OGLAS

Globalna pomama

Super su za gubitak kilaže, a koriste ih Kim Kardashian i Elon Musk. RTL DIREKT otkriva sve o ovim hit lijekovima

20.9.2023. u 8:00/ Ana Trcol

Pomama za lijekom u svijetu je tolika da se razvilo i crno tržište: Politico izvještava o peterostrukom povećanju ilegalnog uvoza aktivnog sastojka u Irskoj, pojavu lažnih recepata u Francuskoj i prodaju tko zna čega na internetu.


Kile se tope, drži pod kontrolom dijabetes, koriste ga Kim Kardashian, Elon Musk i Mark Wahlberg pa nije ni čudo da svi žele nove lijekove. Već neko vrijeme traje pomama za lijekovima za šećernu bolest, koji su super za gubitak kilaže.

"Prva stvar - vjerojatno ćete povraćati. Bit će vam mučno, povraćat ćete", rekla je korisnica TikToka-a


"Za vas koji to nikada niste napravili, nije previše bolno", poručila je druga korisnica.

Postoje više takvih lijekova, dio ih je registriran za liječenje debljine, dio za dijabetes.

Mladen Grgurević, endokrinolog Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac kaže: "Oni koji koriste taj lijek su manje gladni. Zatim djeluje na pražnjenje želuca, usporava pražnjenje želuca, tako da kada uzmete taj lijek i pojedete nešto, ta hrana će se puno duže zadržavati u želucu i vi ćete imati osjećaj sitosti i mehaničku sitost i djeluje na metabolizam ugljikohidrata."

U ožujku ove godine čak je vladala nestašica zbog koje dijabetičari nisu mogli do lijeka.

Image
Kao zamjenska liječnica

Uhićena doktorica u Dalmaciji. Ispisala 165 recepata bez znanja pacijenata pa u ljekarnama podizala lijekove

Image
Kao zamjenska liječnica

Uhićena doktorica u Dalmaciji. Ispisala 165 recepata bez znanja pacijenata pa u ljekarnama podizala lijekove

Hana Tabaković Baksa: "Nema ljekarne u kojoj ja nisam bila. Po noći se dižem i pijem po 2 litre vode..."


Pomama za lijekom u svijetu je tolika da se razvilo i crno tržište. Politico izvještava o peterostrukom povećanju ilegalnog uvoza aktivnog sastojka u Irskoj, pojavu lažnih recepata u Francuskoj i prodaju tko zna čega na internetu.

"Ono što se dogodilo, znači pomama je sada u populaciji koja ga po indikacijama ne treba, koja samo želi instant rješenja da bi na brzaka smršavila za određeni događaj u brzom roku, za važnu priliku. Ili žele vjetar u leđa, nadajući se da će na taj način postići motivacijski pomak, ali motivacija ne dolazi iz injekcije", ističe nutricionistkinja Karmen Matković.

Lijek samo po sebi nije opasan - objašnjava endokrinolog Sveučilišne klinika za dijabetes Vuk Vrhovac.

"S medicinskog aspekta nema pretjeranih problema jer aktivne supstance su iste, razlike su u dozama. Pa sada ako se poštuju te doze, s medicinskog aspekta nema nekih velikih pogrešaka", kaže Grgurević.


Upravo se čita

Image
sam pozvao policiju

Muškarac (84) brutalno tukao suprugu do smrti. Svemu prethodila svađa oko računa za veterinara

Upravo zbog uspješnosti lijeka u liječenju debljine, dionice farmaceutske kompanija koja ga proizvodi porasle su više od 40 posto ove godine. Tržišna vrijednost kompanije sada premašuje cjelokupnu gospodarsku proizvodnju Danske.

Lars Fruergaard Jorgensen, izvršni direktor farmaceutske kompanije kaže: "Obično kada lansirate lijekove, imate relativno definiranu populaciju koja će ih koristiti, možete planirati kako ćete to riješiti. U slučaju pretilosti mi govorimo o možda milijardu pacijenata diljem svijeta."

Kako u svijetu, tako i kod nas - pretilost je veliki problem. Oko 35 posto djece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj imaju prekomjernu tjelesnu masu i debljinu i po tome smo u samom vrhu Europske unije.

"Samo da kažem da ćemo do 2060. biti na 3,5% BPD-a ili da prevedemo to u eure 5,5 - 5,7 milijardi eura godišnje troška godišnje... ako nešto ne promijenimo. Ako stvar ne zaustavimo, zasad nismo", poručila je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a.


A uz svaki svaki pasus tog lijeka donosi se uputa: uz redovitu tjelovježbu i pravilnu prehranu, kaže Matković.

Jer problem neće otići niti zbog instant niti laganih riješena.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako stati na kraj lažnim oglasima za lijekovite pripravke? 'Moramo podići zdravstvenu pismenost građana'

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
ROYAL RASIST

Konačno se doznalo tko je rasist u kraljevskoj obitelji. Izašla je knjiga, ali njezina prodaja ubrzo je obustavljena zbog 'pogreške u prijevodu'


Više s weba