Play logo
dan svetog spajanja

Hrvati su na produženom vikendu. Provjerili smo što se može iduće spojiti i tko ima više godišnjeg od nas

thumbnail
29.5.2023. u 22:53/ Darinka Trgo

Zagreb je prazan, nastave uglavnom nema, parkirati možete gdje god hoćete. Sretan vam dan državnosti! Pardon, to ipak nije u ponedjeljak, nego sutra u utorak. Ali mi toliko volimo državu da već slavimo. Svi znamo da smo prvaci u spajanju pa su mnogi od neradnog utorka proizveli 4 dana odmora. Ali u nekim zemljama standard godišnjeg je 30 dana

Play logo

Nema živčanog čekanja u prometu, gužve u tramvaju, školskog zvona jer dobar dio škola nastavu nema.

Danas je dan svetog spajanja.

Play logo

Da je ovo obični radni ponedjeljak, na zagrebačkom Zelenom valu ne biste pronašli nijedno parkirno mjesto. A pošto ovo nije običan ponedjeljak, danas možete birati gdje ćete parkirati.

Ako ste, onaj nesretnik, koji danas nije uspio produžiti vikend.

Image
AKO TREBATE BAŠ NA PRAZNIK

Provjerite gdje na praznik obaviti kupnju: Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na Dan državnosti

Image
AKO TREBATE BAŠ NA PRAZNIK

Provjerite gdje na praznik obaviti kupnju: Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na Dan državnosti

"Udara se, mora se raditi, sezona je", govori nam prodavačica na štandu.

Play logo

Damir Vucić iz Velike Gorice također nije ništa spojio: "Mi ugostitelji, hotelijeri nemamo spojeno, mi uvijek radimo."

Ne brinite, ako niste sada, bit će prilike u lipnju i kolovozu kada se za tri dana godišnjeg može odmarati punih 12. Spajati volimo, ali odmora nam treba više.

Play logo

Iva iz Zagreba slaže se da treba više odmora: "Jako je malo 30 dana odmora i nikada ne možeš dobiti kada želiš."

Play logo

Dragan iz Zagreba radi u ugostiteljstvu i kaže da je posao težak: "Treba mi više odmora, svakako. S obzirom na to da radim u ugostiteljstvu, ne uspijem spojiti tri tjedna odmora. Jer ne prijavljuju svi, stave vas na neodređeno i to je problem."

Damir Vucić ima prijedlog: "Svakih deset godina radnog staža svakom radniku dati po godinu dana plaćenog odmora."

A kako odmaraju drugi?

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
MIGRANTSKA RUTA

Na hrvatsku policiju zapucali migranti iz BiH? Policija: 'Nije prvi put da svjedočimo pucnjevima'

Prosječno s godišnjima i državnim praznicima najviše odmaraju Malta i to 38 dana godišnje, Island 40, Monako 42, San Marino čak 46, a najviše Iran - 53 dana.

Image
Foto:
Image

U našoj blizini isto nije loše. Nijemci, se godišnje odmaraju 29 dana, u BiH 30, Mađari i Srbi dan više, Talijani 32 dana, Slovenci i mi po 33 i Austrijanci 38 dana. EU kaže da su četiri tjedna minimalna za godišnji odmor.

Viktor Gotovac, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, komentira: "Svi bi htjeli više odmarati, imati više vremena za sebe. Ali EU kaže tako, sve ostalo se kroz kolektivne ugovore može dogovoriti. Ali, ponovno se sve svede na efikasnost. Što manje radimo, to smo manje efikasni. Ali ne postoji jedna Europa. Nažalost, bojim se da za radnike u graditeljstvu i ugostiteljstvu nije vrijeme velikih odmora."

Sezona počinje, neki ovo ljeto godišnji neće ni vidjeti. A plaćeni godišnji u ugovor ne stoji Amerikancima - tek 10 puta u godini dogodi im se državni praznik. Ne odmaraju se previše ni Kinezi ni Japanci imaju duplo manje od nas što se godišnjeg tiče.

Play logo

Ljiljana iz Graza daje argumente zašto njoj treba dugi godišnji: "Ja radim s djecom i imam cijelo ljeto slobodno i to mi treba. Premalo bi bile dvije ili tri nedjelje."

Premalo je odmora za cijeli život. U recimo, 40 godina radnog staža, odradimo 10 tisuća radnih dana, a odmaramo se tek 1320 dana. Možda bi sve bilo lakše kada bismo radili četiri dana u tjednu.

Image
Foto:
Image

Vedran Car direktor je u geodetskoj tvrtki i ima svoja razmišljanja: "Puno sam o tome razmišljao, prije nego je postalo medijski popularno - što bi se dobili, ali s obzirom na to da smo recimo mi uslužna djelatnost, posao ovisi o satima koliko radimo, bio bih skloniji da rasporedimo 40 sati u četiri dana nego pet dana po osam sati.

A svi oni koji su ove godine propustili svoj vlak, zapišite na kalendar - 2025. godina bit će najbolja godina za spojiti sve što se spojiti da.

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
KASNE I GODINAMA

Ovo su najluđe isprike u knjižnicama: 'Kruzer potonuo, mi se spasili, knjiga ne'. A 'Mein Kampf' ima posebnu priču

Play logo

Više s weba