gost direkta

Profesor objavljuje izračune za prvenstvo, ali ne vjeruje u pobjedu Brazila. 'Ostat će u Europi'

23.11.2022. u 23:30/ RTL Direkt

Ne može se, kaže, točno predvidjeti, ali to je upravo ono što čini ovaj sport interesantnim

Izvanredni profesor s ekonomije Tomislav Globan gostovao je u RTL Direktu.

Govorio je o procjenama na Svjetskom nogometnom prvenstvu pa rekao kako šanse da Hrvatska dođe do finala iznose pet do šest posto. "Nama je bitna procjena hoćemo proći grupu, a tu smo iznad 50 posto, dobra je to pozicija", govori.

Prokomentirao je i kako utakmica Belgije i Kanade utječe na Hrvatsku. "Računa se da će Belgija riješiti manje, Kanadu i Maroko, što nama otvara mogućnost da pobjedom nad Kanadom budemo jako blizu prolazu", govori.

Na Twitteru je objavio da je Hrvatska danas bila duplo bolja od Maroka, no danas kaže da je to bila šala, da je riječ o naprednoj statistici o očekivanim golovima, a ona je pokazala da je vjerojatno da će Hrvatska zabiti 0,6 golova, a Maroko 0,3 što je iznimno malo pa se, navodi, našalio da smo duplo bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici, kaže kako se ne može točno predvidjeti nogometni rezultat i zato se nogomet toliko i voli jer je nepredvidljiv. "Ovo je čisto neki osjećaj, dojam kolike su vjerojatnosti za to. Ako bi se moglo tematski predvidjeti, sport ne bi bio interesantan, ali nogomet zbog malog broja golova koji se postižu ima veliku random komponentu, drugi sportovi, iznenađenja su rjeđa", rekao je.

Image
NAJBOLJA NAVIJAČKA HIMNA?

Direkt u Saboru i sa Zaprešić Boysima. Koja je najgora, a koja najbolja navijačka pjesma?

Image
NAJBOLJA NAVIJAČKA HIMNA?

Direkt u Saboru i sa Zaprešić Boysima. Koja je najgora, a koja najbolja navijačka pjesma?

Što se pak tiče pobjede Saudijaca nad Argentinom koja se spominje i kao statistička greška, kaže kako, ako se gleda razlika u rankingu, to je najveće iznenađenje, usporedivo kada je Alžir pobijedio Zapadnu Njemačku prije 40 godina ili pobjeda Amerikanaca nad Engleskom 50-ih godina. "To su podjednako velika iznenađenja, u novije vrijeme je ovo najveće", rekao je.

Upravo se čita

Image
Idemo Hrvatska

Prije okršaja s Brazilom, obitelj Livaja sreli smo na aerodromu, a pričali smo i s ocem Nikole Vlašića

Ipak, smatra kako pobjeda Japana nad Njemačkom i nije toliko iznenađujuća.

"Japan je ozbiljna reprezentacija. Na prošlom prvenstvu igrali su osminu finala i bili na principu da izbace Belgiju koja je došla do bronce na kraju. Nije ni izbliza takav šok kao Argentina", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava i da sustav predviđanja koristi model od šaha koji se danas koriste u svim sportovima, a prokomentirao je i izreku "svi modeli su krivi, ali korisni". "Poznata je to izreka, ne predstavljaju stvarnosti. U ekonomiji kada se procjenjuju efekti promjena u politici, pokušaj je modeliranja stvarnosti. Svi su oni modeli krivi, ali nam daje neki dojam što je vjerojatnije da će se dogoditi, ali sigurnosti nema", govori pa ističe i kako je hobotnica Paul pogodila u nekoliko puta, slučajno.

Odgovorio je i misli li da će Brazil zaista pobijediti, kako svi predviđaju kaže: "Vrti se oko 15-ak posto šansi, ako gledamo s druge strane veće su da neće, mali su postotci, zato se prvenstvo iščekuje, ako gledamo u košarci, Amerika je dominanta, ali u nogometu nemamo tako dominante. U mom modelu ispao je Brazil i čudno bi bilo da ne pokaže Brazil, ali ja sam prema tom modelu agnostičan. Moj osjećaj je da se to neće dogoditi, mislim da će ostati u Europi, ja sam tipovao na Portugal, ali čini mi se da imaju talenta i da će im se dogoditi ono što se dogodilo 2014".

Prokomentirao je i kako će ovo prvenstvo imati ekonomski učinak Kataru, ali i Hrvatskoj. Govori kako Katar neće imati neke prihode jer su potrošili oko 220 milijardi dolara, više od svih dosadašnjih organizatora zajedno. "Igraju na kartu legacya, da kada su organizatori da je čisto, a žele se pokazati i kao da su optimalno područje za investicije. Nisu očekivali ovakav odjek u medijima koji je toliko negativan i kvari percepciju kao domaćina, zemlje. Škodi na dugi rok", navodi.

Što se tiče Hrvatske, tvrdi da će na mikro područjima poduzeća imati učinak jer se kupuju televizije, pivo, čips, ali da taj rast nije zabilježen ni 2018. godine. Na makro razini, dodaje, nisu zabilježili takav utjecaj. "Kupovinom tv-a pomažete Kini, a ne Hrvatskoj osim ako ne uzmete domaći proizvod", navodi pa zaključuje kako nema bitnih odskakanja da bi utjecalo na BDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, s obzirom na produktivnost, pokazalo se da danas u 11 sati ljudi nisu radili, a ako bi rezultat bio relevantna makroekonomska varijabla, onda bi Brazil bio definitivni pobjednik s obzirom na dosadašnje pobjede.

Ipak, bitan je psihološki efekt jer nije bitno ako Hrvatska ne pobijedi. To nije zanemarivo, kaže.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba