XI JIPING U MOSKVI

Kineski čelnik 4,5 sata razgovarao s Putinom i svijetu pokazao: 'Mi smo supersila, radimo što želimo'

20.3.2023. u 22:51/ Borko Brunović

Nakon što je Haag izdao nalog za njegovo uhićenje za ratne zločine, Putin je posjetio ukrajinski grad Mariupolj što je potaknulo njegovu usporedbni s Hitelrom koji je isto 41. posjetio taj grad, i navodno tada shvatio da gubi rat. No, drugi glavni posjet je onaj kineskog predsjednika Moskvi gdje ga je i haaški bjegunac dočekao

"Dragi prijatelju, dobro došao u Moskvu i Rusiju" riječi su kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio Xija Jipinga, predsjednika NR KIne.

Dolaskom kod haškog optuženika, Xi Jiping je svijetu poslao jasnu poruku, a to je da je Kina supersila i radi ono što je u njenom interesu, a ne što Zapad želi ili očekuje.

"Kina pridaje veliku važnost kinesko-ruskim odnosima. A iza toga stoji povijesna logika jer smo mi jedni drugima najveći susjedi, ali i strateški partneri", rekao je Xi Jiping, kineski predsjednik.

Svatko od susreta ima svoja očekivanja. Dok se Putin nada kineskom oružju, Kina se nada širenju svog globalnog utjecaja, a Zapad indirektno pritisku Kine na Rusiju oko završetka rata.

Image
'turoban povod za akciju suda'

Glavni tužitelj o nalogu za Putinovo uhićenje: 'Vratite djecu, ponovo ujedinite djecu!'

Image
'turoban povod za akciju suda'

Glavni tužitelj o nalogu za Putinovo uhićenje: 'Vratite djecu, ponovo ujedinite djecu!'

"Pažljivo smo proučili vaše prijedloge za rješavanje akutne krize u Ukrajini. Naravno, imat ćemo priliku razgovarati o ovoj temi", izjavio je Putin.

Sastanak s kineskim predsjednikom stiže nakon intenzivnog vikenda u kojem je Putin posjetio Mariupolj.

U nadrealnom propagandnom izletu vozio se i šetao sablasno praznim ulicama grada koji je njegova vojska sravnila sa zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki se vođa "slučajno" susreo i s nekoliko građana koji su iskazali oduševljenje, sve dok predstavu nije pokvarila hrabra žena koja je raskrinkala farsu.

"Nije istina, sve je ovo show", čuje se kako govori u pozadini dok Putin obilazi grad.

Show u kojem, smatraju neki, nije sudjelovao Putin već jedan od njegovih dvojnika. Na internetu se analiziraju fotografije podbratka, ušnih resica i kose. Važe se svaki detalj.

Paralelno sa susretom u Moskvi, u Londonu se održava sastanak Međunarodnog kaznenog suda, nakon što je izdan nalog za Putinovim uhićenjem, zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju. Optužnica protiv Putina jedinstvena je u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

"Vrlo je tužan i tmuran trenutak da su po prvi put u povijesti suci Međunarodnog kaznenog suda, bilo kojeg suda, smatrali potrebnim izdati naloge protiv čelnika i visokih dužnosnika nekog stalnog člana Vijeća sigurnosti", rekao je Karim Khan, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda.

Iako Rusija Haaški sud ne priznaje, nalog za uhićenjem imati će vrlo konkretne posljedice.

"Ako predsjednik Putin otputuje u jednu od više od 130 zemalja koje su potpisale ovaj međunarodni ugovor, treba ga odmah uhititi", rekao je Josep Borrell, visoku predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost.

I hrvatska stručnjakinja Iva Vukušić, koja više od 10 godina u Haagu prati međunarodne sudove, kaže da optužnica nije mrtvo slovo na papiru. Putinov se svijet odjednom silno smanjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putovanja osoba za kojima postoj nalozi za uhićenjem su riskantna. ICC ima 123 zemlje članice, dakle treba se dvaput promisliti prije nego se u njih putuje. Ako Putin uskoro, recimo, treba posjetiti Južnu Afriku koja je članica ICC-ja i koja ima obvezu njega uhititi ako se nađe na njezinom teritoriju", rekla je Vukušić koja je docentica Odsjeka za povijest Sveučilišta u Utrechtu.

"Ishod uhidbenog naloga ovisi o ishodu rata. Mada uhićenje nije izgledno sada, ja bi samo podsjetila gledatelje da smo 15 godina mislili i za Karadžića i za Mladića, pa onda oni jesu uhapšeni. Politička situacija se mijenja", rekla je.

Tjeralicu je komentirao i službeni Peking koji poziva haški sud na objektivnost i poštivanje imuniteta šefa države.

Rusija je pokrenula kazneni postupak protiv sudaca i tužitelja, a najdalje je od svih otišao bivši ruski premijer Medvedev koji je zaprijetio raketiranjem suda hipersoničnim raketama uz riječi "suci pogledajte u nebo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
dan svetog spajanja

Hrvati su na produženom vikendu. Provjerili smo što se može iduće spojiti i tko ima više godišnjeg od nas

Više s weba