halloween vs. holywin

Jedni se oblače u zombije, drugi mole. Bili smo na proslavi Halloweena i Holywina

31.10.2022. u 23:03/ Darinka Trgo

Za neke će ovo biti najstrašnija noć, a za neke najsvetija

Danas se slavi Halloween. Odnosno, neki ga slave, maskiraju se i odlaze na zabave dok drugi rogobore o tome da to nije hrvatski običaj i da smo to preuzeli od Amerikanaca. Premda to nije baš istina, jer radi se o starom keltskom običaju. U Hrvatskoj se danas tradicionalno slavi i Holywin - gdje je raspoloženje malo drukčije.

Lažna krv, vampirski zubi, zavoji po cijelom tijelu. Danas su zagrebački domaćini - vampiri, zombiji i jedan Joker.

U istoj večeri obilježava se Holywin i Halloween. Halloween i vještica za jedne, Holywin i svetost za druge. Tako je godinama.

"Holywin nastaje kao priprema za slavlje Svih Svetih. Jer svetkovina Svih Svetih u sebi sadrži onaj temeljni kršćanski poziv, a to je poziv na svetost. Želimo večer uoči toga razmišljati o toj svetosti, moliti za svetost, da budemo i sami svjedoci tog evanđelja", kazao je vl. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne slave ga samo na zagrebačkom sv. Duhu. Slave ga Poljaci, Španjolci, Meksikanci. Neki čak pozivaju vjernike da se obuku u svog najdražeg sveca. Velečasnom Kristijanu na misu još nitko nije došao obučen u sv. Petra.

Image
tradicija se nastavlja

Uoči Svih svetih ozbiljne gužve na grobljima. Uvelike se uređuju unatoč krizi i poskupljenjima

Image
tradicija se nastavlja

Uoči Svih svetih ozbiljne gužve na grobljima. Uvelike se uređuju unatoč krizi i poskupljenjima

"Volim sudjelovati na ovakvim događajima jer se vidi u društvu da kršćanstvo nije umrlo, i da ima mladih koji i dalje vjeruju", poručuje Noa Zvonimir Pajić iz Zagreba.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Ali vratimo se na najveći komercijalni blagdan nakon Božića. Amerikanci su prošle godine na njega potrošili čak deset milijardi dolara. Najpopularnija maska su, pogađate - vještice.

I nije Halloween američka izmišljotina, nego stara keltska nova godina kada se slavio završetak žetve. Kelti su vjerovali da u noći s 31. na 1. studeni mrtvi napuštaju svoje grobove. U strahu da bi se mogli susresti s pokojnicima - prekrivali su se zastrašujućim maskama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temelj je poganski i to treba priznati. Noć vještica kao takva baštini se od druidskih vremena, još od keltskoga naroda. Obilježili su je krvne žrtve, obredi, spiritizam i animizam. Vjerujem da je to više marketinški, odnosno više povod zabave. Jednostavno trebamo se zabaviti pa koristimo ovu večer", objašnjava vl. Tušek.

Za neke će ovo biti najstrašnija noć, za neke najsvetija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba