ŠTRAJK ČISTOĆE

Tomašević za Direkt: 'Neozbiljno da se ne drže dogovora. S kime mi pregovaramo?'

25.1.2023. u 23:08/ RTL Direkt

Ističe i kako štrajk dnevno košta 100.000 eura dnevno, a kako je sindikati rekli da neće platiti predlaže da se radnici pitaju tko će platiti

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević gostovao je u RTL Direktu pa govorio o trenutnoj situaciji s otpadom u glavnom gradu Hrvatske i štrajku Čistoće.

Radnici nisu izašli na ulice, a Tomašević govori da je ne izlazak suprotno dogovoru. Ipak, želi pričekati kraj treće smjene.

"Neozbiljno je ako se neće držati dogovora, kako da se mi onda držimo, da pregovaramo s nekima tko to ne poštuje. Ovo je sad već drugi put", tvrdi pa se pita jesu li sindikati predstavnici radnica ili nisu. "Ako nisu, s kim mi pregovaramo?", pita se.

Govori kako bi ispunjenje svih njihovih materijalnih uvjeta, a prvo je bio jedan pa su došli s 11, kako kaže, koštalo 80 milijuna kuna više godišnje. Ističe kako nemaju ta sredstva. "Za Holding to bi bilo 140 milijuna kuna. Nije pitanje samo Čistoće. Ne može se nezakonitim štrajkom ispunjavati zahtjeve", tvrdi.

Ističe i kako štrajk dnevno košta 100.000 eura dnevno, a kako je sindikati rekli da neće platiti predlaže da se radnici pitaju tko će platiti.

"Nadam se da će razum pobijediti, tri godine nisu rasle plaće, imali su agencijske radnike bez radničkih prava, imaju ugovor o radu, kolektivne ugovore, za razliku od prethodne vlasti koja je 2017. kršila kolektivni. Tada su sindikati samo tužili, nije bilo štrajka", tvrdi pa ističe kako oni povećaju plaću, naknade, a dobiju nenajavljeni, ilegalni štrajk u koje se svaki dan mijenjaju zahtjevi. Prvi je to, kaže, put u Hrvatskoj.

Image
direkt s trećom smjenom

Stigli su na posao, provukli karticu i ostali ispred Čistoće

Image
direkt s trećom smjenom

Stigli su na posao, provukli karticu i ostali ispred Čistoće

Je li onda ovaj štrajk bio politički motiviran kaže kako i njega to sada zanima, kako želi da i sindikati i radnici objasne zašto tada nisu štrajkali, kada su im kršena prava. "Pitajte Gordanu Rusak, predsjednicu Kluba 365 na sjednici skupštine, u službenom skafanderu radnika Čistoće je provela sjednicu. On je trenutno u upotrebi. Pitajte nju", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O opcijama, govori, ne želi. "Naravno da postoje, sjetite se situacije kada je bilo pitanje o glomaznom otpadu pa da ga ne radi privatno poduzeće uštedjeli smo novce, i sada je svaku opciju, kada smo napravili smo prezentirali. Bili su pokušaji da je se ne onemogući", navodi.

Upitan zašto nije razgovarao s radnicima tvrdi kako su to bili razgovori uprave predstavnika sindikata i radnika koji su se dogovorili. Nije bilo potrebe, ali ako će je biti, otići ću, govori.

Tvrdi kako je sutra sjednica gradske skupštine, a nada se da štrajk neće izdržati do tada.

"Pitat ću oporbu na koji bi način oni to učinili, je li opcija poskupljenje cijene komunalne usluge. Ja ću ih pitati i da li će nam dati podršku", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
srećom preživio

Muškarcu na bungee jumpingu puklo uže. 'Zatvorio sam oči u strahu, a onda sam se našao pod vodom'

Ističe opet kako štrajk nije legitiman, a govori kako Čistoća trpi financijske gubitke jer, kaže, građani će, ali i poslovni korisnici tražiti da im se odbije od računa.

Kaže kako i dalje ne misli da treba privatizirati Čistoću.

Upitan li ovo doživio kao pobunu osobno tvrdi kako je sve očekivano, kako je krivo mišljenje da će sve ići normalno, bez problema, otpora kada se uvode promjene.

Smatra i kako Zagrebu ne prijeti napuljski scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče toga da su ovo najteži dani u karijeri tvrdi da ovo nije ni prva ni posljednja kriza.

"Moja raspoloženja idu različito, ovisno o okolnostima, jedinstveno je jer me smeta kada uprava pokaže iskorake u radničkim pravima da smo u RH pokazna vježba i da se trenira strogoća štrajkom, koji je nezapamćen u RH. Smeta me, jasna mi je uloga radnika, ali nema drugih prihoda Čistoća. Moramo naći balans cijene koji građani mogu platiti i plaće koju radnici zaslužuju, inače ide u minus", tvrdi.

Za kraj komentirao je i slučaj iz Zambije.

"Rekli smo, jako malo smo se oglašavali. Naoh Kraljević je naš vijećnik ali nismo htjeli to previše politizirati da ne ugrozimo njegovu poziciju niti sedam drugih za koje nije dokazano da su napravili išta krivo. Ajmo rasvijetliti slučaj, mi kao grad ne možemo, mogu samo državne institucije, ali izlazi niz nelogičnosti. Nek se raščisti pa će se vidjeti jesu napravili nešto krivo. Moje osobno mišljenje, ne iznosim ga često da branim vijećnika, jest da su imali, kako su rekli, plemenite razloge, ali će se to raščistiti sudskim institucijama", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
DENIS MAHMUTOVIĆ

Novinar koji je u Kongu pronašao biološke roditelje posvojene djevojčice: 'Nitko ih nije kontaktirao, ni zvao na sud'

Više s weba