Britanija u problemima

Funta nikad slabija, tvrtke ih napuštaju, radnici prosvjeduju. Tri godine od Brexita Britanija u problemima d...

9.1.2023. u 23:14/ Borko Brunović

Dok cijeli svijet priča o Harryju - Britanija je u problemima do grla. Funta je najslabija ikad, štrajkaju medicinske sestre, poštari, željezničari, zaposlenici na aerodromu. Ekonomija je u ozbiljnoj krizi, i to taman na treći rođendan Brexita. Sve što se dogodilo suprotno je onome što je obećavao Brexit, pa neke ankete sada pokazuju da bi dvije trećine Britanaca podržalo referendum o povratku u mrsku im Europu

Tog siječanjskog dana kada je Velika Britanija rekla konačno zbogom Uniji među pristašama Brexita vladala je euforija. Slavio se izlazak iz mrskog saveza i najavljivao dolazak boljih vremena. Očekivanja su bila velika.

Ta nova demokracija bez „briselskih“ okova trebala je Britaniji donijeti rast ekonomije, više trgovinskih sloboda, nove mogućnosti, obećavao je tadašnji premijer.

Tri godine kasnije, od svega nema ništa. Ekonomija stagnira, padaju investicije i smanjuje se izvoz. Od svih članica G20, Britanija ima najgore ekonomske brojke izuzev Rusije. Sljedeće godinu predviđa se ekonomski rast od 0 posto.

"Većina ovog što se događa u Ujedinjenom kraljevstvu je isključivo povezano s Brexitom. Dakle to treba podvući, mislim da postoji konsenzus njihovih građana oko toga. Jednostavno shvatili su da izlazak iz EU za njih predstavlja ozbiljan trošak", govori ekonomski analitičar Petar Vušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sami su to odabrali, govori nam James Wardell, poznati ratni fotograf koji se prije 4 godine preselio u Hrvatsku. U selu kraj Zagreba uzgaja goveda i odmara dušu nakon ratnih strahota. Kao britanski republikanac i suverenist podržava Brexit za koji, kaže, treba vremena.

Image
Oglasili su se svi

Britanci su razočarani, talibani ljuti i traže kazne, društvene mreže gore od komentara koji traže da Harry začepi

Image
Oglasili su se svi

Britanci su razočarani, talibani ljuti i traže kazne, društvene mreže gore od komentara koji traže da Harry začepi

"Uz Brexit došla je i korona kriza koja je dramatično i vrlo negativno utjecala na globalnu ekonomiju. Treba proći vremena, Velika Britanija je bila dio Europske unije preko 30 godina, ne mogu se stvari promijeniti preko noći", govori Wardell.

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Naciju koja prolazi kroz turbulentno vrijeme, dodatno je oslabio odlazak kraljice Elizabete II. 70 godina bila je stabilnost u svim nemirnim vremenima, sada kada je više nema, zadatak je pao na Charlesa. Koji se tek treba dokazati.

"Odrastao sam voleći kraljicu. Sada kada je kraljica mrtva imamo kralja, ali to nije moj kralj, Harry nije moj princ kao što i nije William. Rekao bi da je raste nezadovoljstvo kraljevskom obitelji", dodaje Wardell

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste nezadovoljstvo i političarima. U tri godine u vrući stolac sjela su dva premijera i jedna premijerka.Vladu danas vodi milijarder indijskog podrijetla koji mora smiriti štrajkaše, podići ekonomiju i donijeti nadu. U ovotjednom obraćanju najavio je pet velikih ciljeva u 2023.

"Prepolovit ćemo inflaciju, podići ekonomiju, smanjiti dug, skratiti liste čekanja i zaustaviti pritok ilegalnih migranata preko kanala", kazao je britanski premijer Rishi Sunak.

Puno je u kraljevstvu problema, neki su povezani s Brexitom, neki nisu. Ipak možda najbizarnija stvar je da se nakon Brexita povećala birokracija. Zagovornici izlaska su upravo briselske propise i papirologiju navodili kao izvor svih zala, sada im se to obilo o glavu.

"Kad deregulirate sustav onda zapravo stvorite svoj regulirani sustav, i to je zapravo no s čim se oni suočavaju, s rastom birokracije. Ne samo da imaju rast birokracije nego imaju i problem rekao bi relokacije kapitala. Dakle sve više i više britanskih tvrtki otvara svoja predstavništva pa čak i osnuju firme na području EU", kazao je analitičar Vušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od mrske Europe pobjegli su poneseni suverenističkim zanosom i populističkim obećanjima. Izlazak iz Europske unije trebao je označiti početak novog zlatnog razdoblja Velike Britanije. 3 godina kasnije - brojke su sve samo ne zlatne. Pa se sve glasnije govori o novom referendumu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Svi o Zoki od Beograda do Kijeva

Holy o Milanoviću i Kosovu: 'On izgleda kao osoba koja ide po putanji samouništenja'

Više s weba