čeka se Plenkovićev mig

Izborne jedinice su važna ,ali mogu biti i seksi tema: Pogledajte kako

10.11.2022. u 22:42/ Ivan Skorin

Najgore bi rješenje bilo, smatraju stručnjaci, da sve ostane ovako kako jest

Velika bi stvar za Hrvatsku bila da se obrišu granice: one loše i nepravedno skrojenih izbornih jedinica. Glas Slavonca vrijedi više nego glas Dalmatinca, u istoj su jedinici stanovnici Žumberka i Novog Vinodolskog. Svi stručnjaci misle da nešto treba promijeniti, HDZ i dalje ne govori ništa.

Ovo je, siva, dosadna, nezanimljiva tema kao i današnji dan, ali izborne jedinice i kako su skrojene - to je iznimno važna tema, možda i najvažnija.

Jesmo li uspjeli zadržati vašu pozornost? U izbornom sustavu po kakvom glasamo je deset jedinica, u svakoj 14 zastupnika. To je nepravedno, jer Slavonaca ima puno puno manje.

Gong je davno predložio šest, pa onda i SDP nešto slično, Zagreb bi bio jedna s 28 zastupnika, sjever Hrvatske druga s 21 zastupnikom, Slavonija 24, središnja Hrvatska 20, od Istre do Like 18, Dalmacija i jug 29.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Meni se čini da je rješenje u kojem granice izbornih jedinica ostaju ovakve kakve jesu, najgore rješenje'', komentirao je Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti.

''Dakle ove slavonske izborne jedinice bi sigurno izgubile po jedan mandat, to bi išlo devetoj izbornoj jedinici ili desetoj, to sad treba vidjeti'', izjavio je Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

U prijevodu Dalmatincima i jugu – više zastupnika.

Image
NEPOŠTENI GLASOVI?

Kad će se prekrojiti besmislene izborne jedinice? 'Napravljene su da bi pojedini akteri dobili veću ulogu'

Image
NEPOŠTENI GLASOVI?

Kad će se prekrojiti besmislene izborne jedinice? 'Napravljene su da bi pojedini akteri dobili veću ulogu'

Na okruglom stolu o izbornim jedincima danas – HDZ nije sudjelovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se vrti u začarani krug Ustavni sud već tucet godina upozorava Sabor da mora nešto promijeniti, saborska vladajuća većina se pravi kao da ne čuje, znaju i oni jako dobro da su došli na vlast preko tog krnjeg izbornog sustava.

''Vlada koja je formirana ne bi mogla biti formirana s tih 76 zastupnika, to je dokazano matematički'', kazao je Robert Podolnjak iz Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

I ako ste se već izgubili u svim tim brojkama, evo još malo izdržite. Prošli tjedan pojavila se nova ideja. Hrvatska ostaje na deset izbornih jedinica, svaka ima 14 zastupnika, ali slavonske jedinice se šire na zapad, Zagreb se dijeli na tri, a ne na četiri jedinice, a nastaje i jedna velika od Moslavine do Zadra. Demograf Nenad Pokos predlaže svoju podjelu. No ni to ne rješava problem jer bi u istim jedinicama bili Novska i otok Krk, Čakovec i Zaprešić.

''Moj sistem ne može biti gerrymandering, jer Hrvatska ima takav oblik teritorija da moramo slijediti neku prostornu logiku'', kazao je demograf Nenad Pokos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iz politike me nitko nije zvao'', dodaje Pokos.

Večernji danas piše kako u vladajućoj stranci čekaju mig Andreja Plenkovića da krenu raspravljati o izbornim jedinicama, ali eto on nikako da namigne.

Više s weba

Pročitajte još

Image
na europski račun

Juha od bikovog repa, kulen, ručkovi, rođendani. Pogledajte na što je Žalac trošila europski i vaš novac

Više s weba