PIJEMO VIŠE NO IKAD

Razara obitelji, ubija u prometu: Kako je alkohol postao naš javnozdravstveni problem br. 1 o kojem se ne pri...

11.1.2023. u 8:30/ Borko Brunović

Alkohol je problem Hrvatske, ali cijele zapadne civilizacije. Stres koji se nakuplja na poslu postao je pretežak teret pa ga mnogi pokušavaju otupiti sve većim količinama alkohola. Pate obitelj, zdravlje i posao, a rješenja nema na vidiku iako se kazne pooštravaju

Pomahnitali pijani muškarac sjekirom je napao ženu, ubio bebu i počinio samoubojstvo. Drugom je pijanom muškarcu pobjegao divlji pas koji je izgrizao malo dijete. U oba slučaja u pozadini je alkohol.

"Strašno je što je kod nas alkoholizam potpuno tolerira. Znači svi će govoriti o ovisnosti o drogi, ali ja mislim da je u Hrvatskoj upravo alkohol najveći problem", govori Sanja Srnavka, aktivistica za ženska prava.

Čašica je u rukama i kada se slavi i kada se tuguje.  I u samoći i u društvu.  Alkohol je u Hrvatskoj sveopće prihvatljiv i svakim je danom sve gore.

"Alkohol se širi u širinu, sve više osoba različitih grupa i dobno se širi, a s druge strane se širi u dubinu, nekad što je bilo normalno napiti se od 5 pića danas je to 15 ili dvadeset", priča Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je to Hrvatske, ali cijele zapadne civilizacije, govori nam voditelj klinike za alkoholizam. Stres koji se nakuplja na poslu postao je pretežak teret pa ga mnogi pokušavaju otupiti sve većim količinama alkohola. Pate obitelj, zdravlje i posao.

Za mnoge veselje počinje već od ranog jutra. Umjesto kave dan se otvara uz čašicu kratkog. Produktivnost pada prije nego što je radni dan i počeo.

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

I tako svaki dan. U Hrvatskoj je 250 tisuća alkoholičara, a samo 8% njih se liječi. Peti smo u Europskoj Uniji po svakodnevnoj konzumaciji alkohola. Češće od nas piju samo Portugalci, Španjolci, Talijani, Česi i Bugari.

Alkohol sije smrt i na prometnicama gdje smo po brojkama među najgorima u Europskoj Uniji. Recidivisti luduju po cestama i siju smrt, rješenja nema na vidiku iako se kazne pooštravaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka sedam prometna nesreća uzrokovana je od strane vozača koji je bio pod utjecajem alkohola. Što se tiče nesreća sa smrtnom posljedicom svaka četvrta takva prometna nesreća je skrivena od strane vozača pod utjecajem alkohola", govori Krešimir Mišić, voditelj Službe prometne policije PU zagrebačke.

Jednima daje lažnu sigurnost u vožnji, drugima budi najniže porive i instinkte.

 "Mijenja karakter osobe i inicira ono najnegativnije i životinjsko u ljudima tako da mislim da bi se stvarno moralo poradit o problemu alkohola u Hrvatskoj", dodala je Sanja.

Radi se, ali uglavnom bez konkretnih rezultata. Načelno se svi zgražaju nad ekscesima alkoholičara, no ako oni piju uz tišini "ili tamo negdje drugdje" onda to i nije problem. Kada se strahotama pridoda i činjenica da smo po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti također pri vrhu europskih zemalja, čemu alkohol također pridonosi, postavlja se pitanje zašto Hrvati toliko piju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Alkohol je fenomenalno sredstvo da privremeno otopi svaki stres, svaki problem, svaku bol. Netko tko ima neku bolnu situaciju, obiteljsku ili drugu, onda kada popije 5,7,10 pića, on će se osjećati sasvim dobro. Posljedice će biti puno gore, puno teže", rekao je Ante.

I s tim posljedicama žive alkoholičari, njihove obitelji i prijatelji. Kratkotrajno zadovoljstvo postaje dugogodišnja agonija. Čašica ili dvije u posebnim prilikama nije problem – život utopljen u alkoholu – nije ništa drugo nego tragedija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
proroci

Katastrofična 2023. Glupost ili istina? Evo što kažu Nostradamus, Vanga i Medvedev

Više s weba