DIREKT U SLUNJU

Gdje su nestali migranti s ulica? Profesorica svjedoči: 'Učenica mi kaže da s njih 30 bude sama na stanici'

thumbnail
12.9.2023. u 22:48/ Petar Panjkota

Malo je trebalo da u Slunju sretnemo 30-ak migranta, ali gradonačelnica kaže da se osjeti da je manji priljev migranta zbog kojih su mnogi stanovnici uznemireni. Razgovarali smov i s bivšim policajcem koji nam je pojasnio što se događa kad policija nađe migrante

U centru Slunja nismo dugo čekali da naiđemo na prvu skupinu migranata. Ali, u pratnji policije.

Pitali smo ih kako su došli tamo, znaju li engleski. Samo jedan je znao i pitao nas zašto nas to zanima. Objasnili smo da smo novinari, da mnogo migranta prolazi kroz Slunj, pa da samo želimo znati kako su tamo došli i što dalje planiraju.

"Možete ih poslije pitati, sad moraju ići", rekla nam je policajka koja je bila u pratnji.

Prije nego što nas je prekinula, uspjeli smo doznati samo da je mladić koji zna engleski i da je iz Afganistana. I on i cijela skupina odvedeni su u stanicu na obradu.

Image
Foto:
Image

Stali smo iznad dvorišta policijske stanice u Slunju i snimali skupinu od 30-ak migranata koliko ih je u tom trenutku ondje bilo.

Kako smo doznali, riječ je grupi koja se već bila ukrcala na autobus za Zagreb, ali ih je policija izvadila iz autobusa i dovela na registraciju. Htjeli smo policiju pitati za točnu proceduru obrade, ali nisu imali odobrenje govoriti za medije.

Image
STRAŠNO

Uhićena dvojica policajaca u Gospiću! Sumnja se da su silovali ženu, udaljeni su s dužnosti

Image
STRAŠNO

Uhićena dvojica policajaca u Gospiću! Sumnja se da su silovali ženu, udaljeni su s dužnosti

Zato smo slučajno nabasali na njihova bivšeg kolegu koji je 30 godina radio u slunjskoj policiji, pa i nadzirao granicu, i dobro poznaje proceduru.

"Prvo ih dočekaju i provjere dokumente, da vide imaju li ta rješenja o napuštanju RH, i ako imaju, ne postupaju prema njima", objasnio nam je bivši policajac Joso Bogović.

"Ove koji nemaju, koji ilegalno dolaze preko granice, njih pokupe i vode u postaju. Onda ide zahtjev za azilom ili dobiju rješenje o napuštanju zemlje, uzmu im otiske i to je to. U roku od sedam dana moraju napustiti Hrvatsku. Sad, kuda oni dalje idu, idu li ilegalno, u to ne bih ulazio, ali vjerojatno idu prema Sloveniji. I navečer i ujutro ih ima po gradu puno", otkriva nam detalje.

U gradskom parku u tom trenutku nije bilo nikoga, ali građani su nam pričali kako je bilo ovih dana.

"Smetaju nam, da. Svađaju se i tuku, malo se bojim. Mada mi ih je i žao, to su djeca još. Ne znam zašto bježe i zašto rade to što rade", kaže Mirjana Novaković iz Slunja.

Upravo se čita

Image
MUČAN ZLOČIN U ŠVEDSKOJ

Taksist silovao djevojku, a onda su ga njezina braća htjela 'naučiti pameti'. Pronađen je mrtav u polju

Iako zasad nema zabilježenih incidenata niti kaznenih djela vezanih uz migrante, većina Slunjana nije naviknuta na tako brojne strance na gradskim ulicama.

Image
Foto:
Image

Situacija koja im posebno smeta jest kod autobusnog kolodvora, gdje dolaze autobusi s migrantima.

Tamo ih iskrcavaju i onda vode ulicom idu do policijske stanice pedesetak metara iznad. A odmah iznad policijske stanice je osnovna škola, što znači da se na dnevnoj bazi događa da djeca i migranti zajedno šeću istom ulicom.

Neugodnu situaciju ispričala nam je Paulina Cindrić, profesorica u gradskoj srednjoj školi.

"Naguravaju se i po autobusu, a naši vam učenici putuju s njima u busu. I roditelji se žale. Imam jednu učenicu iz Rakovice koja mi je rekla da zna ujutro doći na autobusnu stanicu, i da bude ona sama uz 30 migranata. I to curica od 14 godina. I ona i roditelji tražili su pomoć policije i načelnika, sad će se navodno nešto riješiti. Ali, zamislite tu situaciju. To su mladi muškarci mahom, bilo bi i meni neugodno, kako neće curici od 14 godina", govori nam profesorica.

Image

Profesorica Paulina Cindrić svjedoči da se učenici u autobusima voze s migrantima

Foto: RTL Direkt
Image

Profesorica Paulina Cindrić svjedoči da se učenici u autobusima voze s migrantima

RTL Direkt

Da je posljednjih dana smanjen priljev migranata u sam grad potvrđuje i gradonačelnica.

"Vjerujem da je građanima jasno, ovo je zaista problem koji nije nastao jučer, niti će završiti sutra, ali svakako pozdravljamo put prema rješavanju tog problema", kaže Mirjana Puškarić.

A taj je put, očito, kako smo se i sami uvjerili, izmjestiti migrante dalje od gradova.

Jer nakon što smo pratili tri policijska kombija dvadesetak minuta vožnje od Slunja, do stare napuštene škole u mjestu Gojkovac, uvjerili smo se da je tamo izgrađen privremeni prihvatni centar, gdje se one koji su registrirani u Slunju dovodi nakon obrade.

Što se dalje s njima zbiva, nismo mogli pitati, jer od policije nismo dobili dozvolu razgovarati s migrantima.

Iako tamo imaju i nadzor i šatore i toalete i vodu, i policija potvrđuje da je riječ samo o lokaciji za kratkotrajni smještaj.

Tamo nisu samo mladi muškarci, vidjeli smo čak i neke obitelji s djecom, i svi bi oni odande trebali biti pušteni da nastave svoj put. Ako ih i ne bude na ulicama gradova poput Slunja, na prostoru Hrvatske - ostaju.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
Spuštanje dobne granice

Na birališta sa 16? Ideju podržava lijeva oporba, slaže se i MOST, ali srednjoškolci skeptični: 'Prerano je'

Više s weba