stop predrasudama

Razgovarali smo s jednom hrvatskom mamom koja je rodila nakon 40. rođendana. Učinile su to Halle Berry, Merry...

6.10.2022. u 22:59/ RTL Direkt

Podaci HZJZ-a o dobi rodilja kažu da je primjerice 2020. u Hrvatskooj rodila 1551 žena starija od 40. Lani ih je bilo više, 1634

Hillary Swank čeka blizance u svojoj prvoj trudnoći s 48. godina, a svijet danima reagira na tu vijest. Ali, ovakve su vijesti normalne kad se radi o glumicama, pjevačicama, poslovnim ženama. Halle Berry, Eva Longoria, Merryl Streep, Alanis Morisette, Madonna. Sve uspješne žene koje su dijete rodile nakon 40-rođendana. Janet Jackson je rodila kad je imala 51. Naomi Cambell 50, a cijeli je svijet komentirao kad je Briggite Nielsen objavila da je rodila s 54. godine. I ne, to nije trend samo u Hoolywoodu,
i u Hrvatskoj su prošla vremena kad su žene rađale s 22.

Brojne odgađaju majčinstvo, prosječna dob rodilja raste, sada najviše žena rađa između 30 i 34. Podaci HZJZ-a o dobi rodilja kažu da je primjerice 2020. u Hrvatskooj rodila 1551 žena starija od 40. Lani ih je bilo više, 1634. To je otprilike 4% svih majki. Jedna od tih majki koja nije rodila ni u 20-tima ni u 30-tima je novinarka Jelena Badovinac.

"Mislim da je svakako velika prednost majki u 40. I iznad 40. godine činjenica da nikad ne bih na ovaj način odgajala dijete prije 10 godina. Dakle, da sam imala 30 ili 25 sigurna sam da bih ga odgajala drugačije. U 40-ima imate jasno postavljene prioritete", kaže.

"Mislim da je rađanje s 40 u svijetu postalo trend, a u Hrvatskoj nisam sigurna je li to trend ili potreba. Jako puno žena ne odlučuje se za majčinstvo iz egzistencijalnih razloga. U mom slučaju to nije bio razlog, ali mi se čini da mlade žene žele karijeru, žele jednu egzistenciju gdje će biti neovisne od muža, partnera, društva i roditelja, a to svakako povećava period trenutka kada će postati majke", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
opet ta muška krunica

Katolički muževi - vjerski fanatici, uvezeni pokret ili tek iskrena molitva?

Više s weba