od 2017. cijene samo rastu

Kako izgleda kvadrat stana skuplji od 4000 eura? Iznenadit ćete se, nije riječ o luksuzu

6.10.2022. u 22:35/ Ana Trcol

Došli smo do toga da dva kvadrata stana novogradnje u Zagrebu koštaju kao auto. 4.5, 5, 6 pa i 7 tisuća eura po četvornom metru sada koštaju novi stanovi

Podaci državnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene u godinu dana u Zagrebu porasle za 30 posto. I nije tu riječ samo atraktivnim lokacijama blizu centra grada - cijene divljaju i na periferiji.

Još nedovršena, novogradnja na Trešnjevci već je skoro rasprodana. Cijena - 4.5 tisuće eura po kvadratu.

"Zona tramvaja, srce Trešnjevke, novogradnja s parkirnim mjestom, s dizalom, A+ energetski razred, sa svim najmodernijim sustavima koji postoje... To je ono što se danas traži", govori vlasnik agencije za nekretnine Boro Vujnović.

S malom pauzom za vrijeme korone, od 2017. imamo samo rast cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzrokovan pozitivnim BDP-om, turizmom, niskim kamatnim stopama na kredite, niskim kamatnim stopama na štednju. A u zadnje vrijeme je inflacija glavni generator kupnje nekretnine, odnosno stanja na tržištu koje imamo", kazuje Vujnović.

Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu je 2.5 tisuće eura, što je skok od 30 posto u odnosu na lani. No, novogradnje su još skuplje.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

Image
zarada od turizma

Hrvati zaradu od sezone masovno ulažu u nekretnine. Prijeti li nam dodatno uzburkanje podivljalog tržišta?

Image
zarada od turizma

Hrvati zaradu od sezone masovno ulažu u nekretnine. Prijeti li nam dodatno uzburkanje podivljalog tržišta?

Na mjestu bivše tvornice Kamensko, koja je u najboljim danima zapošljavala 2600 ljudi, izgradit će se luksuzni stanovi koje si većina građana ne može priuštiti.

Jer će kvadrat koštati oko 5000 eura. I nije to jedini primjer - novogradnja u centru Zagreba koja još nije izgrađena prodaje se i za 7 tisuća eura po četvornom metru. A na cijeni više nije samo luksuz... U kvartu Savica, odmah pored jedne od najvećih prometnih petlji cijena kvadrata je 3570 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je što su nekretnine privlačne investicije. A trećinu stanova kupuju stranci.

"To se pretvorilo u ozbiljan biznis koji predvode i stranci iz EU, koji grade i apartmaniziraju našu obalu jer je porez paušalni gotovo nikakav", govori Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

I onda na sve to stiže APN. Koji primarno dizajniran da pomaže - zapravo odmaže. Ivan Žilić je o tome napravio i istraživanje.

"Neka ideja programa je bila da napravi stanovanje priuštivijim za mlada kućanstva, no mi pokazujemo da, rad pokazuje na različite načine koristeći vrlo detaljne podatke o kupoprodajnim transakcijama nekretnina, zapravo vidimo da je dio porasta nekretnina u zadnjim godinama dolazi iz tog programa", kazuje Ivan Žilić s Ekonomskog instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači da je APN mjera za prodavatelje, a ne kupce.

Umjesto toga - država bi mogla uvesti porez na nekretnine koje nisu primarne.

"U Zagrebu ima 300 tisuća kućanstava, a ima 380 tisuća stanova za stanovanje, prema popisu stanovništva 2021", govori Žilić.

"Svi su za pametne poreze koji bi išli u smjeru, na praznu nekretninu ili nekorišteni itd. Generalno, se pojavljuje problem što globalno gledano pojavljuje se nekretnina kao investicija, imovina. Gradovi u kojima se investira u nekretnine postaju sve više prazni. A istovremeno su vrlo skupi, prvenstveno zbog turističkog najma. A istovremeno normalni ljudi nemaju gdje živjeti", kaže Ranilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer apartmani, investicije, kapital - sve je to važnije od prava na stanovanje...

Više s weba

Pročitajte još

Image
niti jedan čovjek

U 195 sela više nitko ne živi. Tužna reportaža iz naselja tek sat vremena vožnje udaljenih od Zagreba

Više s weba