NEPOŠTENI GLASOVI?

Kad će se prekrojiti besmislene izborne jedinice? 'Napravljene su da bi pojedini akteri dobili veću ulogu'

1.11.2022. u 23:02/ Ivan Skorin

Svi znamo da je Slavoniju napustila petina stanovnika, pa je nepošteno da glas Slavonca vrijedi više nego glas Istrijana ili Dalmatinca

Lijepa naša neustavno izborno skrojena.

Od jarunskog jezera, do jadranskog mora, odnosno od Jaruna do Novog Vinodolskog.

Jednako tako od Dubrave, zagrebačke Dubrave pa do Mađarske.

Image
izborna pravila

Jedna županija, jedna izborna jedinica? HDZ o svemu još šuti

Image
izborna pravila

Jedna županija, jedna izborna jedinica? HDZ o svemu još šuti

Plivaju Zagrepčani u istim izbornim jedinicama kao i oni na Dravi ili u Bakru. Kako je sve nastalo objasnio je demograf Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Složili smo tih deset izbornih jedinica. To je 99-e bila politička narudžba da HDZ spriječi gubitak izbora", rekao je.

Prekrajanje se službeno zove gerrymandering – u Americi se itekako koristi, u Hrvatskoj? Pa nismo daleko.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Na pitanje zadržavanja postojećeg stanja, bi li se to moglo nazvati gerrymanderingom, Vedran Đulabić s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta kaže:

"Ove izborne jedinice su sigurno skrojene da bi pojedini akteri dobili veću ulogu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogoduje onima tko je donio takav zakon, a to je HDZ, ovaj ustroj je potpuno nelogičan", poručuje Vojko Obersnel, bivši gradonačelnik Rijeke.

"Pa ja samo mogu ponoviti, definitivno HDZ je u dobitku, to je matematika. Nitko tu ne bi smio preuzeti glavnu riječ", smatra Urša Raukar, saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka.

O čemu se ustvari radi? Imamo deset jedinica, u svakoj biramo 14 zastupnika, u Slavoniji živi puno manje ljudi nego nekad i zato glas svakog Slavonca vrijedi otprilike 20% više nego svakog Dalmatinca. Logično rješenje – smanjiti broj zastupnika u Slavoniji. Župan osječko baranjski Ivan Anušić objašnjava da bi saborski zastupnici trebali predstavljati, ne samo građane, već i sve hrvatske krajeve.

Premijer Plenković na pitanje je li bilo riječi o smanjivanju broja zastupnika u Slavoniji, odgovara da nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću vam ponovno ponoviti, nismo razgovarali ni o smanjenju ni o povećanju. Niti će se uzet škare pa će se prekrajati to da bi netko dobio jedan mandat više ili ne", rekao je Mario Kapulica, član predsjedništva HDZ-a.

Morate uzeti škare! Prije 12, dakle punih 12 godina Ustavni sud je baš to poručio vlasti. I danas šef suda, Miroslav Šeparović, za Direkt kaže kako očekuje da Sabor postupi po odluci suda iz 2010. Iz GONGA su još 2014. predložili svoju ideju sa šest jedinica – na istom tragu je i ideja SDP-a. Zagreb je jedna s 28 zastupnika, sjever hrvatske druga s 21 zastupnikom, Slavonija 24, središnja Hrvatska 20, od Istre do Like 18, Dalmacija i jug 29.

"Prema našem promišljanju i izračunu to bi bio najlogičniji ustroj i izbornih jedinica, ali i budući teritorijalni ustroj Hrvatske", kaže Obersnel.

"Izbori nam se približavaju tako da ne bi bilo dobro da se izborno zakonodavstvo mijenja u godini prije izbora i sad je zadnji čas da se to napravi", smatra Đulabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnji čas? Ma koga briga, nije ovo prvi put da je zadnji čas, ništa se nije promijenilo i nikom ništa - takav je otprilike stav vladajućih.

"Imate li još nešto, nemate ništa, Euro good, Schengen good ovo drugo nebitno", poručio je Plenković.

Više s weba

Pročitajte još

Image
na europski račun

Juha od bikovog repa, kulen, ručkovi, rođendani. Pogledajte na što je Žalac trošila europski i vaš novac

Više s weba