskoj plaće mogle rasti sigurno će morati biti praćena cijenom usluga i roba u Hrvatskoj, naime činjenica je da kava u EU košta 2 ili 3 puta više nego u Hrvatskoj, ali isto zato to je razlog zašto konobar u EU može imati plaću 3 tisuće eura", kaže nam Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je taj nepopularan recept kako euro ipak može dovesti do veće plaće. Ako u salonu poskupi feniranje - i ako gazda kafića poskupi kavu - i frizerka i konobar mogu dobiti veću plaću.

Više s weba

Pročitajte još

Image
proroci

Katastrofična 2023. Glupost ili istina? Evo što kažu Nostradamus, Vanga i Medvedev

Više s weba