POD KIŠOM PROJEKTILA

Stotine milijuna gledalo utakmice, oni nisu ništa. Najteža zima dolazi, Ukrajina zbraja žrtve

23.11.2022. u 22:41/ Silvana Menđušić

Ruske su snage danas lansirale čak 70 raketa, tvrdi ukrajinsko zapovjedništvo. Nove civilne žrtve i cijele regije u mraku obilježile su rat koji ulazi u deseti mjesec

Prvo što je Natalija Voblikova iz Hersona vidjela kad je jutros stigla kući zakrvavljene bile su papuče njezinog trinaestogodišnjeg sina.

A onda je u mraku čekala dok je medicinsko osoblje teško ranjenog dječaka nosilo bez lifta do operacijske sale.

Tu su ga liječnici operirali. Ovo je šrapnel rakete zbog koje mu je ruka morala biti amputirana.

"Novi načelnik ruske vojske je jednostavno zacrtao plan: ukoliko nemaju uspjeha na fronti u srazu s ukrajinskim snagama uništit ću sve što je iza ukrajinske vojske u dubini", kaže Slavko Barić, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zaporijži su ruske snage granatirale rodilište. Poginula je beba stara dva dana.

"Ruska federacija čitavo vrijeme vodi jedna popriličan totalni rat što s vojnog stanovišta i nije bez smisla, ali vodi pred međunarodne sudove na kraju sukoba", rekao je Igor Tabak, vojni analitičar.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Ruske su snage danas lansirale čak 70 raketa, tvrdi ukrajinsko zapovjedništvo.

Nove civilne žrtve i cijele regije u mraku obilježile su rat koji ulazi u deseti mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su napadi koji se samo manjim dijelom održavaju na bojišnicu, s druge strane vidjeli smo da je ukrajinski moral ipak prilično visok i da tu ljudi ne bježe kad ne moraju", dodaje Tabak.

Poput bombe odjeknula je izjava bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona koji je rekao da je Njemačka htjela da Rusi brzo pregaze Ukrajinu, a Francuska čitavu situaciju negirala sve dok ruske trupe nisu prešle granicu.

"Znamo da vrlo zabavan bivši premijer često ima vlastiti odnos prema istini, što je i ovog puta slučaj", rekao je Steffen Hebestreit, glasnogovornik njemačke vlade.

"Nisu samo Njemačka i neke druge članice EU bile skeptične prema izgledima Ukrajine da se obrani, nego je i Amerika bila uvjerena da se Ukrajina neće obraniti", kaže Božo Kovačević, bivši veleposlanik RH u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet mjeseci od velikog rata karte su se poslagale.

"Što se tiče Rusije nema toga što ne možemo očekivati, a što se tiče Zapada osobito SAD-a, mislim da su oni donijeli odluku da Rusija treba biti vojno poražena, i u tom interesu će se Ukrajini pomagati sve dok cilj ne bude ostvaren", dodaje Kovačević.

S tom pomoći Zapada Ukrajina ima inicijativu unatoč velikim žrtvama i razaranjima. No zima stiže.

"Ukrajinci su prilično dobro opremljeni za zimske uvjete, dobro i obučeni, da pomoć koja dolazi sa Zapada je izuzetno velika", govori Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Kijeva upozorava da glavni grad Ukrajine očekuje "najgora zima od Drugog svjetskog rata".

"Zima je došla, snijega ima na sjeveru zemlje i to se jako održava na operacije gdje NATO i saveznici već tjednima u Ukrajini pomažu za taj hladni period koji dolazi, a Rusija je sve više oslonjena na mobilizirane trupe", rekao je Tabak.

A samo koji sat nakon što je europski parlament to je označio Rusiju kao državu koja sponzora terorizam hakeri su srušili stranicu parlamenta čija je predsjednica izjavila da je odgovornost za napad preuzela pro-kremaljska grupa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba