Leopard 2

Kako je Golf među tenkovima posvađao NATO članice i može li promijeniti tijek rata u Ukrajini

23.1.2023. u 22:45/ Borko Brunović

I tako je leopard posvađao NATO savez, a mogao bi i promijeniti tijek rata u Ukrajini. Ne leopard mačka, nego Leopard Dva, jedan od najboljih tenkova na svijetu. Ukrajinci ga žele, za su i Amerikanci, ali Nijemci nisu oduševljeni. Neki tumače da se boje eskalacije sukoba, boje se da to može protumačiti kao direktno uključenje NATO-a u rat, moguće je da se boje i ruskih prijetnji. Ali Poljska se ne boji: sada kažu da će oni poslati moderne tenkove Ukrajini - iako pitanje je može li se njemačke tenkove slati bez njemačkog blagoslova

Brz, moćan i dobrog oklopa, Leopard 2, njemački tenk koji je posvađao NATO članice. Jedan je od najboljih na svijetu, ima 60 tona i napredne sustave sigurnosti. Specifičan je po tome što može gađati u pokretu pa je idealan za brze akcije po ravnoj Ukrajini.

"To jedan od rijetkih tenkova koji ne mora smanjiti bitno brzinu da bude precizan i ono što je najvažnije da tenk ima top od 120 milimetara koji probija oklop tenkova koji upotrebljava Rusija", kazao je Slavko Barić - umirovljeni general i bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH

No za sada, Ukrajinci će se morati strpjeti. SAD, Poljska i saveznici pritišću Njemačku koja oklijeva. Slanje svojih Leoparda uvjetuje time da Amerikanci isporuče Abramse. Pat pozicija traje danima.

"Moramo se bojati da će ovaj rat trajati još dugo i zato je važno da Ukrajina zna da mi nećemo prestati s našom potporom i djelovati koliko god bude potrebno", govori njemački kancelar Olaf Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
intenziviranje napada?

Topništvo, raketni bacači, tenkovi: Rusija žestoko napala Harkiv. 'To je još jedan teroristički napad...'

Image
intenziviranje napada?

Topništvo, raketni bacači, tenkovi: Rusija žestoko napala Harkiv. 'To je još jedan teroristički napad...'

Obećanje je to s figom u džepu pa u Berlinu prosvjednici izvikuju„oslobodite leoparde“. Zbog stalnog oklijevanja po njemačkom je kancelaru izmišljena i nova riječ „scholtzing“ – označava dobre namjere koje se stalno odgađaju.

"Nije mi neobično to do sada što su oni kalkulirali, znamo mi zbog čeka Nijemci kalkuliraju, zbog svoje povijesti zbog 2. svjetskog rata u principu", kazao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Bivši ministar obrane uvjeren je da će njemački tenkovi na kraju završiti u Ukrajini. Jedanaest NATO članica posjeduje Leopard. Zanimljivo, iako ga proizvodi, Njemačka je tek peta po broju primjeraka. Ipak u ovom je slučaju ključna jer bez njenog blagoslova druge zemlje Leopard ne smiju ni davati ni prodavati. Poljska se nada dogovoru, ali ima i rezervni plan sa susjednim zemljama koje najviše strijepe od Rusije.

"Tražit ćemo suglasnost, ali čak i da tu suglasnost na kraju ne dobijemo, kao dio male koalicije, i ako Nijemci ne uđu u tu koaliciju, mi ćemo svoje tenkove zajedno s drugima predati Ukrajini", kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se saveznici nadmudruju oko toga koliko je vojne pomoći potrebno da se Ukrajina obrani, ali da se NATO ne uvuče u totalni rat, Ukrajinci na prvim crtama sanjaju novo oružje i nove pobjede.

Challengere su Britanci već obećali, 14 će ih poslati, no to neće biti dovoljno. Umirovljeni general Barić kaže da je za promjenu na bojištu potrebno minimalno 200-300 modernih tenkova te par mjeseci da se utreniraju posade. Tek tada bi Ukrajina mogla imati dovoljno za pokretanje velike oslobađajuće ofenzive.

"Ako Ukrajinci žele napraviti preokret morat će doći u situaciju da upotrebljavaju oklopno mehanizirane snage", umirovljeni general dodaje Barić

"Dolazak 300-njak tenkova bi značajno značajno ojačao ukrajinske snage", tvrdi Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga strahuju i Rusi pa slanje Leoparda u domaćoj javnosti predstavljaju kao početak NATO invazije na Rusiju. 11 mjeseci od početka rata, eskalacija prijeti. Mira nema na vidiku.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nije tako jednostavno

Imamo više od 1000 posvojitelja, a samo 200 djece koja se mogu posvojiti: Zašto je tako teško posvojiti dijete iz Hrvatske?

Više s weba