Jedan od najvećih

Pitali smo glumce i redatelje što misle o Tarantinovoj listi savršenih filmova

4.11.2022. u 7:30/ Ana Trcol

Ako netko poput njega nabroji sedam filmova koji su mu savršeni, e onda... Nina Violić za Direkt primjećuje: 'Točno vidiš otkud je učio'

Je li bolji Pulp Fiction, Psi iz Rezervoara ili Inglorious Bastards? Koji je najbolji film Quentina Tarantina, česta je tema mnogih razgovora i rasprava. Jer, Tarantino je svima omiljen redatelj, stil mu je jedinstven, priče lude, scene prekrasne i pamtljive, filmovi smiješni i i nasilni.

I baš zato je odjeknulo kad je on neki dan nabrojao 7 filmova koji su njemu savršeni. Ima tu svega - od Egzorcista preko Povratka u budućnost i Ralja do Annie Hall Woodyja Allena. Tarantino i Trcol, Ana Trcol...

Image
FILMSKI ISKORAK

Nakon ovog filma planira se umiroviti? Tarantino otvoreno o novim planovima nakon uručene nagrada za životno djelo

Image
FILMSKI ISKORAK

Nakon ovog filma planira se umiroviti? Tarantino otvoreno o novim planovima nakon uručene nagrada za životno djelo

Od videoteke u Kaliforniji gdje je radio za 6000 kuna, do jednog od najvažnijeg živućeg redatelja, čiji filmovi postaju instant klasici. I to bez i jednog dana formalnog obrazovanja. "Nisam išao na faks, nego na filmove", rekao je Quentin Tarantino.

Redatelj Andrija Mardešić: "Nitko o toliko ljubavi ne priča o filmu kao Quentin Tarantino." Glumica i redateljica Nina Violić: "Osim njega i Goddarda, ne znam, to su ljudi koji su svim svojim bićem... Iznad svega i njihovog života, valjda, je taj film."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koji su filmovi savršeni Tarantino je otkrio Jimmyju Kimmelu: "Mislim da su to Ralje, mislim da je Egzorcist, mislim da je to Annie Hall. Neki će reći i Mladi Frankenstein, mogu to shvatiti, mogu to shvatiti."

Savršeni su i Teksaški masakr motornom pilom, Divlja horda i Povratak u budućnost. Daniel Rafaelić, filmski kritičar: "Back to the future! Hahaha, to je fantastično da je to stavio." Putovanje kroz vrijeme Martyja McFlyja, kultne Ralje koje je režirao Steven Spielberg i romantična komedija kao ni jedna druga Anie Hall - savršenstvo su za Tarantina.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Redatelj Mardešić: "Tako i Tarantino priča o filmovima. Jedan film je danas dobar, sutradan ga ne voli."

Često Tarantino radi popise filmova, koji se u potpunosti razlikuju od ovoga. Tamo su djela i europske i azijske kinematografije iz kojih je crpio inspiraciju za svoje filmove. A kao savršeni horor uvijek je izdvajao Carrie, a ne Egzorcista."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono u čemu je Tarantino fantastičan, kao redatelj i scenarist je atmosfera. I tu atmosferu je prepoznao u Egzorcistu jer je to definicija filmske atmosfere", tumači Rafaelić.

"Mislim, to je kada pogledaš, u režijskom i montažnom smislu savršeno iz njegove perspektive. Točno vidiš otkud je on učio", primijetila je Nina Violić.

Dobri scenariji, puno nasilja u krvi, nelinearna radnja i popkulturalne reference, to je Tarantinov stil koji ga čini velikim umjetnikom. Pitali smo naše sugovornike koji im je njegov najdraži film.

Rafaelić: "Moj omiljeni Tarantinov film je sigurno Kill Bill, i to oba filma. To što je tamo napravio, to je jedna ogromna i važna saga, ne samo američka nego i svjetska i tu je apsolutno pokazao da je najveći redatelj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mardešić: "Prošle godine sam rekao, ovo je sad ili nikad, vječna borba između Pulp Ficitona i Reservoir Dogsa, pogledat ću ih jedan za drugim i onda ću procijeniti koji mi je bolji. Nakon prošle godine kad sam pogledao, mislim da mi je ipak Pulp Fiction njegov najbolji film."

Puno je savršenih filmova, koji su zauvijek promijenili što i kako nešto gledamo. A dok držimo vašu pozornost Tartantinom, evo još jedne liste savršenih koju je pripremila Nina Violić. Drukčiji su to filmovi nego Tarantinovi, ali ima svega, od talijanskih klasika, preko europskih festivalaca do američkog nezavisnog filma. Tu je i jedan novi, hrvatski "Sigurno mjesto".

Violić: "Ja mislim da smo prešli neku granicu i da je Hrvatska dobila film koji ne samo da se može uspoređivati s raznim europskim produkcijama, nego to je film, nešto najbolje što sam vidjela zadnjih par godina uopće na svijetu."

Napraviti savršeni film, to je ono što svaki redatelj želi. Tarantino je tu već učinio. Pakleni šund, Psi iz rezervoara, Od sumraka do zore - već su ušli u filmsku antologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
na europski račun

Juha od bikovog repa, kulen, ručkovi, rođendani. Pogledajte na što je Žalac trošila europski i vaš novac

Više s weba