Direkt u Varaždinu

Poslušali smo savjet Ljube Jurića i naučili kiseliti kupus! Doznali smo tajne varaždinskih majstora

31.8.2022. u 7:50/ Darinka Trgo

Red naribanog, red cijelog , red naribanog, red cijelog. Pa onda gnječenje i tako dok kaca nije puna

Najglasnije je ovih dana odjeknuo savjet ekonomista Ljube Jurčića, da ljudi rade zimnicu, i kisele zelje. Pa smo ga poslušali, otišli do Varaždina, i - naučili kako se to kiseli kupus.

"Mene je varaždinsko zelje školovalo. S varaždinskim zeljem sam provela cijelo svoje djetinjstvo", kaže Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

Ona je čuvarica sjemena varaždinskog zelja, kojeg je zaštitila čak i Europska Unija. Tajno i dobročuvano sjeme u Marijinoj obitelji je već 60 godina. Zelje kiseli otkada zna za sebe.

"Prije je bilo puno popularnije. U našoj općini Vidovec mi smo imali pet ili šest velikih kiseljara koji su kiselili varaždinsko zelje. Sada imamo dva kiseljara. Mi i danas kada kiselimo zelje, mi ga gazimo. Imamo gumene čizme, jedan je u bačvi i gazi se tako dugo dok dođe voda", ispričala je Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kao nekad stari

Recept Jurčića za uštedu na hrani: 'Radite svoj kiseliš, sad naručite svinju na selu nek se uzgaja'

Image
kao nekad stari

Recept Jurčića za uštedu na hrani: 'Radite svoj kiseliš, sad naručite svinju na selu nek se uzgaja'

Nije zelje samo za sarmu. Legenda kaže da se i James Cook zeljem branio od skorbuta, Stari Grci i Rimljani pili su sok od zelja za zdravu jetru, a Varaždinci ga i danas piju kao prirodni antibiotik. Ali prije nego se ukiseli, mora se pomno izabrati pravi kupus.

Kupus je tu, a mi smo poslušali savjet Ljube Jurčića i umjesto da ga kupimo, odlučili smo sami naučiti kiseliti.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Prvi korak. Čišćenje kupusa, micanje korijena, vaganje kupusa da se zna koliko soli ide i onda ribanje.

Red naribanog, red cijelog , red naribanog, red cijelog. Pa onda gnječenje i tako dok kaca nije puna. Na kraju se stavlja krpa i kamen. Recept je jednostavan: sol, papar i lovorov list. Obzirom da u trgovini zelje za sarmu košta 30 kuna, ove godine bit će kiseljenja kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno ćete uštedjeti. Pogotovo zato što nam dolazi velika kriza, inflacija i svašta nešto, pa da ne bi bili gladni, treba što više nakiseliti zelja. Ali kada kupujete, kupite varaždinsko jer on je najbolji za kiseljenje, žut je i ne treba nikakvih dodataka", tvrdi Marija.

Do kraja našeg snimanja zelje je već počelo puštati vodu i fermentirati.

Više s weba

Pročitajte još

Image
na europski račun

Juha od bikovog repa, kulen, ručkovi, rođendani. Pogledajte na što je Žalac trošila europski i vaš novac

Više s weba