igra rizika?

Rusima stižu dronovi, Ukrajincima oružje: Tko bi bio čiji saveznik u 3. svjetskom ratu?

2.11.2022. u 22:48/ Ivan Skorin

Sile osovine, trojni pakt, neutralne zemlje… Karte obojene različitim bojama različitih država, tko se svrstao na koju stranu - to su neke od prvih stvari koje uče naši osnovnoškolci kada uče iz udžbenika povijesti o drugom svjetskom ratu

Vijest da veliki vođa baca balističke rakete ne dolaze baš u najboljem trenutku. Jer bombu je danas bacio i New York Times - pišu da su od više visokih američkih dužnosnika dobili potvrdu da ruski vojni lideri raspravljaju o korištenju taktičkog nuklearnog oružja.

Zbog novih informacija obavještajnih službi, Amerikanci optužuju Sjevernu Koreju da tajno opskrbljuju Ruse oružjem. Poznato je da Ruse dronovima i balističkim raketama oprema i Iran…

Sve to dok se Ukrajinci brane onime što dobiju od Amerikanaca i Europe. Morate stvarno biti jako veliki optimist da vam sve ovo ne miriše na Treći svjetski rat. A već se lagano nazire i tko bi bili saveznici.

Image
nuklearna retorika

Rusi poručuju: Zapad mora prestati 'poticati provokacije' da spriječi nuklearnu katastrofu

Image
nuklearna retorika

Rusi poručuju: Zapad mora prestati 'poticati provokacije' da spriječi nuklearnu katastrofu

Sile osovine, trojni pakt, neutralne zemlje… Karte obojene različitim bojama za različite države, tko se svrstao na koju stranu - to su neke od prvih stvari koje uče naši osnovnoškolci kada uče iz udžbenika povijesti o drugom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno će jednog dana učiti i o onome što se sada događa i naravno jedno od prvih pitanja je - tko se svrstao na koju stranu?

Nakon nuklearne vojne vježbe, sabotaže plinovoda redoviti su naslovi s istim pitanjima. Koliko smo točno blizu Trećeg svjetskog rata, stvarno? Što ako se već borimo u trećem svjetskom ratu protiv Rusije?

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Živimo u svijetu u kojem se analizira globalno razvrstavanje, kao igra Rizika u stvarnom životu. Agresiju podržava Bjelorusija, Iran prodaje oružje Moskvi i tu je i Sirija - i to je to. S druge strane NATO uz Ukrajinu – a tu su i novi nesvrstani, ako se to može tako nazvati, Kina, Indija, Pakistan, Brazil, afričke države i ostali.

"Mi imamo de facto jedan tip trećeg svjetskog rata koji je od početka tu", kaže profesor na Fakultetu političkih znanosti Hrvoje Cvijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši britanski premijer Boris Johnson ne misli da bi taktičko nuklearno oružje moglo biti upotrijebljeno.

"Izgubio bi 'pokroviteljstvo' Kine, a iznad svega u svojoj zemlji bi izazvao histeričnu reakciju", kazao je.

No, možemo li uopće govoriti o svrstavanju na rusku stranu ili se Rusija skroz izolirala?

"Pa činjenica je da Rusija, odnosno Vladimir Putin sve radi da bude izopćen iz ove civilizacije", govori vanjskopolitička analitičarka Mirjana Rakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi prate svaki zarez mističnih priopćenja iz Pekinga u kojima se poziva na mir. Koliko se očekivalo od Kine, Indije, Brazila, skupa afričkih država ipak da se odmaknu malo jače sad kad se toliko često spominje nuklearno oružje?

"Ja bi rekla da su se one odmakle više nego na samom početku, Kina se vrlo značajno odmiče", govori bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

"Često puta populisti koriste taj argument da je riječ o sukobu Amerike i Rusije, klasični sukob dvije svjetske supersile, ja ne bih rekao da je riječ o tome, ovaj tip agresije nije nešto što se može nazvati proxy sukobom", govori Cvijanović.

A u glavama tih ruskih populista, sve je jasno - zna se protiv koga se vodi rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv ruskog naroda i onih koji govore ruski, protiv svih koji ne prihvaćaju LGBT, transgender, nacističke vrijednosti", kazao je ruski TV voditelj Vladimir Solovjov.

"Nemoguće je ne primijetiti propagandu, još 1994. godine u seriji Prijatelji glavni lik je tužan jer ga je ostavila supruga. Nakon par godina braka, shvatila je da je lezbijka", kazala je TV voditeljica Margarita Simonjan.

E da, zaboravili smo još par Putinovih dalekih saveznika. Nikaragva i Sjeverna Koreja nisu osudile rusku agresiju u UN-u – a baš danas kad oko korejskog poluotoka lete rakete, američki obavještajci su opet optužili Kim Jong Una da u tajnosti šalje oružje Rusiji. A iz Kremlja večeras opet klasično nuklearno zastrašivanje – u priopćenju pišu kako je pet nuklearnih sila na rubu sukoba.

"Ono što je jako važno je da oni prema kojima se to ide, da shvate tu situaciju i da neki način odgovore, da ih strah ne bi blokirao, jer činjenica je zašto vas se straši, da se blokirate i da onda oni mogu dalje djelovati", kaže Rakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A naravno širenje straha u "online clickbait" svijetu lakše je nego ikad, zna to jako dobro i Vladimir Vladimirović.

Više s weba

Pročitajte još

Image
na europski račun

Juha od bikovog repa, kulen, ručkovi, rođendani. Pogledajte na što je Žalac trošila europski i vaš novac

Više s weba