OGLAS

PA DO KAD?

Psiholog o nasilju nad ženama: 'Postoji fizička smrt i kad žrtva silovanja, premlaćivanja praktički prestaje živjeti'

25.9.2023. u 22:52/ Ivan Skorin

Ona je radila u pekari, on je došao pod okriljem noći i ubio je. Ona je studentica, on policajac, ubijena je njegovim službenim pištoljem. Ona mu je supruga, on je bivši rukometaš koji ju je pijan mlatio gotovo do smrti. Sve to u zadnjih nekoliko dana u našem okruženju. A institucije? U slučaju ubijene studentice osječka je policija prvo rekla da je to samoubojstvo, pa da ju je slučajno ubio. U susjednoj BiH još gore, nasilnika pustili na slobodu


Hrvatska je treća. Ne samo u nogometu, nego je treća po broju ubojstava žena u Europskoj uniji.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece još u nedjelju na pitanje je li policiji sve izgledao kao da je mladi kolega loše baratao oružjem u trenutku kad je policijski metak ubio studenticu Mihaelu, izjavio je: "Pa, prema ovome što zasad imamo upravo ispada to - da je nespretno rukovao oružjem koje je imao."


Dubravko Jagić iz Sindikata policije o osječkom slučaju smrti mlade studentice Mihaele na pitanje hoće li zbog ovoga možda buduće žrtve izgubiti povjerenje u policiju, odgovara:"Nadam se da neće biti budućih žrtava."

Senka Sekulić Rebić, voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja, uvjerena je da će taj slučaj urušiti povjerenje u policiju.

Image
'BIO JE ALKOHOLIZIRAN I DROGIRAN'

Klara Buntić o suprugu za RTL Danas: 'Tukao me i dan prije djetetova krštenja. Nitko ga nije sprječavao...'

Image
'BIO JE ALKOHOLIZIRAN I DROGIRAN'

Klara Buntić o suprugu za RTL Danas: 'Tukao me i dan prije djetetova krštenja. Nitko ga nije sprječavao...'

Jednako jezivi obrasci ponašanja u cijeloj regiji.

Tri odvojene nepovezane priče samo u zadnjih tjedana dana opet otvorile isto pitanje.

Predsjednica udruženja „Inicijativa građanki i građana Mostara“ Ifeta Ćesir Škoro je komentirala slučaj bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca Denisa Buntića i kaže da su ovdje institucije apsolutno zakazale.


Krenimo redom:

Osijek - dok obitelj i prijatelji tuguju za 21-godišnjom Mihaelom, mi i dalje ne znamo hoće li se njenom ubojici suditi jer ju je ubio namjerno ili kao da ju je ubio slučajno. On je prvo pokušao sve uvjeriti da se radilo o samoubojstvu. No, poruke s njenog mobitela otkrile su mnogo.

"Ako te ikad neka cura bude pitala sa smazila, molim te reci da bježi. Ja sam se uvjerila ja stvarno mislim da on nije normalan, čist u glavi. Da je opsesivan, posesivan, poremećen. Manipulativan najviše", jedna je od poruka Mihaele prijateljici.

Psihijatar Ante Bagarić kaže: "Nažalost, nije imala vremena da izađe iz toga. Dobro je predosjetila da tu nešto ne štima, ali nekad je nasilje, jače brže podlije."


Upravo se čita

Image
KLJUČNO GOSTOVANJE

Jakirović najavio Astanu: 'Moramo se pojačati na deficitarnim pozicijama'

Drugi slučaj - Ljubuški.

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac uhićen je pa pušten na slobodu. Zasad jedina je jedina kazna da ne smije prići supruzi bliže od stotinu metara. Ona je objavila i mučnu audio snimku njegovih udaraca.

Ifeta Ćesir Škoro kaže: "Ako je čovjek koji je pretukao ženu, koji u svojoj kući - našli su, zvanično su našli, arsenal oružja je pušten kući. Što možemo očekivati od njega? Možemo očekivati ubojstvo."

Postoje dvije smrti, kaže psihijatar Milan Košuta, jedno je stvarna fizička, a drugo…


"Drugo možda još i gore, kada čovjek još i dalje hoda, diše, srce mu radi, ali praktički prestaje živjeti nakon što doživi tešku traumu, silovanje, premlaćivanje", kaže ovaj psihijatar. Slaže se da suci i ostale institucije na ovim prostorima to ne shvaćaju.

Pored svega toga, danas stiže vijest iz mjesta Zavidovići u BiH gdje je 45-godišnjak lovačkom puškom ubio 33-godišnjakinju u pekari. Potom je počinio samoubojstvo. Navodno je motiv bila ljubomora.

U Hrvatskoj je najavljen novi zakon prema kojem će se zasebno kažnjavati femicid, nasilnici će ići u zatvor ako prekrše mjere opreza, obavijestit će se žrtva o izlasku nasilnika na slobodu. No, zakon je jedno, a stav društva nešto drugo.

Senka Sekulić Rebić kaže: "Često se vidi na društvenim mrežama da ljutnja ide opet na žene koje su preživjele nasilje zato što jednostavno i to je ono što je u osnovi femicida, lakše je ljutiti se na ženu jer to ima manje posljedica". Ipak, vjeruje da će se i to jednom promijeniti.


Za sve koji vjeruju u neko bolje sutra – mali savjet: nemojte čitati komentare ispod ovog članka.

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
nemir među političarima

Bliže se izbori, imamo i zelene i crvene vragove. Tko će igrati prljavo? Macan za Direkt: 'Rovovska bitka'


Više s weba