može i bolje

Direkt s turistima u Zagrebu. Opravdavamo li sedmo mjesto najjeftinijih europskih destinacija?

25.5.2023. u 23:15/ Darinka Trgo

Sedmi smo od 35 europskih gradova po jeftinoj hrani, smještaju, piću, kulturnim atrakcijama, prijevozu, noćenju. Lisabon i Vilnius koštat će vas najmanje za dva noćenja oko 250 eura, treći je Krakov, pa Atena. Peto mjesto drži glavni grad Latvije, slijede Porto i Zagreb gdje ćete prema britanskim procjenama potrošiti 370 eura. Svoje mjesto na ovoj listi zaslužili su još Budimpešta, Varšava i Lille

Možda toga nismo ni svjesni, ali Zagreb spada među najjeftinije gradove u Europi. Jedan je britanski site napravio veliko istraživanje cijena u 35 gradova i ustanovio da je Zagreb sedmi najpovoljniji. Ima druge najjeftiniju kulturu u cijeloj Europi, dakle ulaznice za muzeje i izložbe, ima povoljnije restorane nego gotovo svi drugi.

Povorke na Gornjem Gradu znače samo jedno - sezona je počela. Na Katarininom trgu, u redu za žičaru, na Zrinjevcu turisti koje smo sreli kažu Zagreb je jeftin.

"Pivo je jako dobro. Jako je dobra cijena pive. Pogledao sam i hranu, dobra je cijena", kaže Rob iz Australije.

Patrick iz Nizozemske dodaje: "Cijene su jeftine kada usporedim s Nizozemskom. Ali, bili smo prije u Budimpešti i jeftinija je od Zagreba".

"Pa rekao bih da je u sredini, nekakav prosjek. Bili smo u skupljim i jeftinijim gradovima i rekao bih da ste u sredini", ističe Hyun iz Koreje.

Image
bolji od budimpešte

Britanci istražili cijene pa Zagreb proglasili 7. najpovoljnijim za turiste. Dubrovnik na neslavnom mjestu

Image
bolji od budimpešte

Britanci istražili cijene pa Zagreb proglasili 7. najpovoljnijim za turiste. Dubrovnik na neslavnom mjestu

Malo više od sredine Hyun. Barem tako kažu Britanci koji su sve izračunali. Sedmi smo od 35 europskih gradova po jeftinoj hrani, smještaju, piću, kulturnim atrakcijama, prijevozu, noćenju. Lisabon i Vilnius koštat će vas najmanje za dva noćenja oko 250 eura, treći je Krakov, pa Atena. Peto mjesto drži glavni grad Latvije, slijede Porto i Zagreb gdje ćete prema britanskim procjenama potrošiti 370 eura. Svoje mjesto na ovoj listi zaslužili su još Budimpešta, Varšava i Lille.

"Cijena nije uvijek najvažniji faktor, pa Amsterdam i Venecija su prema istraživanju najskuplji pa nemaju problema s privlačenjem ljudi. Dakle, morate biti dovoljno atraktivni i onda privlačite", ističe Sanda Čorak s Instituta za turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća umjetnost i kultura očito su dovoljno atraktivni. Barbara je iz Washingtona u Hrvatsku došla zbog planinarenja, a u Zagreb zbog arheološke baštine Visa.

"Ja živim u Washingtonu i tamo su svi muzeji besplatni i nisam naviknula plaćati za to kartu. Ali, dosad nismo ništa skupo radili u Zagrebu", kaže.

Da. Kod nas se to plaća. Ali, puno jeftinije nego u Pragu ili Helsinkiju.

U Dublinu ćete u sve veće muzeje i galerije ući besplatno. A kada već morate platiti, u Zagrebu ćete proći najjeftinije, a Dubrovniku pak najskuplje. Za vikend odlazak u muzeje i galerije dat ćete čak 36 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'ovo pišemo vama'

Lavina mama oštro po Vladi, bolnici, HZZO-u: 'Ovo je Lava - prvi put je odgrizla jabuku, vozila romobil'

A Zagreb, može i bolje.

"Kada smo pitali goste što ih recimo smeta u Zagrebu, vidimo da su to gužve, javni prijevoz, promet u gradu a koji puta i nedostatak dizajnerskih dućana sa suvenirima koji bi upućivali na lokalne proizvode sa autentičnim štihom", govori Čorak.

Smještaj se danas u većini Europe plaća i do 50 posto više nego lani. Najjeftinije ćete za dva noćenja u hotelu s tri zvjezdice proći u Lisabonu i Ateni, a najskuplji su Amsterdam i Venecija - 600 eura za dva noćenja. U Lisabonu je recimo smještaj duplo jeftiniji nego u Zagrebu.

"Tražio sam turističku mapu grada. I dobili smo ovu i tu nema označenih lokacija za razgledavanje. Onda smo dobili još jednu kartu i sad moram pratiti dvije karte. Molim vas samo sve stavite u jednu, to bi bilo sjajno", tvrdi Rob iz Australije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadamo se da je netko iz turističke zajednice čuo Robovu patnju i da će se i to riješiti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
crno na bijelo

Nijemci izračunali: Dijete mjesečno košta 763 eura, do punoljetnosti toliko da se može kupit stan u Hrvatskoj!

Više s weba