direkt istražio

Što ne valja s našim jajima pa su skuplja za 64% u odnosu na lani, a u Europi 30%? 'Ima tu korporativne pohle...

30.1.2023. u 22:44/ Ivan Skorin

Nelogično je i to da da je cijena žitarica na povijesno niskoj razini, a kruh nikad skuplji. U godini dana cijena mu je skočila za 32 posto, u ostatku Europe za 20 posto. Tko je tu zlikovac?

Kruh za manje od eura u Hrvatskoj više nećete pronaći ni u jednom dućanu niti u ijednoj pekari. Osnovna životna namirnica u prosincu 2022 bila je 32 posto skuplja nego godinu prije, a podatke za siječanj nestrpljivo čekamo. Isto se tako mnogima teško priviknuti da jedno jaje košta 30 centi: cijena je porasla za 62 posto - što je duplo više nego drugdje u Europi. Svi znamo da je sve poskupjelo, ali pitanje je zašto je kod nas poskupjelo više nego drugdje.

Kruh naš, odnosno, poskupljenja naša svagdašnja. Kad pitamo zašto – uvijek je isti zato.

"Ne zbog toga da bi nešto sad mi dodatno zaradili nego je išla cijena sirovina gora. Nažalost da bi mi mogli nastaviti raditi kvalitetno to je bilo nužno", govori voditeljica poslovnice Alenka Đurak.

A kad je nužda, onda to ovako izgleda. Od prosinca 2021 do prosinca 2022 u Hrvatskoj je kruh poskupio za 32 posto – više nego drugdje u Europi, prosjek EU je 20 posto, inače najviše je poskupio u Mađarskoj 82 posto, dok recimo Slovenci puno manje pate u pekarama uz poskupljenja od 17 posto. Jaja isto. Zašto? Zato.

"Rast troškova vidimo kroz energente, struja plin, ambalaža i ono što je nama najbitnije, cijena hrane", kazala je voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja Magi Lukač.

Konkretno kila hrane za koke 2021 0,85 lipa, 2022 1,70, danas 2,60.

Image
Skuplja hrana

Prijeti nestašica jaja, zbog više uzroka, DZS nedavno prognozirao poskupljenje više od 40%

Image
Skuplja hrana

Prijeti nestašica jaja, zbog više uzroka, DZS nedavno prognozirao poskupljenje više od 40%

Koke jedu skuplju hranu i zato su jaja skuplja, to smo već odavno apsolvirali, sirovine su skuplje, energent su skuplji, ali nije to glavno pitanje jer koke jedu skuplju hranu svugdje u Europi, zašto je onda ovaj paket jaja toliko više pokupio u Hrvatskoj naspram ostatka Europe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle naš žumanjak i bjelanjak su poskupili za 64 posto, a EU jaja u prosjeku su skuplja 30 posto.

A Amerikanci su bijesni zbog jaja, jedan senator pozvao je regulatornu agenciju da istraži je i došlo do neopravdanog naglog dizanja cijena.

Mi u Hrvatskoj uvozimo jabuke, zamrznute kiflice, svinjske polovice, to je ok, uvoze i drugi, ali mi više od drugih – to je temelj razlike u brojkama, uvozna inflacija i ne samo to.

"Sad trenutno na snazi vlada i jedna korporativna pohlepa, naprosto svi pokušavaju u ovoj situaciji nešto zaraditi", govori poljoprivredni analitičar Miroslav Kuskunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NIJE PRVI PUT

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U poznatom ljetovalištu muškarac plivao u moru, a onda ga je raskomadao morski pas

Doduše, trgovci u Hrvatskoj redovno ističu da su cijene kod nas obično veće jer su tu veći porezi – no opet to ne objašnjava razliku u većem poskupljenju.

"Tu se dogodilo nešto nelogično. Bez obzira na cijenu žitarica koja je u povijesno visokim razinama. Cijena kruha u određenim trgovačkim lancima je izuzetno visoka", kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Ista priča i s mlijekom – ipak svježe mlijeko u Hrvatskoj nije više poskupjelo nego u ostatku Europe – nego otprilike jednako.

"Znači naš proizvod eto, temeljni, mlijeko košta 10 kuna po supermarketima, litra svježeg mlijeka. Sad usporedite, ako je tu 8 a tamo 10. To mi se čini dosta u odnosu na nas", govori vlasnik OPG-a Vladimir Ljubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pivo je isto poskupilo otprilike jednako kao i u ostatku Europe, tradicija flaše na zidiću ispred kvartovskog dućana – nije ugrožena.

"Nije nešto strašno ali poskupilo je nešto", kazao je Josip Turina iz Zagreba.

Inače u svim ovim statistikama koje smo spominjali brojke se odnose na razdoblje prije uvođenja eura – znači razlike će biti još i veće kad se uzme u obzir ovaj siječanj, odnosno, naravno razlike neće biti veće jer su nakon brze i učinkovite reakcije premijera i ministra svi oni pohlepni trgovci brže bolje vratili cijene.

Više s weba

Pročitajte još

Image
neočekivani rasplet

Livaja odlazi, je li Dalić izgubio mir? 'I Kalinić je otišao s prvenstva u Rusiji pa su svejedno osvojili srebro'

Više s weba