PO BABI I STRIČEVIMA

Švedska ministrica službenom karticom kupila pelene pa dala ostavku, kod nas i na svinjokolju službenim autom...

31.1.2023. u 22:47/ Marijana Čikić

Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala smo na 57. mjestu od 180. Čak je i Ruanda, prema ovoj ljestvici bolja od nas. Gori su Srbi i Bosanci, a što se Europske unije tiče – tu smo na samom začelju. Gore su samo Mađarska, Bugarska i Rumunjska. Kod nas kazne, ni političke ni pravne za korupciju najčešće nema

Netema za premijera, tema za sve ostale. I to deja vu tema za cijelu Hrvatsku. Jer, zbog sumnjivih zapošljavanja po babi i stričevima, i namještanja potpora lani je podignuta optužnica protiv tri Plenkovićeva čovjeka: dva ministra i jednog potpredsjednika Vlade. Josipa Rimac i Gabrijela Žalac osumnjičene su za davanje mita za izgradnju vjetroelektrane. Lani smo dobili presudu u aferi Agram, gdje smo saznali da se u gradu Zagrebu zapošljavalo nečije kćeri i rođakinje, i na svinjokolju išlo službenim automobilima. Od bivšeg premijera do pokojnog gradonačelnika, nema tko nije završio u zatvoru zbog korupcije, ne čudi zato da je Hrvatska po percepciji korupcije u laskavom društvu Saudijske Arabije. Zemlje gdje je nedavno uhićeno 142-oje državnih službenika zbog mita i prevara, gdje je jedan sudac primio milijun dolara mita, gdje su vojni službenici primili mito u vrijednosti britanske lutrije. Ali vratimo se mi u naše koruptivno dvorište.

U 21. stoljeću pa zapošljavanje dogovaraju preko poruka?! Prema transkriptima koje donosi Nacional tipkali su se brojni HDZ-ovci s tadašnjim predsjednikom Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem. Osim glasnogovornika Milića, radili su prstići i Gordana Jandrokovića i ministra Filipovića.

U prepiskama se našao i glavni tajnik HDZ-a Katičić, ali i stanoviti Zoltan.

Filipović: Kruno, nazovite me kad budete u prilici.
Jakupčić: Bilo je sve OK, dežuram.
Filipović: Javite mi da znam što reći ljudima.
Jakupčić: Primljen je u paketu s drugima.
Filipović: Dogovoreno. Hvala.

"Poštovani g. Katičiću, nadam se da ste uživali na domjenku. Evo samo da se nadovežem na ono što sam jučer spominjao. Radi se o Josipu Juriću, diplomiranom magistru inženjeru šumarstva, a svakako bi htio radno mjesto u struci u Hrvatskoj. Bio je na razgovoru za pripravništvo u Hrvatskim šumama. Svaka pomoć bi dobro došla. Šaljem njegov CV. Hvala puno i lp, Zoltan"

"Mogu opovrgnuti da je riječ o meni. Oni koji mene poznaju znaju da ja i gospodin Katičić ne komuniciramo s 'poštovani gospodine'", rekao je Zoltan Kabok, glasnogovornik HDZ-a.

Nakon jutrošnje priče iz Nacionala, 24 sata večeras donosi nove inkriminirajuće poruke sličnog sadržaja. Isti čelnik Hrvatskih šuma - novi HDZ-ovci. Branko Bačić, Josip Đakić i ministrica Marija Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Tko je koga i na koje mjesto postavio otkrivat će se u danima koji slijede, no važno je reći da, kako pišu 24 sata, USKOK za sve ove poruke zna više od dvije godine, ali reakciju nismo vidjeli.

"U moje vrijeme dala prijedlog Saboru antikorupcijskog zakona koji je bi vrlo strog i stavila sam borbu protiv političke korupcije na prvo mjesto. Naravno taj zakon uopće nije ugledao svjetlo dana a ja sam vrlo brzo ugledala izlaz iz Vlade nakon toga", kaže Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa.

Vesna Škare Ožbolt bila je ministrica pravosuđa u Sanaderovo doba. Iako se Plenković voli hvaliti kako to nije isti HDZ, Vesna u to ne vjeruje.

Na pitanje da je ranije spominjala kako je u ona vremena izvršavala Sanaderove prijedloge tko zna što bi danas bilo s njom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
IZNIMNO VAŽNA UTAKMICA

Ako Hrvatska u Turskoj izgubi čeka ju pravi 'pakao': Pola godine nećemo igrati kvalifikacije

"Pa vjerojatno bih gulila krumpire negdje, rekla je kroz smijeh Škare Ožbolt pa dodala "Znate što nisu se promijenili obrasci ponašanja možda su danas puno veći novčani iznosi o kojima govorimo. "

Image
afera 'hrvatske šume'

Milić o porukama: 'Znam li Niku Dujmovića? Da, jako dobro. Jesam li ga zaposlio? Ne.'

Image
afera 'hrvatske šume'

Milić o porukama: 'Znam li Niku Dujmovića? Da, jako dobro. Jesam li ga zaposlio? Ne.'

I Čačićevo političko iskustvo je bogato. Nekad lijevi ministar, danas oštro po dojučerašnjim koalicijskim partnerima.

"Jedna stranka osuđena kao kriminalna organizacija potpunom mrežom do zadnje pore pokriva ovo društvo, a pokriva i hrvatsko pravosuđe", kaže Radimir Čačić, bivši ministar graditeljstva.

Jedna švedska ministrica dala je ostavku kad je ustanovljeno da ne plaća TV pretplatu. Druga je ostavku dala nakon što je službenom karticom slučajno kupila pelene, cigarete i čokolade. A gdje smo mi? Na 57. mjestu od 180 država prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala. Ali, to je odlična vijest. Dobili smo tri boda više nego godinu ranije i popeli smo se za šest mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da je Hrvatska s 50 bodova po drugi put, prvi put je to bilo 2011., pozitivna, naime ljestvica je od 0 d 100, 50 je prolaz, sad imamo prolaznu ocjenu. Super, bravo mi, ali to ne znači puno", govori Zorislav Antun Petrović, antikorupcijski stručnjak.

Znači da imamo propise koji bi trebali garantirati neki minimum za suzbijanje korupcije, ali praksa pokazuje da ih često vješto zaobilazimo. Čak je i Ruanda, prema ovoj ljestvici bolja od nas. Gori su Srbi i Bosanci, a što se Europske unije tiče – tu smo na samom začelju. Gore su samo Mađarska, Bugarska i Rumunjska. Kod nas kazne, ni političke ni pravne za korupciju najčešće nema. Kad i dočekamo neki sudski proces, to traje desetljećima, poput Sanaderova. Tko se više uopće sjeća zašto su ga optužili.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTO KAŽE JIMMY STANIĆ?

Provjerili smo u čemu je tajna dugovječnosti i imaju li stogodišnjaci išta zajedničko

Više s weba