OGLAS

U POTRAZI ZA DOBROVOLJCIMA

Musk dobio dozvolu za usađivanje čipova u ljudski mozak. No je li to sigurno?: 'Ovo otvara mogućnost za manipulacije'

21.9.2023. u 23:24/ Darinka Trgo

Elon Musk dobio je dozvolu i sada kreće u potragu za dobrovoljcima kojima će ugraditi čipove u mozak. Nije utješno da je isto ispitivanje na majmunu rezultiralo smrću, no on ne odustaje. Njegova tvrtka kreće s prvim eksperimentima na ljudima i nije jedini s istim planom


Elon Musk ugrađivat će čip u ljudski mozak za naprednim robotskim uređajem.

Nije šala, dobio je dopuštenje da radi prve eksperimentalne terapije na kvadriplegičarima.


"Čak i ako govorimo o nekome tko nikada nije vidio, tko je rođen slijep, vjerujemo da mu možemo vratiti vid", kaže Musk o svom projektu.

I to je samo jedna od ideja. Moždanim čipovima planira vratiti pokret paraliziranima, pomoći ljudima s Parkinsonovom bolesti, pa čak i onima koji se bore s depresijom.

"Implantat je kao jako mali pak. U sebi ima aktivnu elektroniku. Elektrode su zapravo jako sitne niti i na krajevima pakova je mnogo tih elektroda. I dovede te elektrode do neurona, možete detektirati što taj neuron znači", govori jedan od inženjera u Neuralinku.

Image
NOVI POGONI

Erdogan pozvao Muska da u Turskoj izgradi tvornicu Tesla

Image
NOVI POGONI

Erdogan pozvao Muska da u Turskoj izgradi tvornicu Tesla

Drugim riječima, želi spojiti mozak s kompjuterom preko čipa koji bi onda spajao bežični uređaj iza vašeg uha s pametnim telefonom. Zvuči kao znanstvena fantastika, jer i jest. Nitko do sada to nije izveo do kraja, svi pokušavaju, a Musk se nada biti prvi.

"Želimo vratiti funkcionalnost ljudima koji su izgubili vezu između mozga i tijela. Zamislite da je Stephen Hawking mogao govoriti i komunicirati kao netko tko ima potpuno funkcionalno tijelo", dodaje Musk.


Nova je to tehnologija koja dosad nije viđena.

"To je jako nova tehnologija. Ja bi rekao da to spada u domenu znanstvene fantastike. To su kiborzi, ljudi s ozbiljnim implantantima na mozgu, dakle čip koji može bilo što raditi. To može biti i dobro i loše. Zamislite da imate neki čip u mozgu koji omogućava vašim mislima pristupate cijelom znanju koji ima internet, cijelom Googleu, Wikipediji, samo na temelju vaših misli. To su ogromne mogućnosti", za Direkt govori bijeli haker, Leon Juranić.

Pokušao je već čipove ugrađivati na životinjama. Na svinjama, ali i na jednom majmunu. U jednom testu uspješno je odigrao videoigru s Muskovim čipom u glavi.

Nažalost majmun je godinu poslije uginuo. A što ako ovu super tehnologiju netko hakira, može li nam i čitati misli?


Upravo se čita

Image
PRIVUKLI PAŽNJU

Zdravko i Zoran Mamić osvanuli na tribini: U njihovom društvu bio je poznati lik iz našeg nogometa

"Taj čip u sebi ima neki software. Ja još nisam vidio software na svijetu koji je apsolutno siguran, stoga ovo otvara mogućnosti za malverzacije, manipulacije i sama hakiranja", kaže nam Leon Juranić.

Nitko ne zna koliko je sigurno, pa možda da ipak pričekamo da Elon prvo stigne do Marsa, u još jednom projektu koji najavljuje, prije nego nas sve pretvori u kiborge.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Elon Musk premalo priča o Nikoli Tesli. Većina stranaca pomisli da je Tesla samo automobil'

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
U KORAK S VREMENOM

Propovijedaju na TikToku i imaju zornica challenge. Oni su cool svećenici: 'I klanjanje prenosimo uživo'


Više s weba