TEŽAK ZADATAK

Direktov stručni panel odgovara: Što Bačić treba učiniti kako ga ne bi zamijenio 5. ministar obnove?

16.1.2023. u 22:29/ Ivan Skorin

Svima je jasno da se nešto ne radi dobro: ne bi inače Bačić bio četvrti ministar koji se bavi obnovom. Ne bi tri godine nakon zagrebačkog potresa bilo raspadnutih fasada, ne bi dvije godine nakon potresa u Petrinji 4500 ljudi živjelo u kontejnerima. Bačić kaže da ima plan. Smanjiti birokraciju i administraciju, ujediniti urede koji su obnovu trebali ubrzati ali su je usporili i što smo još ono rekli....digitalizacija. Gdje je zapelo?

On ima moć, veću nego itko tko je obnavljao prije njega jer spojit će sve žbrlj mrlj fondove, urede, kočničare procesa.

"To ne može proći, to treba ukinuti, to treba nestati, to treba sasjeći", rekao je Branko Bačić, kandidat za ministra graditeljstva.

Sasjeći će 40 posto papirologije, to je temelj njegovih ideja. A još će i ukinuti dosad potrebno projektiranje rušenja, sagradit će privremene montažne kuće ljudima koji spavaju u kontejnerima i uvest će PIN pomoću kojeg će svatko u procesu moći pratiti gdje zapinje.

Direktov stručni panel čine bivši šef ureda za obnovu, urednik priručnika o obnovi, danas rektor, šef najveće građevinske firme i prvi ministar koji se borio s obnovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li Branko Bačić ubrzati obnovu, Damir Vanđelić, bivši ravnatelj Fonda za obnovu odgovara:

"Branko Bačić na ovaj način kako je on to obrazložio djeluje mi nespreman, ovo ide u krivom smjeru jer ponovno postavljaju političara da radi stručni posao, to ne može funkcionirati"

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Predrag Štromar, bivši ministar graditeljstva, kaže da je Bačić optimalna osoba i možda jedina osoba koja može iznijeti na plećima.

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, urednik Potresnog inženjerstva, kaže da se nada da će se stvari sada ubrzati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isprepliću se kompetencije, nema jasne linije zapovijedanja i upravo bih rekao to su u konačnici svi shvatili", poručuje Dragutin Kamenski, vlasnik KamGrada.

A što se ustvari događa, iako je cilj zakona i svih tih izmjena lica na čelnim funkcijama, bio ubrzati zidanje – sa svakim dodatkom i novom idejom sve se usporavalo, logično svi su se držali zakona i tu se stvorio paradoks.

"Ja hoću provjeriti, ja hoću ovo vidjeti, pa mi konzervator kaže ja hoću još ovo, a u ministarstvu nema dovoljno kapaciteta", dodaje Štromar pa kaže da neće ni trebati kapaciteta kad se sve objedini.

"Oni će sad biti zabrinuti za sebe i razmišljat će danas sam viši savjetnik, što ću biti sutra u toj novoj organizaciji. Dakle nastat će jedan zastoj, otprilike 2-3 mjeseca", poručuje Vanđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogući novi zastoj, 2 godine nakon potresa na Baniji i gotovo 3 godine od zagrebačkog. Nije samo na Baniji obnova nestvarno spora i cijeli Zagreb već je odavno trebao biti pod skelama, ali nije, tek tu i tamo koja zgrada i zato se otvorilo i pitanje, da bi išlo brže, mora li krenuti i protuzakonito

Da je netko htio ići brzo, morao je ići protuzakonito, na pitanje je li legalnost sve usporavala, Lakušić odgovara:

"Pa da, tu ste u pravu. Kad netko donese takve prijedloge koji su tako neobični, pa ne možete mi reći da za jednu standardnu obiteljsku kuću dva puta morate raditi financijsko tehničku kontrolu, pa ne morate imati", poručio je.

Naravno, ne zagovaramo kršenje zakona, niti aludiramo da će ih kršiti Branko Bačić, samo ističemo apsurd situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanđelić se pak ne bi složio s time:

"Mislim da moramo prilagoditi zakone da budu provedivi", kazao je.

"Problem je u tome da je i u zakonu i u podzakonskim aktima ima puno toga što se mora napraviti, a po mojem mišljenju i od Branka Bačića, toga ne treba", smatra Štromar

Što treba, što ne treba, vrlo uvjereno je pričao danas pričao novi spasitelj stradalih zgrada i kuća. Doduše jednako uvjereni u svoje ideje, novitete i prioritete su bili i njegovi prethodnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Svi o Zoki od Beograda do Kijeva

Holy o Milanoviću i Kosovu: 'On izgleda kao osoba koja ide po putanji samouništenja'

Više s weba