PRIMJEDBI JE PUNO

Nema više Bandića, ali njegova ideja je vječna: Iz šikare niknut će luksuzni kompleks - Mini Manhattan na Sav...

24.5.2023. u 8:23/ RTL Direkt

Toliko smo raspravljali o Manhattanu na Savi, treba li nam najveći neboder, gdje će konji s hipodroma, što to smjera arapski šeik vlasnik Burj Khalife - da bi na kraju Bandić umro, a s njim i grandiozna ideja. E ali sada nam slijedi nova faza rasprave jer u Zagreb stiže Mini Manhattan. Uz Savu se planira ogroman neboder od 38 katova s pogledom na Jarun, pa još dodatna 4 nebodera u kojima će biti i stanovi. Rasprave su već počele. Gradski političari negoduju da nam to ne treba, arhitekti da to ne stane. Evo što kaže reporter RTL Direkta Borko Brunović

Nema više Bandića, ali njegova ideja je vječna. Jugozapadni ulaz u Zagreb dobit će novo ruho. Najviši, najraskošniji, najljepši pogled na Savu i Sljeme. Jedan, jedinstveni - zagrebački Manhattan.

Iz šikare niknut će luksuzni kompleks“ Jarun Panorama“ koji će imati četiri zgrade s 340 stanova. Poslovni neboder od 150 metara trebao bi postati najviši u Hrvatskoj pa ljudi već sada ovaj projekt zovu – Mali Manhattan

I tako je Mali Manhattan izazvao veliku polemiku. Projekt težak 150 milijuna eura Tomašević je naslijedio od Bandića i njime razljutio nekadašnje saveznike. No, susjedima je čini se, dosadila šikara….

"Trebalo bi se modernizirati i graditi. Zašto ne? Zašto da tu bude rupa, a može biti poslovni prostor i druge zanimljive stvari", kaže Zagrepčanka Vinka dok se njena sugrađanka Dijana ne slaže s njom.

"Nikako, nikako! Pa previše je to betona", tvrdi Dijana.

Previše betona sakrit će pogled na Sljeme, nagrditi vizuru grada - primjedbi je puno.

Image
obnovljen nakon 40 godina

Jarunovo novo ruho: ZET-ov autobus vikendom, proširena biciklistička staza, više parkinga na ulazu

Image
obnovljen nakon 40 godina

Jarunovo novo ruho: ZET-ov autobus vikendom, proširena biciklistička staza, više parkinga na ulazu

" Mini Manhattan nije dobro rješenje za Zagreb zato što ta cijela aglomeracija defacto Mamutice koja se diše u vertikale je isforsirana jednim dugoročnim procesom koji je počeo prije desetak godina i zbog kojeg je gradska vlast dovedena pred gotov zid", tvrdi Marina Pavković, ekonomistica i doktorica arhitekture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogao je Tomašević investitoru reći NE, odustati od projekta i otići na sud, ali.. nije imao hrabrosti, govore kritičari. Ovako će Zagreb dobiti megaprojekt, ali ne i sve ostalo nužno za normalan život.
"Ovdje će prometna infrastruktura biti ogroman problem jer će osim hotela i poslovnog najvećeg nebodera u Hrvatskoj biti i 340 stanova u ostalim manjim neboderima i oni će nesumnjivo izvršiti veliki pritisak na već zagušenome Jadranskom mostu" kaže Renato Petak, zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba.

Prozvani gradonačelnik od svega pere ruke. Ne trudi se braniti projekt, ali kaže, odustajanje od njega grad bi koštalo preko 15 milijuna eura.

"Što se tiče Jarun Panorama i tog projekta urbanistički plan uređenja je izglasan još 2009. od strane Gradske skupštine. Ja da sam tada bio zastupnik glasao bi protiv jer je apsolutno prevelika izgrađenost. U tom planu i za to područje", kaže zagrebački gradonačelnik.

Duh pokojnog gradonačenika i dalje dakle bdije nad Zagrebom. Prije par godina Bandić je pokušao progurati „veliki Manhattan“. Na prostoru Hipodroma i Velesajma arapski šeik trebao je graditi Zagreb na Savi. I struka i građani bili su protiv, bio je tada protiv i Tomašević. Protiv je i sada, ali jedno je kad si u oporbi, a drugo na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TUGA I BOL

U Kaštelima Dan žalosti zbog smrti dviju sestara. Zastave na pola koplja, nema zabavnih programa

"Od aktivista su postali birokrate. Voljela bih da su postali vizionari, pravi lege artis pokret otpora", kaže Pavković.

O velikom Manhattanu godinama se pričalo, no nije zaživio. No, Mali je Manhattan preko noći je postao gotova stvar. U politici i životu najbitniji su očito dobar tajming i dobar ugovor.

Više s weba

Pročitajte još

Image
crno na bijelo

Nijemci izračunali: Dijete mjesečno košta 763 eura, do punoljetnosti toliko da se može kupit stan u Hrvatskoj!

Više s weba