matematički trening

RTL Direkt izračunao: Napojnica od 13 centi bit će OK, a cigarete će koštati 4,50 eura

21.11.2022. u 22:41/ Ivan Skorin

Cijena nove osobne bit će 13,27 eura, kino ulaznica 6,30 eura, popravak pete na cipeli šest eura,. Možda artikli neće poskupjeti, ali smo doznali što hoće te tko će sve zaokruživati 'radi lakšeg snalaženja'

Još malo i valutni svijet nam se okreće naglavačke.

Cijene rođendana u dječjim igraonicama možda vam se čine ogromne, ali kad stigne euro bit će manje, odnosno bit će iste samo će vam se činiti manje. Dakle, osnovni paket za dva sata rođendanskog užitka košta 180 eura.

Popravak pete - šest eura. Da primijetili ste možda da ove zadnje dvije cifre koje smo spomenuli nisu točno u cent koliko bi bile da se sadašnja cijena iste usluge podijeli sa 7,53.

Image
nova valuta - novi problemi?

Izračunali smo koliko će nas, kada stigne euro, koštati McDonald's, pivo, šoping, stanarina, prijevoz...

Image
nova valuta - novi problemi?

Izračunali smo koliko će nas, kada stigne euro, koštati McDonald's, pivo, šoping, stanarina, prijevoz...

Postolar Kristijan Ilić na pitanje boji li se da će susjedi reći da je ovo zloglasno zaokruživanje odgovara: "Po svemu tome mi možda nismo fer, ali mislim da će biti neka sredina, nešto će više, nešto niže i na kraju će sve doći na svoje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica igraonice, Josipa Sokač kaže da će zaokruživati cijene. "Tako je da ne zbunjujemo ljude i zapravo da olakšamo cijeli taj proces."

Dakle, nema panike, kažu nam, to je tek par centi gore-dole kako bi bila puna cijena. Ako vas nisu raznorazni euro-promo spotovi još pripremili za odlazak kune, evo još malo svakodnevnih cifri. Kino ulaznica će koštati 6,37 eura, kutija cigareta 4,51 eura, 13,27 eura biti će izdavanje osobne, a putovnice 42 eura i 47 centi.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

HŽ neće zaokruživati, cijena ostaje ista, do Pule jedna osoba će platiti 9,70, do Splita 15,09, a do Osijeka 17,55 eura.

Neće ni ZET zaokružiti, nego će točno 53 centa biti cijena za pola sata vožnje. Povući ćemo još nekoliko tjedana s kunama u novčaniku, a onda trk u euro život, 49 i 13 centi, toliko će u teretani biti mjesečna članarina. "Članarine ćemo jednostavno obračunavati prema aktualnom tečaju", kaže voditeljica teretane, Klara Benko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama nam se mozak trenirao da točno znamo kad je nešto preskupo ili jeftino, e sad kreće novi trening. "To je nešto slično kao i kod temperature koju možete izmjeriti, a postoji i ona feel like", govori ekonomist Boris Podobnik sa ZŠEM-a pa dodaje: "Vama, recimo, nije problem ostaviti jednu kunu, ali će se mnogi pitati koliko je to u centima da mu ne stane srce" i poručuje da je 13 centi dobra napojnica.

Naravno, najveći šok će biti kad vam na račun sjedne mjesečno primanje, ali to vam nećemo mi ispisivati, sigurni smo da ste si već sami izračunali, sada ćete se bar moći jednostavnije usporediti s onih 340 milijuna Europljana, koliko vam je manja plaća ili mirovina nego njihova.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba