A ŠTO ĆE HRVATSKA?

Nijemci najavljuju Zakon o legalizaciji marihuane. Je li EU spremna za legalni joint?

12.1.2023. u 7:30/ Ana Trcol

U listopadu prošle godine njemački ministar zdravstva najavio je ambiciozan zakon o legalizaciji marihuane. A ako Njemačka krene s indijskom konopljom, krenut će i drugi, pa bi onda i Hrvatska mogla dozvoliti i više od industrijske...

Hoće li njemački planovi o legalizaciji marihuane otići u dim? Politico piše da bi im hrabru ideju možda mogao zaustaviti Brisel. Prije nekoliko mjeseci Nijemci su objavili da planiraju ići putem brojnih američkih saveznih država, putem Kanade i Urugvaja, koji na tržištu kanabisa itekako dobro zarađuju. Ali mnogi misle da bi legalizacija u Njemačkoj otvorila put da to učine i druge europske zemlje, a da EU možda još nije spremna za prvi legalni joint.

Naime, u Njemačkoj planiraju dozvoliti posjedovanje do 30 grama marihuane za osobnu upotrebu, ali i kućni uzgoj do 3 biljke za sve iznad 18. Zapravo je namjera da se legalizira cijeli proces od uzgoja, prerade i prodaje.

EU se protivi Zakonu

Ambiciozan zakon najavio je u listopadu prošle godine njemački ministar zdravstva . A ako Njemačka krene s indijskom konopljom, krenut će i drugi, pa bi onda i Hrvatska mogla dozvoliti i više od industrijske konoplje.

"Mislim da je zakon poprilično dobro posložen. Ono na što Njemačka sada ide je usklađivanje s EU gdje se čeka zeleno svjetlo, da se vidi da li odgovara svim regulama i ostalom dokumentacijom", kaže nam Tvrtko Kračun, vlasnik lanaca trgovina s konopljom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Unija bi se mogla protiviti ovom Zakonu. Kako piše Politico, nameće se problem šengenskog prostora i kontrole krijumčarenja droge. Strahuju da bi se legalizacija ubrzo proširila na cijelu Europu. Ipak, prijedlog zakona dolazi od vladajuće koalicije, što znači da bi trebao proći u Bundestagu.

Image
RELATIVNO NOVI BIZNIS

Poznati koji zagovaraju upotrebu kanabisa do te mjere da su se bacili u unosan biznis

Image
RELATIVNO NOVI BIZNIS

Poznati koji zagovaraju upotrebu kanabisa do te mjere da su se bacili u unosan biznis

"To će biti malo duži proces, ali će nam uspjeti. Procedura je u toku i mislim da će uskoro doći na parlamentarno razmatranje, koalicijski sporazum je utvrdio da će to podržati, tako da bi se to moglo već ove godine realizirati", kaže Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Argumenti za legalizaciju su bolja regulacija crnog tržišta, zarada od oporezivanja, a istodobno negativni efekt na zdravlje je manji nego kod ostalih nelegalnih, ali i legalnih droga - duhana i alkohola. Također, u medicinske svrhe se koristi za širi spektar bolesti - od multiple skleroze do anksioznosti.

To je trend koji će zaživjeti

"U svakom slučaju, u EU su dosta jaki farmaceutski lobiji, a poznato je već da farmaceutskim lobijima ne odgovara legalizacija marihuane upravo zbog njenih ljekovitih svojstava", kaže Mirela Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih godina više je zemlja u različitim mjerama legaliziralo ili dekriminaliziralo kanabis za medicinsku ili osobnu upotrebu - tu su Nizozemska, Malta, Španjolska, Meksiko, Južnoafrička republika, Tajland, Urugvaj, Argentina, Amerika u 21, odnosno 37 saveznih država. Kanada je još 2018. dozvolila uzgoj, posjedovanje i konzumaciju marihuane u rekreativne svrhe, što je nacionalnom BDP-u donijelo 43 i pol milijarde dolara. To je argument koji bi trebali razmotriti i hrvatski političari. Holy je probala s lex kanabis, ali nije prošlo.

"Smatram da je trend legalizacije, cjelokupne legalizacije marihuane trend koji će zasigurno zaživjeti, a za one države koje budu bile prve bit će to daleko bolje, komercijalno isplativije nego one koje će biti posljednje", ističe Holy.

Ipak psihijatar Ivan Ćelić smatra da političari legalizaciju marihuane koriste uglavnom u predizbornim godinama kako bi privukli birače, a da pritom nedovoljno slušaju znanstvenike.

" Ja sam načelno protiv legalizacije u rekreativne svrhe, kao što podupirem legalizaciju u medicinske svrhe. Mislim da će biti puno veća šteta ako nakon dvije legalne droge koje već postoje u hrvatskom društvu, a to su alkohol i duhan, idemo na legalizaciju treće droge.", mišljenja je Ćelić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, sve je više država koje legaliziraju marihuanu. I iz ove perspektive čini se da nije pitanje hoće li, nego kada Hrvatska otići u tom smjeru.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Svi o Zoki od Beograda do Kijeva

Holy o Milanoviću i Kosovu: 'On izgleda kao osoba koja ide po putanji samouništenja'

Više s weba