UŠLI U POVIJEST 2012.

Talenti iz podruma: Zanat su na TV Studentu pekli brojni hrvatski novinari, danas slave 10. rođendan

24.11.2022. u 23:25/ Darinka Trgo

Ušli su u povijest te 2012. Kada se iz podruma Lepušićeve 6 prvi put emitirao program Televizije student. Danas je studio nešto moderniji. S više kamera, blesimetrom i modernijom tehnologijom

Ako uzmete daljinski u ruke, i prebacujete hrvatske kanale, bilo na komercijalnim bilo na javnoj televiziji, velika je vjerojatnost da ćete ugledati nekog tko je mikrofon u ruke prvi put primio na Televiziji student.

Iz podruma političkih znanosti, u zagrebačkoj Lepušićevoj 6 potekli su mnogi hrvatski novinari. Kako se rade prilozi, kako se na TV-u čita, kako se snima i pripovijeda - sve to uči profesorica Tena Perišin.

Ušli su u povijest te 2012. Kada se iz podruma Lepušićeve 6 prvi put emitirao program Televizije student. Ali vratimo se koju godinu, točnije 10 godina unatrag.

Tada ih još nije bilo na televizijskim kanalima, ali oni su se pripremali za taj dan u televizijskom studiju. Voditelji, snimatelji, režija, realizatori. Svak je imao svoju ulogu. Radile su se važne priče - od računalnih virusa, kladionica, problema s autobusnim kartama, kulture, pa sve do smrada na Jakuševcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U podrumu su na plavom kauču prve emisije odradili, prve offove pročitali brojni novinari koje danas gledamo na televiziji.

Na pitanje kako joj je vidjeti svoje studente na televiziji, Perišin odgovara:

Upravo se čita

Image
'STOJIMO UZ UKRAJINU'

EK predložila deveti paket sankcija protiv Rusije. Žele paralizirati 'Putinov bankomat'

"Navikla sam sve. Naši najbolji studenti završili su najboljim televizijskim kućama. Ali ne samo tamo, imamo ih svugdje. Ponosna sam kada vidim svoje studente."

Image
NA GODINU DANA

Dekan FPZG-a: 'Kolegij 'Istraživačko novinarstvo' se ne ukida, već zamrzava'

Image
NA GODINU DANA

Dekan FPZG-a: 'Kolegij 'Istraživačko novinarstvo' se ne ukida, već zamrzava'

Danas Kristian zna gdje je white balans, zajedno sa svojim kolegama je stvarao Televiziju Student - otišao je i vratio se kao urednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ni pomišljao tada da ću se naći na mjestu urednika televizije čije sam otvorenje vodio, ali zanimljivo je to. Kao neki bivši premijeri - odeš da bi ostao. Razumijem ih sve bolje, zabavno mi je s njima, na poziciji sam gdje sad ja njih mučim", kazao je glavni urednik TVS-a Kristian Došen.

Danas je studio nešto moderniji. S više kamera, blesimetrom i modernijom tehnologijom. Doduše privremeno je preseljen iz Lepušićeve 6 na Iblerov trg.

"Ovdje imamo sve, arhivu, montaže redakciju, ovdje e su se nekada metle držale sada je offica gdje studenti čitaju off. Snalaziš se s onim što imaš i uvijek imaš onu - uradi sam", govori Dejan Oblak, asistent na Studiju novinarstva.

Sami danas uređuju i oni. Budući novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vodim emisiju Alter ego, snimamo u najave u prirodi. Tako damo kolege ja spremni i po kiši, snijegu i po suncu", kazala je Kosjenka Bulatović, studentica novinarstva.

Krpalo se, improviziralo, snalazilo s minimalno resursa - ali želja je bila velika. I zato je tv studio tu već 20 godina - dijete TVS-a je i RTL-ov Ivan Skorin.

"Pola ljudi koje danas gledate na televizorima izašli su iz Teninog podruma, doslovno. Meni osobno je televizija student promijenila život. Ja sam u tom podrumu upoznao tadašnju kolegicu, danas ženu. Da, promijenila mi je život", kazao je.

"Jako je teško povući granicu između novinarstva i onoga što nije novinarstvo. Eto, učim ih da nađu tu granicu", zaključila je profesorica Perišin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
DANAŠNJI PREGLED DANA

Od sabotaže na plinovodu Sjeverni tok do gay prava na Kubi? Ovo je Direktov rendgen dana

Više s weba