gej bračni par u direktu

Marinac i nesuđeni svećenik. 'Ja sam gej, oženjen za Amerikanca, crnca, Hrvat sam, ponosan kršćanin'

4.1.2023. u 23:11/ RTL Direkt

Ne žive ni u Americi ni u Hrvatskoj već u Africi gdje su ovakve veze homoseksualne veze zabranjene

Ljetos kad su se vjenčali, snimka vjenčanja postala je neviđen internet hit. I u Hrvatskoj i van nje.

Snimka njih dvojice kako pjevaju Ed Sheerana izazvala je oduševljenje mnogih. A njih dvojica su itekako par koji ruši predrasude - ne samo da su gej par, nego su bijelo-crni par, Splićanin i Amerikanac. Jedan je trebao biti svećenik i sedam je godina proveo u sjemeništu, a drugi je marinac i diplomat.

Vlado Božić i Michael Božić Vallianos gosti su Direkta.

Michael je uzeo Vladino prezime, a govori kako je to učinio za Božić. S nećakinjom je također kupio i ogrlicu s hrvatskim grbom koju je s ponosom istaknuo u emisiji.

Vlado kaže da su reakcije na snimku s vjenčanja bile svakakve. "Mojih bližnjih su bile super i to mi je puno značilo. Kao gej Hrvat da sam se vjenčao u Hrvatskoj i to je bilo veliko oslobođenje. Puno mi se ljudi javilo i zahvaljivalo na hrabrosti, čak i oni s kojima se nisam čuo 30 godina. Ako sam nekom pomogao, super", govori.

Michael ističe da je sve osoblje u mjestu gdje su održali zabavu bilo otvoreno, prihvaćali su ih. "Ne govorim dobro hrvatski, ali nisam osjetio nikakvu negativnost", tvrdi.

Vlado se potom prisjeća onih vremena kada je bio maltretiran zbog onoga što on jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
povijesni trenutak

'Lezbijski i gej parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji'

Image
povijesni trenutak

'Lezbijski i gej parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji'

"Bavio sam se latinoameričkim plesovima 12 godina i u školi sam to skrivao. U osnovnoj su mi se rugali zbog glasa, jer plešem, ako plešeš automatski si gej, to te samo još više zatvori, nije bilo lako, nakon srednje sam otišao u sjemenište. Pobjegao sam od toga, ja vjerujem u Boga, nazivam se kršćaninom, mislio sam da s vremenom će proći, da je to moja neka ludost, kako si stariji shvaćaš da ne možeš pobjeći od toga. Ja sam gej, to je moja bit i nemam se čega sramiti. Bilo mi je jako teško izaći iz sjemeništa, to je bila teška odluka", govori.

S druge strane, Michael govori kako je odrastao u konzervativnoj obitelji, kako je uvijek težio tome da ih učini ponosnima, a mornarici se pridružio kako ne bi bio gej.

"Nije uspjelo, ali pomoglo mi je da shvatim što želim u životu i da se borim za to, a da i dalje svoju obitelj činim ponosnom i da budem dobar vojnik", kaže.

Tvrde kako su koristili isti recept, odnosno pobjegli su da ih se izliječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

"Mislio sam izliječit će te, ako si gej moraš ići kod psihologa, to je bolest, bilo je jako teško. Imao sam velike borbe kad sam donio odluku o sebi. Zbog toga bijela omča - pjesma koja je priča mog života, osobno iskustvo, tu sam ogoljen pred ogledalom, nemam što skrivati, ja sam pjevač, ja sam gej, oženjen sam za Amerikanca, crnca, Hrvat sam, ponosan kršćanin", rekao je Vlado.

Slaže se da Hrvatska i dalje živi u zabludi da su gejevi jugonostalgičari ljevičari i komunisti, a moguće je naravno biti gej i biti katolik.

"Svi kažu da to ne ide zajedno, ali ja smatram da Bog nikoga ne sudi, ja kažem da samo nebo zna, ti i ja, samo Bog zna moje patnje, trpljenja, ne sudi me, zašto bih ja skrivao da sam kršćanin? Da sam gej?", pita se.

Michael navodi kako je nekada u vojsci bio problem ako si gej, a osam godina unatrag to se promijenilo. Drago mu je, ističe, da je to prošlo i na tome je zahvalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam osjećaj da sam cijeli život bježao, da sam gej, iz sjemeništa pa iz Hrvatske jer se nisam htio osjećati suđenim, živio u Španjolskoj, onda na kraju kada su mi se sva vrata zatvorila vratio sam se u Hrvatsku, netom upoznao Michaela, zahvalan sam Bogu jer je to bilo potpuno oslobođenje, mogao sam biti što jesam", zaključuje Vlado.

Ipak, ne žive ni u Americi ni u Hrvatskoj već u Africi gdje su ovakve veze homoseksualne veze zabranjene.

"Nije bio moj izbor, nego žrtva službe", ističe Michael koji dodaje kako u vojsci nemaju pravo birati gdje služe. "S ovim kvalifikacijama poslali su me u državu gdje nije legalno biti gej, Vlado se žrtvuje da bi bio sa mnom", kaže.

Vlado naposljetku svima šalje poruku: "Moja pjesma se naziva bijela omča, svatko ima svoju, ja svoju i dalje imam, nadam se da može naći svjetlo, bijela se zove jer istina uvijek oslobađa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesmu poslušajte u nastavku:

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVO RUHO

Sto godina star kiosk postaje galerija. Pitali smo građane što bi željeli vidjeti u kultnom prostoru

Više s weba