'pregrađe dubrovnika'

Nema vode, kanalizacije ni struje, ali zato svaka vila ima bazen: Direkt u hercegovačkom Beverly Hillsu

16.3.2023. u 8:00/ Marija Pajić Bačić

Ivanica je svakako hercegovačko naselje s najviše izgrađenih bazena, a općina Ravno kojoj Ivanica i pripada izdavanje građevinske dozvole za svaku villu uvjetuje upravo- izgradnjom bazena

Ivanica, takozvani hercegovački Beverly Hills, udaljen tek šest kilometara od Dubrovnika sa spektakularnim pogledom na Elafite i Mljet! Neprocjenjivo, zar ne? E pa ovo je vjerojatno jedino mjesto na svijetu s luksuznim vilama koje nemaju ni vodu, ni kanalizaciju ni uličnu rasvjetu! Džabe svakako više nisu ni parcele na Ivanici, s nekadašnjih 50 eura po kvadratu cijena je sada skočila na 80 eura. Iako nema ni osnovne infrastrukture.

"Još uvijek smo bez vode, mislim da smo daleko od Beverly Hillsa, ali idemo ka tome. Asfalt je krenuo, neki dijelovi, voda će doći", kaže Nedjeljko Nikolić, kućepazitelj.

Ivanica je svakako hercegovačko naselje s najviše izgrađenih bazena, a općina Ravno kojoj Ivanica i pripada izdavanje građevinske dozvole za svaku villu uvjetuje upravo- izgradnjom bazena! No, zna se gdje je ekipa! U kafiću. Takozvana recepcija Ivanice u vlasništvu je hercegovačkog ugostitelja koji živi u Dubrovniku! Kaže, za cijenu kuće na Ivanici, u Dubrovniku ne možete kupiti ni garažu.

"Pa ne mogu - sad je tu npr. stanovi koji se prodaju su 1500 eura namješteni", kaže Ivo Vuletić, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Image
MANJE GUŽVE

Predstavljen nacrt odluke: Dubrovnik namjerava ograničiti promet oko povijesne jezgre

Image
MANJE GUŽVE

Predstavljen nacrt odluke: Dubrovnik namjerava ograničiti promet oko povijesne jezgre

Svojedobno, ovdje je gradnju planirao i general Ivan Čermak pa je odustao. Ali prvak u izgradnji i prodavanju hercegovačkih vila s pogledom na Jadransko more je Jovica Božić, banjalučki informatičar s adresom u Londonu. Do sada je izgradio preko trideset vila, a od ove godine u ponudi će imati vilu s 3D golf simulatorom.

"Kada sam 2007. na londonskoj burzi u Londonu prodao svoju IT firmi - želja mi je bila kao svakom patriotu da sagradim nešto u svojoj zemlji. Poslije par kupovina u Crnoj gori jedan moj prijatelj me doveo na Ivanicu i tu sam se zaljubio i rekao ovo je destinacija za mene", kaže Jovica Božić.

Ivanicu nazivaju i predgrađem Dubrovnika. Štoviše, dok je to bilo isplativo - dubrovački taksisti bi svaku noć upravo na ovom mjestu punili rezervoar. Ušteda bi bila takva da bi svaki četvrti tank kažu - bio gratis! A upravo manja cijena mnoge navede na Ivanicu umjesto u Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogled na more privlači a i blizina Dubrovnika! Glavne stavke", kaže Dragan Miletić, radnik na benzinskoj postaji.

Na Ivanici posla ima za sve - jer zahvaljujući mega izgradnji ovo mjesto je postalo i prava oaza za radnike!

"Radi se naveliko, puno je radne snage, gradi se i sređuje - pa tu smo iz bih, točnije iz Sarajeva", kaže Meho Karahmet, građevinski radnik.

Kako su krenuli, na Ivanici će uskoro i na kršnom kamenu graditi golf teren! Jer U hercegovačkom Beverlyju, očito ne postoji nemoguće!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Više s weba

Pročitajte još

Image
nove mjere EU Parlamenta

Žene zarađuju osjetno manje od muškaraca na istom poslu, što donosi nova direktiva?

Više s weba