šeik smutnje

Od Hrvata iz Kloštar Ivanića, preko dance pjevača do šeika: Prisjetili smo se svih gazdi Agrokora

3.11.2022. u 22:41/ Ivan Skorin

Plenković u ožujku na EXPO-u, u ćaskanju sa šeicima u Dubaiju, nije mogao ni slutiti da će na Noć vještica u našu najveću tvrtku ući šeik smutnje

Šeik Saif Alketbi - glavna je tema u Hrvatskoj danas. Arapski biznismen dugo je radio na dvoru prijestolonasljednika Dubaija, u Britaniji je bio direktor tvrtke koja drži lanac japansko-brazilsko -peruanskih restorana. Vlasnik je 27 superbrzih automobila. A sada i 43,4% bivšeg Agrokora.

Odnosno, on bi tako htio - preuzeo je dio, koji je u Fortenovi držao ruski Sberbank, ali sada se uspostavilo da, navodno, nema neke dozvole i da Vlada o tome nije imala pojma. Uspije li kupovina, ovo bi bio najveći ulazak arapskog kapitala u Hrvatsku ikad, jer onaj Bandićev megalomanski Manhattan na Savi nikad nismo dočekali. I tako je Agrokor, od Hrvata iz Kloštar Ivanića, preko dance pjevača Antonija Alvareza Trećeg i Rusa - stigao do novog gazde - iz šeika iz Ujedinjenih arapskih emirata.

Bilo je to ugodno EXPO ćaskanje sa šeicima u Dubaiju u ožujku ove godine, a nije tada Andrej Plenković ni slutio da će mu u najveću firmu u zemlji misteriozno na noć vještica ući šeik smutnje - Saif Alk-etbi.

''Pa ja mislim da su kolege iz ministarstva vanjskih već dosta komentirale na tu temu'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolege iz ministarstva vanjskih poslova nisu imale pojma.

''Moguće je, da, zato i želimo istražiti je li došlo i na koji način je došlo do transakcije'', izjavio je Frano Matušić, državni tajnik u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

''I da li se tu radi o pokušaju a se izbjegnu sankcije'', kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Drugim riječima, Rusi ostaju gazde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pola milijarde eura

Sberbank mu prodao 43,4% Fortenove. Je li Alketbi paravan Hrvatima bliskima ruskom novcu?

Image
Pola milijarde eura

Sberbank mu prodao 43,4% Fortenove. Je li Alketbi paravan Hrvatima bliskima ruskom novcu?

''Ima dosta informacija kako se to radi s pretovarima nafte u tankerima, pa onda…Moguće je da je ovo pretovar dionica'', kazao je Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

''Moguće je da je na taj način stvorena fasada za i dalje ruski utjecaj i vlasništvo a moguće je da je to i stvarno arapski kapital, ni jedno ni drugo ne mijenja poziciju i ne ugrožava državu više nego što je to dosada'', rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti.

A dosada je već pola planete imalo svoje prste u Agrokoru. Još davno je Todorić u poreznu oazu Nizozemsku prebacio dio svog carstva, pa je za slovenski Mercator digao mega kredit u Moskvi, pa kad se sve srušilo u spas je došao globalni konzultant Antonio Alvarez. Ali on je otišao nakon dva tjedna, pa onda još jedan povijesni trenutak.

''U Hrvatskoj uspješno posluju turske banke koje sudjeluju u financijskom ozdravljenju koncerna Agrokor'', izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno je Todorić sprintao po Londonu, a poslije je i Ledo prodan Britancima, u zadnje vrijeme govorilo se o Mađarima kao novim gazdama ili njemačkom AZ fondu, a onda je uskočio šeik i svi su skočili na noge.

''Uloga SOA-e u svemu, čini se da je nema? Ako Vlada kaže da ništa nije znalo onda znači da je nema ali i to je isto nedopustivo'', komentirala je saborska zastupnica Sandra Benčić.

''Ja osobno mislim da je Plenković trebao za to znati'', kazao je saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

''U zadnje vrijeme premijer Plenković ništa ne zna o ničemu'', izjavio je Zvonimir Troskot, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulmerovi dvori, simbol moći danas nemoćne dinastije Todorić, što o šeiku misli bivši gazda danas nismo doznali oglasio se tek s par klasičnih fraza da mu je Agrokor otet, ali ono što je zanimljivo je da u jednom trenutku se ruski Sber pokušao upisati na ovu palaču u toj multinacionalnoj rošadi, ali na kraju nisu uspjeli.

A ovako trenutno stvari stoje. Vlasnici oko 20 posto Fortenove su domaći i strani mali dioničari. Oko 7 posto pripada ruskoj VTB banci, oko 27 posto dionica posjeduje Pavao Vujnovac preko PPD grupe. 43,4 posto držao je Sberbank koji je dvaput neuspješno pokušao prodati svoj dio, ali treća sreća stigla je sa šeikom.

Doduše kad je nastala cijela ona drama prije 5 godina i kad je Lex Agrokor brže bolje donesen, tada nije bila samo privatna kompanija, već strateška. A sada je, čini se, glavni strateg iz Dubaija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba