RTL Direkt

Nema više gužvi i putovnica: Schengen obrisao granice, ne i probleme sa Slovenijom

27.10.2022. u 22:40/ Ivan Skorin

Može li vlada u Ljubljani doista u zadnji trenutak jednostrano uvjetovati da Hrvatska ulaskom u Schengen prihvaća arbitražu o teritoriju!?

Za 66 dana nam stiže euro. Ali stiže nam i još jedna, možda i najveća prednost članstva u Europskoj Uniji - Schengen. Nema više čekanja na granicama, nema više pokazivanja putovnica na prijelazima, samo ideš. Tako je barem trebalo biti. Ampak Slovenci so si premislili. Novi lijevi premijer Robert Golob na stol je vratio pitanje arbitraže.

Znate, one čiju presudu Hrvatska ne prihvaća i koja je valjda jedina stvar ikad u kojoj su se kod nas složili i lijevi i desni. Slovenci nas neće blokirati, ali će donijeti deklaraciju kojom Hrvatska, ako uđe u Schengen, priznaje rezultat arbitraže. Kaj nas čaka - Ivan Skorin.

Image
Vanjska granica

RTL na pripremama za Schengen. Kako pregledati autobus?

Image
Vanjska granica

RTL na pripremama za Schengen. Kako pregledati autobus?

Službena najava eura, svečana ceremonija, slavlje, na kojem je Christine Lagarde kazala povodom ulaska Hrvatske u eurozonu: "Čestitam!" Ali nikakvih još čestitki nema za Schengen, a tako smo blizu bezgraničnoj slobodi, danu kada će se (preko granice) puštati svi.

Toliko smo bregova prošli da bi se riješili Bregane i ostalih prijelaza prema Europi da se čini gotovo nemoguće da sad u ovom foto finišu opet se nešto zakomplicira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali onda šok iz Ljubljane, slovensko Delo objavljuje "Kraj arbitražnog primirja s Hrvatskom", slovenska Vlada će potpisati nekakvu izjavu da Hrvatska ulaskom u Schengen priznaje arbitražu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ovako je odgovorio na pitanje znači li njihova jednostrana nota da Hrvatska prihvaća arbitražnu odluku?: "Ma ne, ma nije. Ma nije to jednostrana nota. Izjava. Pročitajte to u cijelosti, može to svak usvajat."

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Robert Golob, predsjednik Vlade Slovenije na slično pitanje rekao je: "Ne. Ta informacija je djelomično iskrivljena, drugačije ću to reći. Uvjeren sam da je ulaz Hrvatske u Schengen u interesu Slovenije. Zadatak svake vlade, politike ako hoćete, je da zaštiti primarno nacionalne interese."

Drugim riječima Golob nije dematirao da će se dogoditi taj manevar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova: "Ima tu puno prašine, tresla se brda rodio se miš." Dobro ali da idu nešto napraviti, imaju li oni uopće takvu mogućnost? "Teoretski imaju ali da idu to napraviti, ja to ne vidim", uvjeren je.

Već godinama Hrvatska nabavlja opremu kako bi se pripremila za čuvanje vanjske granice Europe. Evo ovo su današnje snimke iz Dugog sela gdje hrvatski policajci prolaze Schengensku obuku temeljite kontrole.

Dugo se govorilo da nam padaju šanse za bezgraničnu zonu jer nas koče Nizozemci, ali smo kao nakon kupovine "Rafala", dobili francuski poguranac koji je onda umirio i Nizozemce, a prošli tjedan smo doznali da je zatvaranje rafinerije u Sisku možda isto dio žrtve koju smo podnijeli.

Ili kako je onodobni član uprave INA-e Davor Mayer svjedočio u Saboru: "Nemojmo sada raditi probleme, Hrvatska mora ući u Schengen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žrtvu za Schengen podnijela su i ispendrečena leđa migranata, nije baš bilo ugodno za gledati, ali dokazali smo se Europi. Tako da, u stvari, još su jedino dva datuma sad bitna; 9. studenog kad će Europski parlament reći "OK možete unutra" i onda finalno 8. prosinca kad svi ministri unutarnjih poslova EU-a dižu ruku za ulazak Hrvatske. Eto tek tada ćemo možda doživjeti neko Schengensko slavlje. Naravno ako se opet netko ne sjeti u zadnji čas da nas ipak pokuša blokirati.

Više s weba

Pročitajte još

Image
na europski račun

Juha od bikovog repa, kulen, ručkovi, rođendani. Pogledajte na što je Žalac trošila europski i vaš novac

Više s weba