Demokracija na kocki

Ovo u SAD-u nisu predsjednički izbori, ali bi mogli biti referendum Bidenu i Trumpu

8.11.2022. u 23:01/ Ana Trcol

Da je zemlja podijeljena, to nije novost. Ali da se SAD dijeli na one koji izbore priznaju i ne priznaju, e to je Amerika 2022.

Biden ili Trump? Na to pitanje danas odgovaraju Amerikanci. Ne, ne održavaju se predsjednički izbori, nego takozvani midterms, izbori na pola mandata, koje zovu referendumom o Joeu Bidenu, koji baš ne uživa veliku popularnost, a zapravo bi se moglo reći i da je to referendum o Donaldu Trumpu. Jer, bivši predsjednik najavljuje novu kandidaturu.

Biden kaže da na kocki demokracija, Trump da Amerika propada. Bit će uzbudljivo, demokrati i sada imaju minimalnu većinu u Kongresu. Koji bi sutra mogao dobiti prvog senatora muslimana, popularnog TV doktora Mehmeta Oza.

Image
u Louisiani

Drama na američkim izborima: Prijetnja bombom na biralištu u Louisiani

Image
u Louisiani

Drama na američkim izborima: Prijetnja bombom na biralištu u Louisiani

Bira se 435 zastupnika, 35 senatora i 36 guvernera na međuizborima, ali Amerika zapravo bira Bidena ili Trumpa. "Ovo će biti sjajna noć i mislim da će to biti sjajno za zemlju", najavio je izbornu noć bivši predsjednik Trump.

Predsjednik SAD-a Joe Biden još ranije je upozorio: "Ovi izbori nisu refrendum. To je izbor između dvije bitno različite vizije Amerike."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda američki predsjednik to ne želi, ali ovi su izbori upravo to, referendum o Bidenu. S podrškom koja ne prelazi 50 posto u posljednja 3 mjeseca, to će biti teško. Pokazuju to i ankete, koje prednost daju republikancima u Kongresu. Demokrati bi mogli zadržati Senat.

Cody McClain Brown s Fakulteta političkih znanosti: "Mislim da su za svake izbore govorili da su to najvažniji izbori u vašem životu. Ali okolnosti su sve gore, pa svaki izbori postaju najvažniji u životu."

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

A iako to nije potvrdio, Trump koji je još uvijek pod istragama, nakon ovih će izbora najvjerojatnije najaviti kandidaturu za predsjedničke. Trump je naime kazao: "2024., što je najvažnije, vratit ćemo našu veličanstvenu Bijelu kuću."

Nakon što je poslao bijesnu rulju na Capitoll Hill kada je izgubio predsjedničke izbore, Trump je stvorio još jedan trend. Trenutačno 300 kandidata u 48 od 50 saveznih država brane njegovu tezu o izbornoj prevari 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidat Republikanske stranke za Predstavnički dom Mike Collins: "Razriješite izbornu prevaru 2020. i popravite izbore. Ako oni neće, Mike Collins hoće."

McClain Brown je komentirao: "On nije odgovarao ni za što. I zbog toga, ljudi iz njegove stranke mogu reći: gle, ovo funkcionira. Ne preuzimamo rizik učinimo li isto. Mogu samo pobijediti. Mislim, ako zanemarimo činjenicu da uništavaju demokraciju u SAD-u, ali koga briga za to.

Izgubi li i jedan od doma Kongresa, Bidenu počinje tvrda kohabitacija i teže će ispuniti svoja obećanja. Demokrati su zato kampanju temeljili na potpori Ukrajini, pravu na abortus, zaštiti okoliša. Republikanci na kriminalu, imigraciji i inflaciji.

John Kennedy, republikanski kandidat za Senat: "Nasilni zločini su u porastu u državi Louisiana. Woke političari krive policiju. Ja krivim kriminalce. Ako mrzite policiju samo zato što je policija, kada vas sljedeći put zadesi nevolja, nazovite narkomana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili drugi primjer: "Moje je ima Linda Paulson. Ja sam republikanka i super sam. Volim Boga, obitelj i Ustav.

Ili, primjerice, spot Tudor Dixon, kandidatkinje za guvernerku Michigana: "Jeste li vidjeli videa u kojima guvernerka govori o dobrim stvarima koje je učinila za državu Michigan? Ona je lažljivica. Žena može reći što god hoće, ali mi živimo ovdje. Samo pogledaj oko sebe, čovječe."

Amerika bi mogla dobiti i prvog senatora muslimana. I to kontroverznog Dr. Oza. Podržao ga je Trump, ali ne i kolegica Oprah, u čijoj se emisiji proslavio. Mehmet Oz: "Moj otac me naučio kako baratati oružjem. Tako sam ja naučio svojeg sina Olivera."

Njegov slučaj tumači McClain Brown: "Ako izaberemo senatora muslimana, to je dobro ta raznolikost. Šteta je što senator musliman mora biti Dr. Oz."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je zemlja podijeljena, to nije novost. Ali da se dijeli na one koji izbore priznaju i ne priznaju, to je Amerika 2022. A na kocki, ništa strašno, činjenice i demokracija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba