Čeka se rješenje

Dokad će se Zagreb gušiti u smeću? Radnici ne odustaju od štrajka, pregovori nisu urodili plodom

24.1.2023. u 22:21/ Borko Brunović

Radnici Čistoće odlučili su reći dosta. Bunt zbog kolega koji su dobili otkaz pretvorio se u masovni štrajk radnika Čistoće nezadovoljnih malim plaćama i teškim uvjetima rada. Imaju 11 zahtjeva, od sistematizacije do bolje organizacije rada i većih koeficijenata. Od njih ne odustaju

Zagreb, poznat kao europska prijestolnica smeća, a čiji je gradonačelnik izabran među ostalim kao stručnjak za smeće, već je dva dana pun smeća. Čistoća prosvjeduje, nezadovoljni su plaćama, Uprava kaže da je štrajk nezakonit. Što sad?

Umjesto ceste života, na ulicama belog Zagreb grada – rijeke smeća. Metropola je već drugi dan zatrpana vrećicama i otpadom.

"Dugo nisam vidjela tako nešto. Mislim neočekivano mi je za Zagreb, nisam bila par godina i baš se pitam jel neki štrajk ili nešto", kaže Nataša iz Beograda.

Točno tako. Radnici Čistoće odlučili su reći dosta. Bunt zbog kolega koji su dobili otkaz pretvorio se u masovni štrajk radnika Čistoće nezadovoljnih malim plaćama i teškim uvjetima rada. Imaju 11 zahtjeva, od sistematizacije do bolje organizacije rada i većih koeficijenata. Od njih ne odustaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O PROSVJEDU RADNIKA

Iz Holdinga poručili: 'Štrajk smatramo nezakonitim. Pozivamo radnike da se vrate na posao'

Image
O PROSVJEDU RADNIKA

Iz Holdinga poručili: 'Štrajk smatramo nezakonitim. Pozivamo radnike da se vrate na posao'

"Mi se nadamo da će nam oni odgovoriti na naše zahtjev. To je ono što vam u ovom trenutku reći. Ako oni odobre druga smjena odmah ide se na posao, pale se kamioni", rekao je Anis Bajrić, djelatnik Podružnice Čistoća Zagrebačkog Holdinga.

No pregovori za sada nisu urodili plodom. Uprava poručuje da je štrajk nelegalan i da ne znaju s kime pregovaraju. Novca za sve zahtjeve štrajkaša, kažu u gradu, nema. Spremni su na kompromis, najavljuju sistematizaciju, no sve zahtjeve ne mogu odjednom ispuniti.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

"U tom smislu postoje objektivna ograničenja. Zato se to zovu pregovori. Nije mogući sada plebiscitarno odgovriti na 11 zahtjeva i na njih pristati ili ne pristati. Moramo se vratiti na pregovore, a radnike pozivamo da se vrate na posao", priča Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Bliskog suradnika Milana Bandića koji je 20 godina vodio Zagreb problemi nove vlasti ne iznenađuju. Odbacuje tezu da su štrajk pokrenuli „Bandićevi“spavaći. Izvor problema je, kaže, jednostavan, gradonačelnik i suradnici nemaju kapacitet za vođenje metropole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti su kapaciteti skromni i nisu dostatni za upravljanje gradom Zagrebom. Da bi ste upravljali morate imati upravni kapacitet. Morate imati viziju, morate imati kadrove i novac. Oni ni jedan od ta tri elementa nemaju", rekao je Slavko Kojić, predsjednik stranke BM365.

A što o štrajku misle Zagrepčani? Ulice su pretrpane, prijeti Napuljski scenarij, jesu li uz radnike ili upravu?

"Ako se može treba ima dati da rade, treba im dati koliko god treba da čiste", misli Mara.

"Ne podržavam ih, moraju raditi, imaju posla, radila sam i ja bez plaće, nisam štrajkala, radila sam", rekla je Vasilija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga noć zaredom Zagreb će usnuti zatrpan u smeću. Kompromis kojem se svi nadaju za sada nije postignut.

Više s weba

Pročitajte još

Image
kamen po kamen palača

Trebalo bi vam 438 godina da uštedite kao Petir! Provjerili smo koliko je politika unosna i tko su najbogatiji

Više s weba